Linux for mennesker fylder fem år

Et af vigtigste og mest populære open source-projekter fylder fem år. Få historien bag Ubuntu og prøv selv kræfter med styresystemet - helt risikofrit.

På blot fem år er Linux-distributionen Ubuntu vokset fra at være totalt ukendt til at være et af de vigtigste open source-projekter i verden.

Den første Ubuntu-version var Warty Warthog med versionsnummer 4.10 (der refererer til årstallet og måneden), og der er nu gået fem år, siden denne version så dagens lys.

Efter Warty Warthog kom Hoary Hedgehog, Breezy Badger og den første LTS-version (Long Term Support) Dapper Drake.

Dapper Drake blev frigivet i juni 2006, og den fik derfor versionsnummer 6.06.

Allerede fire måneder efter kom Edgy Eft, der blev startskuddet til den regelmæssige udgivelsescyklus, som Ubuntu anvender i dag.

Siden denne udgave er Ubuntu blevet opdateret to gange om året. Forårsversionen kommer i april og efterårsversionen i oktober.

Opdateringscyklussen er blandt andet tilpasset andre vigtige projekter som GNOME, der bruges som skrivebordsmiljø. Ubuntu udgives således en måned efter, at GNOME har lanceret sine nyheder.

Udbryder fra Debian
Ubuntu begyndte egentlig som en midlertidig udbrydergruppe fra Debian GNU/Linux. Udviklerne af Ubuntu låner stadig regelmæssigt fra Debians kode, men der bliver også udviklet specifikt til Ubuntu.

I modsætning til andre udbrydere fra Debian, som Xandros og Linspire, holder Ubuntu-folket sig tæt op ad Debians filosofi, og bruger for langt størstedelen fri software i stedet for at gøre lukket software til en del af forretningsmodellen.

Ubuntu sponsoreres og finansieres primært af Canonical, der er et privat firma, grundlagt af den sydafrikanske mangemillionær Mark Shuttleworth.

I 2005 oprettede Canonical Ubuntu Foundation og gav fonden en startkapital på 10 millioner dollar, cirka 50 millioner kroner. Fondens hovedformål er at sikre brugerhjælp og udvikling til fremtidige versioner af Ubuntu.

Navnet stammer fra Zulu-begrebet Ubuntu, der ikke kan oversættes direkte, men betegner en form for fællesskab.

Ubuntus motto er "Linux for mennesker", og projektets primære mål er at gøre Linux nemmere at bruge.

Sidste hånd på værket
Hver udgave af Ubuntu udvikles omkring er tema eller en række særlige funktioner, der skal implementeres.

I den næste version af distributionen er temaet cloud computing.

I disse timer lægger udviklerne netop sidste hånd på denne 11. udgave, der er blevet døbt Karmic Koala. Den karmiske koala sendes på gaden 29. oktober.

Der er desuden en række underprojekter af Ubuntu, som eksempelvis Kubuntu, Xubuntu, der har fokus på KDE- og Xfce-skrivebordsmiljøerne samt Edubuntu, der er designet til uddannelsesområdet.

Hvis du har mod på at prøve kræfter med Ubuntu, får du her en guide, der hjælper dig i gang.

Du kan også prøve Ubuntu uden at slette dit nuværende styresystem. Prøv selv her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Seneste artiklerRSS
15:22
14:40
14:00
13:40
13:06
12:55
12:04
11:04

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.