Danske politikere undgår Google-bomber - men drilles med "knaldperler"

De såkaldte google-bomber har fået plads i den amerikanske valgkamp. Danske politikere skal være på vagt.

Er Santorum en blanding af fæces og vaseline, eller er det efternavnet på en kendt republikansk politiker, der kan blive landets næste præsident?

Hvis man spørger Google, kan man komme i tvivl.

Ved at bombardere nettet med såkaldte google-bomber er Googles søgealgoritme blevet så rundtosset, at søgninger efter politikeren Rick Santorum i lang tid blev sidestillet med den i øvrigt fiktive betegnelse for afføring og vaseline.
Google-bomber er kort sagt resultatet af, at en stor gruppe personer laver aktive links til en specifik side med det samme ord som linktekst. Det vil ofte få Googles algoritme til at skabe en forbindelse mellem et søgeord og en hjemmeside, selv om der ikke er en logisk kobling mellem dem. For eksempel blev George Bush på den måde sat i forbindelse med ordet "miserable failure".

Den uheldige sammenkobling mellem Rick Santorum og den fiktive blanding, der beskrives som resterne efter analsex, blev orkestreret af politiske modstandere efter kontroversielle udtalelser af Santorum, der har draget paralleller mellem homoseksuel sex og incest og utroskab.

Googlebomben fik ekstra opmærksomhed, da komikeren Jon Stewart tog emnet under kærlig behandling tidligere i år.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player 


Det kunne ske i Danmark

På samme måde kunne politiske modstandere i Danmark sætte Lars Løkke Rasmussen i relation med fadølsudlejning.dk eller få en søgning på ”Helle Thorning-Schmidt” til at pege på webbutikker, der sælger Gucci-tasker.

Et uheldigt indspark i en valgkamp.

Søgemaskineekspert Thomas Rosenstand kender ikke til danske eksempler, hvor politiker er lagt for had med hjælp fra google-bomber, men han har set fænomenet anvendt på andre områder.

”Jeg har set eksempler på, at nogen forsøger at skabe falsk negativ omtale af produkter eller virksomheder. Også med linkbomber. For de virker stadig,” siger Thomas Rosenstand, der er direktør i Concept Interest.
Ifølge Thomas Rosenstand påstår Google, at det ikke længere kan lade sig gøre at kaste med googlebomber. Men det er en sandhed med modifikationer.

”Den gamle klassiker med søgningen ”miserable failure”, der henviste til George Bushs hjemmeside blev fjernet, og Google sagde, at det blev gjort med en algoritmisk opdatering, men hvis det passer, så kan linkbombs ikke lade sig gøre. Men det kan det sagtens. Vi tester det jævnligt,” siger Thomas Rosenstand.

Et eksempel på at googlebomber er noget, som Google ikke kan værne sig imod, er talrige historiske eksempler på google-bomber.

Firmaer eller personer kan man heller ikke selv på forhånd beskytte sig mod en googlebombe. Hvis først en større gruppe personer sætte sig for at forsage skade, så ruller lavinen.

”Hvis man som dansk politiker er udsat for et ondskabsfuldt angreb i den stil, så kan man kontakte Google, som nok vil fjerne det. Men det kan sagtens nå at skade. For danske politikere er i forvejen både til hverdag og sågar også under valgkamp himmelråbende analfabeter til at bruge nettet på den rigtige måde. Så de er på den måde ekstra sårbare,” siger Thomas Rosenstand.


Vi holder øje med det

Søs Marie Serup er tidligere politisk rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

I sin tid som rådgiver for statsministeren har Søs Marie Serup ikke set konkrete eksempler på en Google-bombe i Danmark. Hun vil heller ikke anbefale, at politikere bruger søgemaskinerne til at svine modstanderne til. Arbejdet vil ofte hurtigt blive fjernet af Google eller afsløret og falde negativt tilbage på afsenderen. Men danske politikere eller deres rådgivere skal alligevel have øjnene rettet mod de ting, der bliver skrevet om politikerne på nettet, hvor fans og støtter af modparterne kan forsage stor skade.

"Nettets opblomstring har betydet, at det flyder med beskyldninger. Så nettet er blevet et helt naturligt sted at foretage medieovervågning," siger Søs Marie Serup.

Søgemaskinernes natur betyder bare, at det kan være en balancegang at forsvare sig på nettet, fordi det holder diskussioner i live. Og så er beskyldningerne ofte en ømtåleligt emne.

"Ondskabsfulde rygter og løgne har altid været en del af politik. Det kan være et kæmpe arbejde at tilbagevise dem og tit har rygterne en privat karakter, der gør, at man helst vil undlade at kommentere dem for at undgå at puste til ilden. Et eksempel kunne være, at man bliver hængt ud for at være homoseksuel og i virkeligheden er bisexuel,” siger Søs Marie Serup, der i dag er direktør i BySerup og politisk rådgiver hos Burston Marsteller.


Ikke bomber – men knaldperler

Risikoen for googlebomber i den danske valgkamp er sandsynligvis begrænset, men der er andre måder at drille sine politiske modstandere ved hjælp af søgemaskinerne. Google Suggest, der er autofuldførelser af googlesøgninger, er også med til at fastholde rygter og sprede fordomme.
Google Suggest bruger den akkumulerede søgemængde til at foreslå ordkombinationer, som andre tidligere har søgt efter
På den måde kan man se, at danskerne er mere interesserede i Johanne Schmidt-Nielsens civilstatus end hendes politik.

Det er også Google Suggest, der viser, at folk er mere interesseret i Lars Løkke Rasmussens højde og hans besøg hos de afghanske mujahedin i 80'erne end reel politik (Se billeder).
Funktionen afslører også, at danskerne er meget nysgerrige i Helle Thorning-Schmidts forhold til "leasing" og hendes påståede manglende kendskab til betalingsbalancen. En påstand, der siden er blevet tilbagevist. Google Suggest bygger på mange menneskers søgeopførsel og Thomas Rosenstand tør ikke gætte på, om der skal 500, 5000 eller endnu flere søgninger til at manipulere Google Suggest, men måske skulle de politiske partier i fremtiden få deres græsrødder til at lave google-søgninger i steder for at sætte valgplakater op.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Et af Danmarks største advokathuse har kulegravet Waoo-direktør Jørgen Stensgaards forhold op til hans fyring
Et af Danmarks største advokat-firmaer har i efteråret i al hemmelighed gennemgået Waoo-direktør Jørgen Stensgaards forhold, som første til hans pludselige fyring fra stillingen som topchef i Waao.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Minimér spildtid og understøt det nye arbejdsliv med effektive videomøder
Under nedlukningen i foråret 2020 vænnede dine medarbejdere sig til at mødes via Microsoft Teams. Men mange blev frustrerede over at vende tilbage til kontoret og opdage, at dette – nu helt essentielle! – møderedskab ikke fungerede særligt godt sammen videoudstyret i mødelokalerne. Nu bygger en ny løsning endelig bro mellem Teams og verdens nok mest udbredte og velfungerende løsning til professionelle videomøder – Cisco Webex. Det kan du læse mere om i denne korte og præcise gennemgang af løsning og muligheder fra NetDesign.