Test: Suveræn trådløs lyd fra Nokia

Nokias BH-905i er ikke helt billige, men høretelefonerne er til gengæld utroligt lækre. Er de pengene værd? Vi har testet løs.

Test: Suveræn trådløs lyd fra Nokia

Nokia er ikke just blevet kendt verden over for at producere høretelefoner. Enhver, der har benyttet et af de headsets, der typisk følger med, når man køber en ny Nokia-telefon, ved nok, hvad vi taler om.

Derfor blev vi faktisk lidt overraskede, da vi modtog vores testeksemplar af den finske mobilgigants BH-905i Bluetooth høretelefoner.

De er nemlig ret lækre. De oser af kvalitet. Og så lyder de oven i købet fremragende.

Desværre er de ikke helt billige. Men er de pengene værd? Bedøm selv, efter du har læst vores anmeldelse af Nokias luksus ørebøffer.

Et par lækre bøffer

Vores førstehåndsindtryk af BH-905i, efter vi fik pakket dem ud af kassen, var, at vi har at gøre med et produkt af høj kvalitet.

De føles lækre at have i hånden, om end de er lidt tunge. Siderne er i blankpoleret stål, og ørepuderne og hovedbøjlen føles særdeles bløde og behagelige.

Høretelefonerne er da også utroligt rare at have på. Dog sidder de lidt løst fast på ørerne, hvilket betyder, at der er risiko for, at man taber dem, hvis man kommer til at lade sig rive med af musikken og bevæger hovedet lidt meget og lidt for hurtigt.

Især hvis man læner hovedet for langt bagover, er der risiko for, at tyngdekraften får de tunge høretelefoner til at glide ned på halsen. Det betyder desværre, at vi føler os en lille smule hæmmede, når vi har dem på.

Hvilket er ærgerligt, da fordelen ved trådløse høretelefoner  netop er den større grad af bevægelsesfrihed, man opnår, når man slipper for ledningerne.

Sovsen er fremragende lyd

Lyden i Nokias trådløse er fremragende og løfter sig langt over gennemsnittet for, hvad vi er vant til i Bluetooth-høretelefoner.

Den er meget velafbalanceret og rig på detaljer, og det er nemt at adskille de forskellige instrumenter fra hinanden. Man føler sig generelt ret 'tæt' på musikken. Det er imponerende i forhold til, at musikken bliver overført trådløst ved hjælp af Bluetooth, som ellers ikke har ry for at levere den bedste musikalske oplevelse.

Ud over den trådløse tilslutning er det muligt at tilslutte et kabel til hovedtelefonerne, så de virker som et helt almindeligt sæt hovedtelefoner. Men faktisk er lyden næsten lige så god, når den overføres trådløst, som når den løber igennem kablet - hvis den da ikke ligefrem er bedre.

I hvert fald er der en række ekstra muligheder for at forbedre den trådløse lyd i form af basforstærkning og stereoudvidelse. Vi synes ikke, det får musikken til at lyde specielt meget bedre, men vi anerkender, at basforstærkning kan være en kærkommen funktion, hvis du for eksempel har lyst til at arrangere enmands-techno rave uden at forstyrre dine naboer.

Garneret med lækker støjannullering

Foruden de nævnte lydforbedrende egenskaber har hovedtelefonerne en særdeles interessant funktion.

De kan nemlig dæmpe baggrundsstøjen fra dine omgivelser ved hjælp af trolddom og magi.  Eller rettere ved hjælp af indbygget teknologi der kan analysere lydene i dine omgivelser og udsende lydbølger, der neutraliserer støjen.

Aktiv støjannullering kaldes det også. Det er især smart, hvis du kører i tog eller befinder dig i et stærkt trafikeret område med høj motorlarm. 

Støjannullering fungerer også, når du bruger hovedtelefonerne med ledningen, og derfor går lyden klart igennem, når du er  ude at flyve, hvor det ikke er tilladt at have Bluetooth-radioen tændt. 

Lad være med at forvente at hovedtelefonerne lukker alt baggrundsstøj ude, men når støjannullering er slået til, bliver især støj i de nedre frekvensområder ret effektivt neutraliseret - uden at det forvrænger musikken.

Det skal dog nævnes, at støjannullering ikke fungerer ret godt i blæsevejr. Her har det faktisk den modsatte effekt, fordi mikrofonerne opfanger blæsten, og giver en ret kraftig buldren i ørerne. Det betyder selvsagt, at det er ret sjældent, du får noget ud af at slå støjannullering til, når du cykler. 

I lighed med de fleste andre Bluetooth-hovedtelefoner kan BH-905i også bruges som headset til at foretage håndfrie telefonopkald med. Lyden kommer ud i begge højtalere, og der er to indbyggede mikrofoner, der opfanger din stemme.

Støjdæmpnings-funktionen fungerer også, når du bruger høretelefonerne til opkald, hvilket er ret genialt, hvis du befinder dig et sted med meget baggrundslarm. 

Fra København K til Herlev uden udfald

Den trådløse rækkevidde er intet mindre end fremragende. På en cykeltur mellem det indre København og Herlev (cirka 11 kilometer) oplevede vi ikke så meget som et eneste udfald i lyden med vores mobiltelefon liggende i en skuldertaske, der hang bag på ryggen. Det er sådan, det bør være, men det er langt fra en selvfølge, når det er Bluetooth-signaler, der får musikken til at spille. 

Batterilevetiden er ligeledes forbilledlig. Op til 25 timer med musik-afspilning uden støjannullering, og 16 timer med støjannulleringen slået til, lover Nokia. Vi har ikke efterprøvet producentens løfter, men vi har ikke haft nogen problemer med at bruge dem flere dage i træk uden at have dem i opladeren.

Enkelte irritationsmomenter

I det hele taget er BH-905i Bluetooth-høretelefoner i høj klasse. Der er dog enkelte ting, der irriterer. Blandt andet som tidligere nævnt, at de sidder lige lovligt løst fast på hovedet. 

Derudover er vi ved at blive vanvittige over en temmelig kraftig blå statuslampe i højre side, der blinker hvert andet sekund, så længe hovedtelefonerne er tilsluttet Bluetooth.

I dagslys lægger man måske ikke så meget mærke til den, men når du bruger hovedtelefonerne i mørke omgivelser, lyser den blå LED kraftigt op og trækker coolnes-faktoren en hel del ned.

I stedet for at få os til at ligne en af de seje drenge får den blå lampe os snarere til at føle, at vi hører til blandt de lidt mere 'specielle' børn. 

Det er også lidt irriterende, at høretelefonerne ikke kan lades op ved hjælp af USB, som ellers efterhånden er standarden for mobile enheder. I stedet skal du bruge Nokias egen oplader og stik. 

Og så er der prisen. BH-905i koster næsten 2.000 kroner, og derfor vil mange formentlig se sig om efter et billigere alternativ.

Personligt vil denne anmelder nok foretrække at gå en smule på kompromis med kvaliteten, og for eksempel undvære støjdæmpningsfunktionen, hvis det kan barbere en del af prisen. 

Men hvis du har penge nok og er på udkig efter et par kompakte, trådløse høretelefoner med fremragende lyd, der oser af kvalitet, kan vi på trods af de få minusser varmt anbefale BH-905i fra Nokia.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere