Artikel top billede

Foto: Kerem Yucel.

Staten betaler fiberkabel til Læsø trods TDC-protest

Energinet.dk etablerer nu et fiberkabel til Læsø, selvom TDC i forvejen har et kabel til øen. Det er nødvendigt, mener stats-virksomheden.

Læs også: TDC går til kamp mod statsfinansieret fiber til Læsø

Den statslige energiinstitution Energinet.dk lægger til august et el-søkabel fra Jylland til Læsø ned i Kattegat.
 
Energinet.dk ønsker ved samme lejlighed at lægge et fiberkabel ned sammen med elkablet. Fiberkablet skal kunne sende signaler hurtigt, hvis der opstår problemer med eltransmissionen.
  
Planen om at lægge fiberkablet ned har tidligere affødt protester fra TDC, fordi teleselskabet i forvejen har et fiberkabel til Læsø, men nu har Energinet.dk trods modstanden fra TDC besluttet at lægge fiberkablet ned.
 
"Vi havde en option hos kabelfabrikanten for at kunne få fibre lagt ind i søkablet, og det har vi nu bestilt," fortæller Henrik Riis, der er teknisk chef for eltransmission i Energinet.dk.
 
TDC har protesteret, fordi teleselskabet finder det konkurrenceforvridende, at en statsvirksomhed nedlægger et kabel til telekommunikation og efterfølgende ønsker at udleje kapacitet i kablet til andre udbydere. Telemarkedet er liberaliseret, har det lydt fra TDC. 
 
Energinet.dk: Vi konkurrerer ikke
Henrik Riis mener dog, at det er helt normal praksis at udleje kapacitet på de fiberkabler, som Energinet.dk graver ned. I dag er cirka 25 procent af restkapaciteten i statsvirksomhedens 3.000 kilometer fiberkabler udlejet til fremmede.
 
"Jeg har fået henvendelser fra andre, der er interesseret i at leje sig ind. Det er helt, som det plejer at være. Vi udlejer den restkapacitet i kablet, som vi ikke selv bruger. Vi går ikke ud og konkurrerer direkte med operatører eller sælger kommunikationstjenester," siger Henrik Riis. 

Han pointerer, at Energinet.dk adskiller sig fra andre, der ejer telekommunikations-kabler ved at tilbyde serviceaftaler, der faktisk er dårligere end dem, som andre kabelejere tilbyder. Går et fiberkabel i stykker, kan lejere på kablet ikke forvente, at det bliver repareret med det samme.
 
"Hensynet til elforsyningssikkerheden og situationen i elmarkedet har første prioritet. Derfor må lejeren acceptere, at reparationstiden kan være lang, og derved er det mindre interessant at udnytte kommercielt," siger Henrik Riis. 
  
Energinet.dk har ifølge Elforsyningsloven mulighed for at udleje restkapacitet i sine fiberkabler, såfremt det er et kabel, som det er nødvendigt at nedlægge. Og ifølge Henrik Riis er det nødvendigt med dette kabel.
 
"Vi skal bruge det her til elforsyningsformål, og det er den eneste begrundelse, jeg har," siger han. 
 
Spørgsmål om sårbarhed
Der er ifølge Henrik Riis flere grunde til, at det er en rigtig beslutning at nedlægge fiberkablet.
 
Den ene er, at Energinet.dk arbejder på at etablere en telekommunikationsring, der går fra Jylland til Sverige, og samtidig skal der i 2014 anlægges en forbindelse fra Norge til Jylland. Ringforbindelsen skal anvendes til styring, regulering og beskyttelse af jævnstrømsforbindelserne til Sverige og Norge.
 
"Vi vil gerne have en forbindelse hele vejen over Kattegat. Det kan vi ikke få på en gang, men nu kommer vi til Læsø. Når vi senere skal udskifte jævnstrømskablet til Sverige, kan vi lægge fiber ned det sidste stykke og få forbindelsen hele vejen over Kattegat," forklarer han.
 
Det nye el-søkabel, der bliver lagt fra Jylland til Læsø, skal køre med et spændingsniveau på 20 kilovolt, hvilket er en lav spænding, som ikke stiller krav om telekommunikation til beskyttelsen af kablet.  
 
Men kablet understøtter højere spænding, og det vil ifølge Henrik Riis stille øgede krav til telekommunikationen.
 
"Hvis vi hæver spændingen til 60 kilovolt, som kablet er designet til, så skal vi bruge fiberen til kommunikation, der sikrer en hurtig beskyttelse af kablet," siger han og tilføjer:
 
"Når vi kører op i spænding, øger det kravet til, hvor hurtigt et relæ skal kunne udkoble linjen." 
 
TDC opfylder hastighedskrav
Henrik Riis afviser ikke, at TDC's fiberkabel kan levere den krævede hastighed, men her kommer spørgsmål om sårbarhed i spil, siger han.
 
"Når vi etablerer søkablet, har vi med fiberkablet en direkte forbindelse mellem de to højspændingsstationer (i Jylland og på Læsø, red.). Hvis vi skal benytte os af andre operatører, skal vi eksempelvis have et medie til at overføre fra TDC's termineringspunkt (hvor kablet ender, red.) og hen til vores eget," siger han.
 
Han forklarer, at jo mere elektronik, der kommer imellem termineringspunkterne, jo mere sårbar bliver kommunikationen. Det er den sårbarhed, som Energinet.dk ønsker at nedbringe ved at gøre kommunikationen så direkte som mulig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere