Test: Intel Core i7 på skrump

I dag lancerer Intel et prisvenligere alternativ til den dyre i7. Kodenavnet er Lynnfield, og det er ensbetydende med, at du skal sige goddag til både i5- og i7-processorer på en billigere platform. Se her om Intels chipingeniører har ramt plet eller skudt forbi målet.

Test: Intel Core i7 på skrump

Måske er det nu, Intel for alvor gør sig tanker om at sende Core 2-processoren og sokkel 775 på snarlig pension.

Anledningen til dette tankespil er, at mens den oprindelige i7-processor - kendt under kodenavnet Bloomfield - stadig appellerer til de mest farthungrende entusiaster, så har Intels chipingeniører nu sendt i7 på slankekur - delvist når det kommer sig til pris, men helt og holdent når det gælder strømforbrug.

Resultatet er den veltrimmede i5-750 og et passende chipsæt, som Intel har døbt 'P55'.

Dermed kan chipproducenten udfylde det tomrum, der tidligere udgjordes af Core 2 Quad-modeller som Q9400 og Q9550, med nye, effektive modeller.

i7-junglen er vokset større

Men påfaldende nok har Intel også valgt at slippe to Lynnfield-udgaver af i7 løs, der går hånd i hånd med den nye i5'er.

Det betyder, at Intel i dag har tre nye processorer på menukortet - i5-750, i7-860 og i7-870 - der kombineret med det sædvanlige udvalg P55-bundkort skal gå i flæsket på konkurrentens Phenom II- og Athlon II-processorer.

PC World har haft mulighed for at teste den hurtigste processor til Intels nye platform, men som situationen ser ud i dag, er vi er ikke udpræget tilfredse. Du kan læse hvorfor på de følgende sider, hvor vi undersøger processoren og dens ydelse nærmere.

Sådan tester vi

I PC Worlds seneste test af processorer har vi sammenlignet ydelsen ved brug af to - så vidt muligt - identiske AMD- og Intel-baserede testmaskiner.

Til dagens test af Core i7-870-processoren og den påkrævede P55 Express-platform har vi tilføjet et Asus P7P55D Deluxe-bundkort og fire gigabyte DDR3-hukommelse fra Kingston på 1.600 megahertz i en dualchannel-konfiguration.

Vi har indstillet hukommelsen i bundkortets BIOS til en hastighed på 1.333 megahertz og smækket en Noctua NH-U12P-køler på processoren, så temperatur og støjniveau ikke bliver et problem.

Grafikkortet er i vanlig stil et HIS ATI Radeon HD 4890 Turbo-kort. Som i vores forrige test har vi taget strøm på testplatformen med en Akasa Freedom Power-strømforsyning på 1.000 watt.

Vi har installeret Windows Vista Ultimate i en 64-bit version inklusive Service Pack 2 og samtlige udgivne opdateringer til dato på en lynhurtig MLC-baseret Solid State-disk fra G.Skill på 128 gigabyte.

Fordi de eneste variabler er processor, chipsæt og hukommelse, har vi mulighed for isoleret at vurdere den enkelte processors mængde hestekræfter - eller manglen på samme.

For at fuldende hardwaretesten skal der naturligvis en række benchmark af både praktisk og teoretisk karakter til. Spilydelsen vil vi også belyse; vi har derfor installeret to nye spil, som processorerne ligeledes får fornøjelsen af at give sig i kast med.

Veltrimmet, men afsindigt dyr processor

Da vi første gang pillede emballagen af den nye i7-processor, 870, spurgte vi os selv, om der mon var bemærkelsesværdige forskelle sammenlignet med processorerne i 900-serien - naturligvis med det forbehold, at 800- og 700-serierne er beregnet på sokkel 1156 og understøtter op til to hukommelseskanaler.

Svaret er, at i7-870 i høj grad minder om dens storebrødre - og så alligevel ikke.

Intel har først og fremmest givet den integrerede hukommelsescontroller en ansigtsløftning og dernæst indført en forbedret energisparefunktion, der minder om den, de allernyeste bærbare pc'er benytter.

Dette kommer ikke som nogen egentlig overraskelse, eftersom Lynnfield-arkitekturen både fås til bærbare og stationære computere på lanceringsdagen.

