Artikel top billede

Dom over Google kan ændre nettet afgørende

Google-ledere dømt for brugers upload af video. Venstre vil gøre Facebook juridisk ansvarlige for brugergenereret indhold.

Tre af Googles absolutte topledere er blevet dømt for indholdet af en video der blev oploadet til Google Video. Selv om dommen er afsagt i Italien, så placerer den sig midt i en afgærende principiel kamp om, hvem der har ansvaret for hvad på nettet. Senest er danske Connery.dk blevet dømt til at betale erstatning for en brugers upload af billeder til deres site. Og nu kræver Venstre, at sociale medier som Facebook underligger sig de danske forbruger- og medieansvarsregler.

De tre dømte er senior vicepræsident David Drummond, tidligere bestyrelsesmedlem George De Los Reyes og Google privacychef Peter Fleischer. Alle tre er idømt et halvt års betinget fængsel.

Google vil anke dommen.

"Dommen er en trussel mod den frihed som nettet bygger på. De filmede ikke, de oploadede ikke, de gennemså den ikke og alligevel er de fundet skyldige," siger Googles talsmand fra Milano, skriver Reuters.

I filmen bliver en mongoldreng filmet mens han bliver mobbet af fire drenge. Videoen blev efterfølgende uploaded til Google Video, hvor den hurtig blev den mest sete. Det var en italiensk borgerrettighedsgruppe der førte sagen på vegne af drengen og hans far.

"Dommen sender et klar signal om, at et firmas rettigheder ikke står over menneskers værdighed," siger den offentlige anklager i Milano.

Google byggede sit forsvar på, at de fjernede videoen i samme øjeblik de blev alarmeret af de italienske myndigheder og hjalp med at finde frem til gerningsmændene. Google mener heller ikke, at de eller andre som for eksempel Facebook, er ansvarlige for det materiale brugerne uploader til sitet.  Anklagerne mente derimod, at Google var skyldig i grov forsømmelse, da Google ignorerede henstillinger fra brugere om at fjerne vidoen, og at videoen i øvrigt var meget synlig blandt de mest sete.

"Vi er helt nede i grundprincipperne omkring friheden på nettet, og derfor vil vi støtte vores medarbejdere hele vejen gennem retssystemet," siger Googles talsmand.

I både dommen over Google og dommen over danske Connery.dk er argumentationen fra de dømte den samme. De mener, at hele web 2.0 bølgen skyller tilbage af frygt for, at ejerne af Youtube, Facebook og andre netværk er ansvarlige for brugernes opload og ytringer.

I Danmark vil Venstre skærpe kravene til sociale medier med brugergenereret indhold, siger Venstre Medieordfører Ellen Trane Nørby.

"Venstre vil arbejde for, at medier som Facebook og andre sociale medier bliver underlagt den danske/europæiske forbrugerlovgivning og medieansvarslov," hedder det i Venstres nye medieoplæg.

I sin yderste konsekvens betyder det, at Facebook i for eksempel Rigmor Zobel-sagen ville kunne dømmes for brud på navneforbuddet, fordi brugerne afslørede jetsetkvindens navn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere