Linux for mennesker fylder fem år

Et af vigtigste og mest populære open source-projekter fylder fem år. Få historien bag Ubuntu og prøv selv kræfter med styresystemet - helt risikofrit.

På blot fem år er Linux-distributionen Ubuntu vokset fra at være totalt ukendt til at være et af de vigtigste open source-projekter i verden.

Den første Ubuntu-version var Warty Warthog med versionsnummer 4.10 (der refererer til årstallet og måneden), og der er nu gået fem år, siden denne version så dagens lys.

Efter Warty Warthog kom Hoary Hedgehog, Breezy Badger og den første LTS-version (Long Term Support) Dapper Drake.

Dapper Drake blev frigivet i juni 2006, og den fik derfor versionsnummer 6.06.

Allerede fire måneder efter kom Edgy Eft, der blev startskuddet til den regelmæssige udgivelsescyklus, som Ubuntu anvender i dag.

Siden denne udgave er Ubuntu blevet opdateret to gange om året. Forårsversionen kommer i april og efterårsversionen i oktober.

Opdateringscyklussen er blandt andet tilpasset andre vigtige projekter som GNOME, der bruges som skrivebordsmiljø. Ubuntu udgives således en måned efter, at GNOME har lanceret sine nyheder.

Udbryder fra Debian
Ubuntu begyndte egentlig som en midlertidig udbrydergruppe fra Debian GNU/Linux. Udviklerne af Ubuntu låner stadig regelmæssigt fra Debians kode, men der bliver også udviklet specifikt til Ubuntu.

I modsætning til andre udbrydere fra Debian, som Xandros og Linspire, holder Ubuntu-folket sig tæt op ad Debians filosofi, og bruger for langt størstedelen fri software i stedet for at gøre lukket software til en del af forretningsmodellen.

Ubuntu sponsoreres og finansieres primært af Canonical, der er et privat firma, grundlagt af den sydafrikanske mangemillionær Mark Shuttleworth.

I 2005 oprettede Canonical Ubuntu Foundation og gav fonden en startkapital på 10 millioner dollar, cirka 50 millioner kroner. Fondens hovedformål er at sikre brugerhjælp og udvikling til fremtidige versioner af Ubuntu.

Navnet stammer fra Zulu-begrebet Ubuntu, der ikke kan oversættes direkte, men betegner en form for fællesskab.

Ubuntus motto er "Linux for mennesker", og projektets primære mål er at gøre Linux nemmere at bruge.

Sidste hånd på værket
Hver udgave af Ubuntu udvikles omkring er tema eller en række særlige funktioner, der skal implementeres.

I den næste version af distributionen er temaet cloud computing.

I disse timer lægger udviklerne netop sidste hånd på denne 11. udgave, der er blevet døbt Karmic Koala. Den karmiske koala sendes på gaden 29. oktober.

Der er desuden en række underprojekter af Ubuntu, som eksempelvis Kubuntu, Xubuntu, der har fokus på KDE- og Xfce-skrivebordsmiljøerne samt Edubuntu, der er designet til uddannelsesområdet.

Hvis du har mod på at prøve kræfter med Ubuntu, får du her en guide, der hjælper dig i gang.

Du kan også prøve Ubuntu uden at slette dit nuværende styresystem. Prøv selv her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere

Premium
IBM nægter at overtage overenskomstforpligtelser for outsourcede KMD-medarbejdere
Interview: IBM afviser at overtage overenskomstforpligtelserne for selskabets nye ansatte fra KMD og Tech Mahindra. Tirsdag mødes IBM med it-fagforbundene for at diskutere fremtiden for de outsourcede medarbejdere. "Vi efterlader ikke nogen på perronen," er meldingen fra HK Privat.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Sådan flytter du din Dynamics løsning i skyen
I dette Whitepaper fokuseres der på hvordan din virksomheds eksisterende Dynamics CRM on-premise løsning kan flyttes i skyen til en Microsoft Dynamics 365 online platform, og hvilke fordele og ulemper der er ved det i forhold til On-premise. Der er i dag bred enighed om, at en online løsning er langt mere omkostningseffektiv og lettere at drifte samtidig med, at den giver betydelig flere fordele i forhold til funktionalitet. Hent dit Whitepaper i dag, og bliv klogere på de næste skridt i processen.