Vi bemærkede da også under testforløbet, at processoren i visse brugssituationer sænkede taktfrekvensen til blot 1,2 gigahertz.

En mere grøn processor

Sammen med et mindre antal transistorer er vores indtryk, at Intel har skabt en mere "grøn" processor med en såkaldt TDP, Thermal Design Power, på bare 95 watt. Det er væsentligt mindre end de 130 watt, som processorerne i 900-serien ifølge Intels egne specifikationer bruger.

Energisparefunktion kan også skrue mere op for taktfrekvensen, end vi ville have satset vores spareskillinger på.

Fænomenet, Intel selv kalder Turbo Mode, kan således skrue frekvensen på den første kerne op på intet mindre end 3,6 gigahertz; en forøgelse på mere end 22 procent i forhold til standardfrekvensen. Kravet er naturligvis, at temperatur- og kølingsforhold går op i en højere enhed.

Lidt bedre, meget dyrere

Ydelsesmæssigt placerer i7-870 sig, med en enkelt undtagelse, konsekvent foran i7-920-processoren.

Det sker med anselig margin, samtidig med at strømforbruget er lavere, men desværre gør prisniveauet på lanceringstidspunktet, at en egentlig anbefaling er svær at hæfte på Intels slanke i7-processor.

Vi fandt nemlig processoren hos en dansk internetbutik til hele 3.995 kroner, hvilket er rundt regnet dobbelt så meget, som du skal slippe for en i7-920.

Til trods for de fikse energisparefunktioner, der i en tid med megen miljømæssig spekulation så absolut er en kærkommen tilføjelse, er prisen simpelthen for høj - også når de små besparelser formedelst P55-platformens lavere produktionspris og den lidt mindre hukommelsesudgift tages i betragtning.

En udbygning med flere i5-modeller til attraktive priser havde givet god mening, men lige nu er det svært at forstå, hvorfor en så bekostelig i7-processor har fundet vej til P55-platformen - eller hvorfor i7 overhovedet er tilgængelig til sokkel 1156.

Derfor er facit på vores test karakteren tre ud af seks. Hvis prisen på et senere tidspunkt bliver væsentligt nedjusteret, finder vi nok karakterbogen frem igen.

Her er testens resultater

Herunder kan du se resultaterne i en vifte af syntetiske samt praktisk orienterede testprogrammer og spil for processorerne AMD Phenom II X4 955 Black Edition, Phenom II X4 965 Black Edition, Intel Core i7-870 (LGA-1156/P55), Intel Core i7-920, Core i7-950 og Core i7-975 Extreme Edition (LGA-1366/X58). Vi har desuden målt strømforbruget for den samlede testplatform - eksklusive skærm - med en standard elmåler fra Elsparefonden.

Til hvert diagram er tilknyttet en kort forklaring af testens formål og dens udfald.

Konklusion: Kan modnes med tiden

Med den udvikling holdt for øje, at Intels X58-platform til sokkel 1366 i fremtiden vil danne grundlaget for Intels første processor med seks kerner, giver den netop lancerede sokkel 1156 og P55-chipsættet kun delvist mening.

For mens i5-processoren er mere moderat prissat end de nye i7-modeller og nok kan gøre sig fortjent til din opmærksomhed, er i7-870 alt for dyr.

En velvoksen i7-950 vil i stort set alle tænkelige scenarier være en mere potent processor - på en mere potent platform - end i7-870, som tilmed koster lidt mere. Og det sparede beløb kan du jo meget passende kaste efter tre hukommelsesstænger frem for to. De oprindelige X58-bundkort til socket 1366 er desuden også droslet væsentligt ned i pris. Så meget, at en stribe af dem ikke koster mere end nogle af de bedre P55-bundkort.

Og godt nok er i7-860-processoren med en taktfrekvens på 2,8 gigahertz bestemt mere rimeligt prissat, men fremtidsudsigterne for X58 lokker os alligevel mere.

Prismæssigt ser vi noget mere positivt på den nyankomne i5, men i7-870 og P55 er på lanceringstidspunktet hverken nogen særligt attraktiv eller meningsfyldt kombination.

Læs også: Grundig Q&A omkring de nye Intel processorer. Og her er den seneste test med Intel mod AMD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere