Google bliver verdens største boghandler

Kæmpe samling med e-bøger i ny Google-tjeneste kan købes og læses overalt.

Selv mastodonten Amazon, der sidder på over 60 procent af det amerikanske marked for e-bøger, kan blive sat i skyggen, når Google blænder op for sit næste store bogprojekt: Google Edition.

Projektet vil kort fortalt gøre Google til boghandler i gigantstørrelse. Med OK fra forfattere og forlag vil Google sælge e-versioner af alverdens bøger – formentlig ikke mindst de millioner af bøger, selskabet allerede har scannet ind gennem de sidste seks år.

Google havde oprindeligt planlagt at lancere Editions i sommer, men forhandlingerne med forlag verden over har trukket ud. Nu melder avisen Wall Street Journal, at forhindringerne er ryddet af vejen, og at Google Edition vil blive skudt i gang i december i USA og i begyndelsen af det nye år i resten af verden.

Med Google Edition vil man ligesom i det nuværende Google Books kunne søge i et stort antal bøger på nettet. Det nye er, at man derpå får tilbudt at købe en digital udgave af bogen. E-bogs-salget skal ske i samarbejde med boghandlere og forlag.

Ud over den oplagte markedsføring, der ligger i at blive præsenteret som søgeresultat i verdens største søgemaskine, vil bogsalget blive fremmet gennem forskellige andre Google-aktiviteter.

Blandt skal e-bøgerne promoveres gennem affiliate marketing. Dermed kan en blogger få procenter af en bogs salgspris blot ved at linke til bogen, og opfordre sine læsere til køber Google Edition-udgaven.

Boghandlere på nettet kan lave lignende aftaler med Google og dele indkomsten med søgemaskineselskabet, når der sælges e-bøger. Hvor store – eller små - procenter – Google vil tage for salget, er endnu ikke oplyst.

Googles interesse for bogens verden er ikke ny. Selskabets stiftere havde helt fra starten den forchromede plan, at gøre alverdens bøger tilgængelige for søgemaskinen.

Googles store bog-planer fik dog et skud for boven, da en lang række forlag og forfattere verden over dannede fælles front i protest mod, at deres værker uden tilladelse blev auto-scannet og indlemmet i Googles søgemateriale.

En amerikansk retssag mellem parterne blev sidste år afsluttet med et forlig. Siden har Google arbejdet hårdt på at forbedre de anstrengte relationer til bogbranchen.

For få uger siden meddelte den franske forlagsgigant, Hachette, at selskabet havde indgået en aftale med Google, som giver søgemaskinefirmaet ret til at indskanne og sælge bøger, som er udsolgt fra forlaget.

Da franskmændene tidligere har været blandt Googles argeste modstandere, ses aftalen af flere iagttagere som et sikkert tegn på tøbrud mellem Google og bogbranchen.

Også danske forlag har indgået aftaler med Google Books. Det gælder blandt andet Gyldendal-selskabet Systime. Sidtnævntes aftale indebærer, at man via Google kan søge i alt indhold i de lærebøger, Systime udgiver. Selvom hele bogen er søgbar, kan man maksimalt se 20 procent af indholdet. Hvis man finder bogen interessant, kan man via en henvisning fra Google Books købe bogen hos Systime eller en boghandler.

Mens både Hachette og Systime-aftalerne handler om trykte bøger, er Google Edition projektet udelukkende om e-bøger.

ComON har forsøgt at opklare, i hvor høj grad Google med Edition-projektet vil sælge allerede indscannede værker som e-bøger, men det er endnu ikke lykkedes at få et svar fra Google.

Dermed er der heller ikke oplysninger om hvilket format, e-bøgerne skal sælges i. Google fortæller dog, at det er meningen, at de skal kunne læses på et hvilket som helst apparat, der kan tilgå nettet gennem en webbrowser.

Ifølge en tidligere udmelding fra selskabet havde Google pr. juni i år indskannet cirka 12 millioner bøger. I alt findes der ifølge en udregning, som Google har foretaget, knapt 130 millioner forskellige bøger i hele verden.
 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.