Linux for mennesker fylder fem år

Et af vigtigste og mest populære open source-projekter fylder fem år. Få historien bag Ubuntu og prøv selv kræfter med styresystemet - helt risikofrit.

På blot fem år er Linux-distributionen Ubuntu vokset fra at være totalt ukendt til at være et af de vigtigste open source-projekter i verden.

Den første Ubuntu-version var Warty Warthog med versionsnummer 4.10 (der refererer til årstallet og måneden), og der er nu gået fem år, siden denne version så dagens lys.

Efter Warty Warthog kom Hoary Hedgehog, Breezy Badger og den første LTS-version (Long Term Support) Dapper Drake.

Dapper Drake blev frigivet i juni 2006, og den fik derfor versionsnummer 6.06.

Allerede fire måneder efter kom Edgy Eft, der blev startskuddet til den regelmæssige udgivelsescyklus, som Ubuntu anvender i dag.

Siden denne udgave er Ubuntu blevet opdateret to gange om året. Forårsversionen kommer i april og efterårsversionen i oktober.

Opdateringscyklussen er blandt andet tilpasset andre vigtige projekter som GNOME, der bruges som skrivebordsmiljø. Ubuntu udgives således en måned efter, at GNOME har lanceret sine nyheder.

Udbryder fra Debian
Ubuntu begyndte egentlig som en midlertidig udbrydergruppe fra Debian GNU/Linux. Udviklerne af Ubuntu låner stadig regelmæssigt fra Debians kode, men der bliver også udviklet specifikt til Ubuntu.

I modsætning til andre udbrydere fra Debian, som Xandros og Linspire, holder Ubuntu-folket sig tæt op ad Debians filosofi, og bruger for langt størstedelen fri software i stedet for at gøre lukket software til en del af forretningsmodellen.

Ubuntu sponsoreres og finansieres primært af Canonical, der er et privat firma, grundlagt af den sydafrikanske mangemillionær Mark Shuttleworth.

I 2005 oprettede Canonical Ubuntu Foundation og gav fonden en startkapital på 10 millioner dollar, cirka 50 millioner kroner. Fondens hovedformål er at sikre brugerhjælp og udvikling til fremtidige versioner af Ubuntu.

Navnet stammer fra Zulu-begrebet Ubuntu, der ikke kan oversættes direkte, men betegner en form for fællesskab.

Ubuntus motto er "Linux for mennesker", og projektets primære mål er at gøre Linux nemmere at bruge.

Sidste hånd på værket
Hver udgave af Ubuntu udvikles omkring er tema eller en række særlige funktioner, der skal implementeres.

I den næste version af distributionen er temaet cloud computing.

I disse timer lægger udviklerne netop sidste hånd på denne 11. udgave, der er blevet døbt Karmic Koala. Den karmiske koala sendes på gaden 29. oktober.

Der er desuden en række underprojekter af Ubuntu, som eksempelvis Kubuntu, Xubuntu, der har fokus på KDE- og Xfce-skrivebordsmiljøerne samt Edubuntu, der er designet til uddannelsesområdet.

Hvis du har mod på at prøve kræfter med Ubuntu, får du her en guide, der hjælper dig i gang.

Du kan også prøve Ubuntu uden at slette dit nuværende styresystem. Prøv selv her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere

Premium
Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
ComputerViews: Googles aktionærer havde blot et skuldertræk til overs for EU's rekordstore bøde på 32 milliarder kroner. Her er en række bud på, hvad EU kan gøre, hvis Google og andre tech-giganter skal rammes, hvor det for alvor gør ondt.
Computerworld
Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android
Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.