Erotisk bruger-upload koster Connery.dk kæmpebøde

Connery.dk skal betale erstatning for brugers upload.

Virksomhederne bag danske webcommunities kan ikke gemme sig bag deres brugere, når de tjener penge på andres ophavsretsbeskyttede arbejde. Det fastslår en dom i Københavns Byret.

Drengerøvsiden Connery.dk er blevet pålagt at betale erstatning på 32.500 kroner for krænkelse af ophavsret. Det sker efter dommeren ved byretten har afgjort, at stifterne af Connery.dk er ansvarlige for 20 ophavsretsbeskyttede erotiske billeder som en bruger uploadede til sitet.

”Vi er selvfølgelig kede af, at vi har tabt sagen. Men vi mener ikke, at det er en principiel sag. Derfor vil vores brugere stadig kunne uploade billeder til vores umodererede forum,” siger redaktør på Connery.dk Jakob Nørgaard til ComON.

Sagen var i starten så principiel, at Foreningen for Danske Intermetmedier (FDIM) støttede folkene bag Connery.dk, fordi man fandt stævningen af medie og bruger for principiel forkert. Støtten fra FDIM bortfaldt, da det viste sig, at fotografen Torben Clausens billeder lå på serveren, selvom de var fjernet fra sitet. Derfor kunne man tilgå dem, hvis man skrev den præcise adresse.

”Vi er dybt skuffede over, at der ikke er kommet en afgørelse, der fastslår om vi principielt er ansvarlige for brugernes upload, selv om vi fjerner materialet i samme øjeblik, vi bliver bekendt med ophavsretskrænkelsen. Hvis vi er ansvarlige selv om vi fjerner materialet, så lammer det hele den måde det frie internet er bygget op på. Så vil det få betydning for Arto, Facebook og alt andet, hvor brugerne kan uploade billeder uden, at det bliver modereret inden,” siger Jakob Nørgaard.

I dommen lægger dommeren også vægt på, at Connery.dk er et kommercielt medie der bruger det brugerskabte indhold til at tjene penge på annoncering. Ligesom billederne var stemplet med Connery.dks logo, og fotografen ikke var krediteret for arbejdet.

Fotografen Torben Clausen er tilfreds med dommen.

”Retten har endelig tilkendegivet, at man ikke bare må bruge andres materiale, og at man ikke må uploade andres materiale. Det er rigtig godt og jeg håber denne sag vil få uploadere og webmastere til at tænke sig om en ekstra gang inden de vælger at bruge andres materiale.”

Jakob Nørgaard oplyser, at omkostningerne til sagen og erstatningen løber op i over 100.000 kroner. Han forstår fotograf Torben Clausens krav om at få penge for sit arbejde, men han føler, at Dansk Journalistforbund har brugt sagen til at profilere sig selv.

”Vi føler os tromlet af, at så stor en organisation som Dansk Journalistforbund går ind i sagen. Det havde været mere rimeligt, hvis Torben Clausen havde anlagt en civilretssag,” siger Jakob Nørgaard.

Det er dog helt normalt, at Dansk Journalistforbund kører ophavsretssager på medlemmernes vegne.
Brugeren der uploadede billederne er blevet pålagt at betale firmaet bag Connery.dk 16.225 kroner. Connery.dk gav underskud i 2009 og vil ikke anke dommen.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til EU's persondataforordning: It-opgaver, ansvar og teknologiske muligheder

EU's persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018, og det er en stor opgave at få gjort it-setuppet i organisationerne klar. Få overblik over regler og konsekvenser for it-afdelingen og virksomhedens it-ansvarlige, samt indblik i en stribe teknologier, der kan hjælpe til at efterleve kravene.

22. august 2017 | Læs mere


Bliv klar til EU's persondataforordning: It-opgaver, ansvar og teknologiske muligheder

EU's persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018, og det er en stor opgave at få gjort it-setuppet i organisationerne klar. Få overblik over regler og konsekvenser for it-afdelingen og virksomhedens it-ansvarlige, samt indblik i en stribe teknologier, der kan hjælpe til at efterleve kravene.

24. august 2017 | Læs mere


Sikkerhed i virksomheden: Sådan får du et bedre forsvar mod de mange trusler

Flere tusinde it-ledere meldte for nylig i en ny stor undersøgelse ud, at sikkerhedstruslen aldrig har været mere alvorlig. Det er dog langt fra kun de cyberkriminelle, der giver søvnløse nætter. Vi sætter fokus på sikkerhed i virksomheden i 2017.

31. august 2017 | Læs mere

Computerworld
Valutaspekulanter rydder grafikkort-lagrene hos ProShop igen og igen: "Det er helt vanvittigt for tiden"
Den nye kryptovaluta ethereum presser markedet for grafikkort voldsomt i disse måneder. For grafikkort anvendes til at udvinde valutaen. "Det er helt vanvittigt for tiden. Siden etherum-valutaen slog igennem i slutningen af 2016, har vi stort set ikke kunne holde grafikkort på lagrene, før de bliver solgt," lyder det fra ProShop.
CIO
Indsigt: Seks vigtige konklusioner om det store hacker-angreb mod Mærsk efter nyt regnskab
Det store hackerangreb mod A.P Møller - Mærsk 27. juni har fået alvorlige konsekvenser, viser selskabets nye regnskab. Her har du seks vigtige konklusioner i kølvandet på regnskabet.
Comon
Her er Nokias comeback-telefon: Masser af kræfter til fornuftig pris
Nokia er tilbage på markedet med en toptelefon til en skarp pris og - igen - med tysk kameralegende bag sig
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Netværksprinteren er den oversete trussel mod din virksomheds it-sikkerhed - her er de gode råd
Danske virksomheder er i stigende grad under angreb fra it-kriminelle, og oplever flere og flere brud på it-sikkerheden. En undersøgelse blandt 300 it-ansvarlige gennemført af Spiceworks i samarbejde med HP viser, at 16 procent af de registrerede brud på it-sikkerheden involverede printere. I 2014 var tallet kun fire procent. Alligevel er det kun fire ud af ti it-ansvarlige, som har indført tilstrækkelige sikkerhedspolitikker for netværksprintere, hvilket udsætter virksomheden for betydelig risiko: Hackerangreb, blotlæggelse af følsom information eller bøder i forbindelse med EU’s persondataforordning.