Erotisk bruger-upload koster Connery.dk kæmpebøde

Connery.dk skal betale erstatning for brugers upload.

Virksomhederne bag danske webcommunities kan ikke gemme sig bag deres brugere, når de tjener penge på andres ophavsretsbeskyttede arbejde. Det fastslår en dom i Københavns Byret.

Drengerøvsiden Connery.dk er blevet pålagt at betale erstatning på 32.500 kroner for krænkelse af ophavsret. Det sker efter dommeren ved byretten har afgjort, at stifterne af Connery.dk er ansvarlige for 20 ophavsretsbeskyttede erotiske billeder som en bruger uploadede til sitet.

”Vi er selvfølgelig kede af, at vi har tabt sagen. Men vi mener ikke, at det er en principiel sag. Derfor vil vores brugere stadig kunne uploade billeder til vores umodererede forum,” siger redaktør på Connery.dk Jakob Nørgaard til ComON.

Sagen var i starten så principiel, at Foreningen for Danske Intermetmedier (FDIM) støttede folkene bag Connery.dk, fordi man fandt stævningen af medie og bruger for principiel forkert. Støtten fra FDIM bortfaldt, da det viste sig, at fotografen Torben Clausens billeder lå på serveren, selvom de var fjernet fra sitet. Derfor kunne man tilgå dem, hvis man skrev den præcise adresse.

”Vi er dybt skuffede over, at der ikke er kommet en afgørelse, der fastslår om vi principielt er ansvarlige for brugernes upload, selv om vi fjerner materialet i samme øjeblik, vi bliver bekendt med ophavsretskrænkelsen. Hvis vi er ansvarlige selv om vi fjerner materialet, så lammer det hele den måde det frie internet er bygget op på. Så vil det få betydning for Arto, Facebook og alt andet, hvor brugerne kan uploade billeder uden, at det bliver modereret inden,” siger Jakob Nørgaard.

I dommen lægger dommeren også vægt på, at Connery.dk er et kommercielt medie der bruger det brugerskabte indhold til at tjene penge på annoncering. Ligesom billederne var stemplet med Connery.dks logo, og fotografen ikke var krediteret for arbejdet.

Fotografen Torben Clausen er tilfreds med dommen.

”Retten har endelig tilkendegivet, at man ikke bare må bruge andres materiale, og at man ikke må uploade andres materiale. Det er rigtig godt og jeg håber denne sag vil få uploadere og webmastere til at tænke sig om en ekstra gang inden de vælger at bruge andres materiale.”

Jakob Nørgaard oplyser, at omkostningerne til sagen og erstatningen løber op i over 100.000 kroner. Han forstår fotograf Torben Clausens krav om at få penge for sit arbejde, men han føler, at Dansk Journalistforbund har brugt sagen til at profilere sig selv.

”Vi føler os tromlet af, at så stor en organisation som Dansk Journalistforbund går ind i sagen. Det havde været mere rimeligt, hvis Torben Clausen havde anlagt en civilretssag,” siger Jakob Nørgaard.

Det er dog helt normalt, at Dansk Journalistforbund kører ophavsretssager på medlemmernes vegne.
Brugeren der uploadede billederne er blevet pålagt at betale firmaet bag Connery.dk 16.225 kroner. Connery.dk gav underskud i 2009 og vil ikke anke dommen.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.