Linux for mennesker fylder fem år

Et af vigtigste og mest populære open source-projekter fylder fem år. Få historien bag Ubuntu og prøv selv kræfter med styresystemet - helt risikofrit.

På blot fem år er Linux-distributionen Ubuntu vokset fra at være totalt ukendt til at være et af de vigtigste open source-projekter i verden.

Den første Ubuntu-version var Warty Warthog med versionsnummer 4.10 (der refererer til årstallet og måneden), og der er nu gået fem år, siden denne version så dagens lys.

Efter Warty Warthog kom Hoary Hedgehog, Breezy Badger og den første LTS-version (Long Term Support) Dapper Drake.

Dapper Drake blev frigivet i juni 2006, og den fik derfor versionsnummer 6.06.

Allerede fire måneder efter kom Edgy Eft, der blev startskuddet til den regelmæssige udgivelsescyklus, som Ubuntu anvender i dag.

Siden denne udgave er Ubuntu blevet opdateret to gange om året. Forårsversionen kommer i april og efterårsversionen i oktober.

Opdateringscyklussen er blandt andet tilpasset andre vigtige projekter som GNOME, der bruges som skrivebordsmiljø. Ubuntu udgives således en måned efter, at GNOME har lanceret sine nyheder.

Udbryder fra Debian
Ubuntu begyndte egentlig som en midlertidig udbrydergruppe fra Debian GNU/Linux. Udviklerne af Ubuntu låner stadig regelmæssigt fra Debians kode, men der bliver også udviklet specifikt til Ubuntu.

I modsætning til andre udbrydere fra Debian, som Xandros og Linspire, holder Ubuntu-folket sig tæt op ad Debians filosofi, og bruger for langt størstedelen fri software i stedet for at gøre lukket software til en del af forretningsmodellen.

Ubuntu sponsoreres og finansieres primært af Canonical, der er et privat firma, grundlagt af den sydafrikanske mangemillionær Mark Shuttleworth.

I 2005 oprettede Canonical Ubuntu Foundation og gav fonden en startkapital på 10 millioner dollar, cirka 50 millioner kroner. Fondens hovedformål er at sikre brugerhjælp og udvikling til fremtidige versioner af Ubuntu.

Navnet stammer fra Zulu-begrebet Ubuntu, der ikke kan oversættes direkte, men betegner en form for fællesskab.

Ubuntus motto er "Linux for mennesker", og projektets primære mål er at gøre Linux nemmere at bruge.

Sidste hånd på værket
Hver udgave af Ubuntu udvikles omkring er tema eller en række særlige funktioner, der skal implementeres.

I den næste version af distributionen er temaet cloud computing.

I disse timer lægger udviklerne netop sidste hånd på denne 11. udgave, der er blevet døbt Karmic Koala. Den karmiske koala sendes på gaden 29. oktober.

Der er desuden en række underprojekter af Ubuntu, som eksempelvis Kubuntu, Xubuntu, der har fokus på KDE- og Xfce-skrivebordsmiljøerne samt Edubuntu, der er designet til uddannelsesområdet.

Hvis du har mod på at prøve kræfter med Ubuntu, får du her en guide, der hjælper dig i gang.

Du kan også prøve Ubuntu uden at slette dit nuværende styresystem. Prøv selv her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Bording Data A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere

Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Opråb til ERP-leverandørerne: Stram op - I opfører jer uanstændigt
Klumme: Hvorfor kan ERP-projekter ikke leveres til fastpris ligesom andre systemer? Hvordan kan ERP-leverandørerne slippe afsted med at opføre sig uanstændigt? ERP-leverandørerne har et alvorligt problem og er nødt til at gøre det bedre. Se nogle af mine vilde eksempler fra den danske it-branche her.
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.