Erotisk bruger-upload koster Connery.dk kæmpebøde

Connery.dk skal betale erstatning for brugers upload.

Virksomhederne bag danske webcommunities kan ikke gemme sig bag deres brugere, når de tjener penge på andres ophavsretsbeskyttede arbejde. Det fastslår en dom i Københavns Byret.

Drengerøvsiden Connery.dk er blevet pålagt at betale erstatning på 32.500 kroner for krænkelse af ophavsret. Det sker efter dommeren ved byretten har afgjort, at stifterne af Connery.dk er ansvarlige for 20 ophavsretsbeskyttede erotiske billeder som en bruger uploadede til sitet.

”Vi er selvfølgelig kede af, at vi har tabt sagen. Men vi mener ikke, at det er en principiel sag. Derfor vil vores brugere stadig kunne uploade billeder til vores umodererede forum,” siger redaktør på Connery.dk Jakob Nørgaard til ComON.

Sagen var i starten så principiel, at Foreningen for Danske Intermetmedier (FDIM) støttede folkene bag Connery.dk, fordi man fandt stævningen af medie og bruger for principiel forkert. Støtten fra FDIM bortfaldt, da det viste sig, at fotografen Torben Clausens billeder lå på serveren, selvom de var fjernet fra sitet. Derfor kunne man tilgå dem, hvis man skrev den præcise adresse.

”Vi er dybt skuffede over, at der ikke er kommet en afgørelse, der fastslår om vi principielt er ansvarlige for brugernes upload, selv om vi fjerner materialet i samme øjeblik, vi bliver bekendt med ophavsretskrænkelsen. Hvis vi er ansvarlige selv om vi fjerner materialet, så lammer det hele den måde det frie internet er bygget op på. Så vil det få betydning for Arto, Facebook og alt andet, hvor brugerne kan uploade billeder uden, at det bliver modereret inden,” siger Jakob Nørgaard.

I dommen lægger dommeren også vægt på, at Connery.dk er et kommercielt medie der bruger det brugerskabte indhold til at tjene penge på annoncering. Ligesom billederne var stemplet med Connery.dks logo, og fotografen ikke var krediteret for arbejdet.

Fotografen Torben Clausen er tilfreds med dommen.

”Retten har endelig tilkendegivet, at man ikke bare må bruge andres materiale, og at man ikke må uploade andres materiale. Det er rigtig godt og jeg håber denne sag vil få uploadere og webmastere til at tænke sig om en ekstra gang inden de vælger at bruge andres materiale.”

Jakob Nørgaard oplyser, at omkostningerne til sagen og erstatningen løber op i over 100.000 kroner. Han forstår fotograf Torben Clausens krav om at få penge for sit arbejde, men han føler, at Dansk Journalistforbund har brugt sagen til at profilere sig selv.

”Vi føler os tromlet af, at så stor en organisation som Dansk Journalistforbund går ind i sagen. Det havde været mere rimeligt, hvis Torben Clausen havde anlagt en civilretssag,” siger Jakob Nørgaard.

Det er dog helt normalt, at Dansk Journalistforbund kører ophavsretssager på medlemmernes vegne.
Brugeren der uploadede billederne er blevet pålagt at betale firmaet bag Connery.dk 16.225 kroner. Connery.dk gav underskud i 2009 og vil ikke anke dommen.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere

Premium
Hackere kræver løsepenge af Norsk Hydro i omfattende ransomware-angreb: "Hele vores globale netværk er nede"
Alle offentlige norske virksomheder er sat i alarmberedskab efter et omfattende ransomware-angreb, der har fået hele Norsk Hydros globale netværk til at gå ned.
Computerworld
Yousee, Telmore og TDC Erhverv bliver nu en del af et helt nyt underholdningsselskab
TDC Group bliver i fremtiden splittet op i to selskaber, og det ene selskab, der kommer til at fokusere på digital underholdning har netop fået sit navn.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Kvartalsrapport på cyber-trusselslandskabet
I denne rapport dykker vi ned i cyber-trusselsbilledet for Q4. Vi har opsummeret statistikkerne fra millioner af trusselsforekomster observeret af Fortinet enheder i live produktionsmiljøer i hele verden. Ifølge IDC er Fortinet den mest adapterede netværks-sikkerhedsløsning, med 4,2 mio. implementerede devices. Det giver et unikt perspektiv på trusselslandskabet, som er destilleret ned i denne rapport. Download den her og få det fulde overblik.