Open source-projekt skal lokke danske hjemmesider til at dyppe tæerne i det semantiske web

Information.dk deler sine erfaringer på Tagger.dk.

Helt tilbage i 2003 begyndte web-pioneren Tim Berners-Lee at drømme om internettets næste skridt - det semantiske web. Men det lader stadig vente på sig i den form, som Bernes-Lee forventer.

Men de første spadestik er taget. I denne uge blev der taget et på dansk jord.

Tagger.dk, der udspringer af erfaringer fra avisen Information, blev tilgængelig for omverdenen i open source-klæder. 

Det semantiske net betyder, at nettet bliver så intelligent, at det kan se sammenhænge og ikke kun enkeltstående ord. For eksempel at søgemaskiner skal kunne kende forskel på ordet Kashmir alt efter om det står i relation til stoffet, regionen eller rockbandet.
På et højere niveau vil det semantiske net gøre systemer i stand til at tale sammen på tværs af systemer.

Tagger.dk udspringer af Informations eget projekt, der gik i gang sidste år, som gør det let at binde artikler sammen med tidligere artikler eller offentlige opslagsværker.

Hvad er der sket siden sidst?

"Vi har abstraheret projektet ud af vores eget system, så andre kan bruge det. Før var det meget knyttet til vores CMS. Der var ikke så meget automatisering af tags. Nu kan man finde tags i løbende tekst," Johannes Wehner, der er en af udviklerne på projektet.

På Tagger.dk kan man hente de datasæt, som Information har opbygget og bruger. Det er dog primært knyttet til personer, organisationer og firmaer. Tanken er, at Tagger-projektet skal skabe et open source-miljø omkring datasæt, så det bliver let at dele og opdatere. Lige nu er den automatiske opmarkering af ord tilgængeligt i en webservice, men der arbejdes netop nu på at gøre Tagger til et bibliotek, som kan bruges enten i en webservice eller i fx et Drupalmodul.

"Det skal gerne være teknologiuafhængigt. Men det er klart, at der er stærke bindinger til Drupal i første omgang, når projektet er vokset ud af Information, hvor vi er lidt Drupal-forelskede. Men vi er allerede gået fra at tilbyde det som en webservice til at gøre det tilgængeligt via et bibliotek så folk kan have det kørende lokalt. Det er netop for at blive så uafhængige af platformen," siger Johannes Wehner.

Tagger.dk er inspireret af OpenCalais, der er et lignende projekt, som dog kun knytter til det engelske sprog. Center for Sprogteknologi på Københavns Universitet har bidraget til Tagger.

Se mere på tagger.dk.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid Cloud - placer dit workload hvor det giver mest værdi

De fleste virksomheder er forlængst begyndt at anvende cloud-services til produktivitet, onlinemøder og meget andet. Men de næste trin på cloudrejsen er svære. På dette seminar vil du høre om den metodik, der gør det muligt at tage de næste skridt på cloudrejsen - og få indblik i praktiske eksempler.

25. februar 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


Premium
Bankdata efter hård kritik af it-sikkerheden fra Finanstilsynet: Vi kan godt genkende kritikken
Interview: Bankdata kan godt nikke genkendende til den række af kritik-punkter, som Finanstilsynet retter mod selskabets it-sikkerhed. Men der er en god forklaring, mener compliance-direktør Lene Weldum.
Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.