Artikel top billede

Derfor dropper dansk spil-succes sine investorer

"De klogeste penge er vores egne."

(Opdateret 12/9) Der er gode grunde til, at de to Playdead-stiftere Dino Patti og Arnt Jensen nu har købt sig fri af de venturefirmaer, som investerede i dem i for to år siden.

Læs også: Vild dansk spil-succes tjente sig selv hjem på tre uger

En af de gode grunde er, at venturefirmaerne er danske.

Den danske venturebranche er for nylig blevet kritiseret for at lide af så store mangler, at branchen reelt er ligegyldig.
Venturefondene mangler kort sagt det, der skal til, for at hjælpe en ung startup-virksomhed med ambitioner om at nå verdensklassen.

De ambitioner har Playdead. Og målt på den enorme succes med firmaets første satsning, spillet Limbo, har Dino Patti og Arnt Jensen mere end de fleste andre noget at have ambitionerne i.
Derfor er stifterne godt tilfredse med, at indtjeningen på Limbo i løbet af det første år gjorde dem i stand til at købe sig ud af Vækstfonden og venturefonden FAHU.

(Opdatering:
 I modsætning til det tidligere oplyste er venturefonden CAT Science stadig investor i Playdead.)  

"Det var vigtigt for os at gøre det. Vi var ikke tilfredse med det set-up, vi havde," forklarer Dino Patti.

Baggrunden for det usædvanlige skridt skal ses i lys af den kritik, som blandt andre Morten Lund og Zendesk-bossen Mikkel Svane har rejst af det danske venture-system - ikke mindst i ComON.
Kritikken går især på, at det danske venturemiljø ikke har hverken viden eller interesse - og slet ikke penge -  nok til at føre et nyt lovende it-firma ud i den store verden.

"Jeg kan helt sikkert nikke genkendende til kritikken fra Morten Lund. Der mangler kloge penge i Danmark. Når vi er i udlandet, er situationen en helt anden - der er folk mere visionære og mange ved, hvad der rykker," siger Dino Patti.

Han mener, at venture-folk i Danmark generelt sidder for tilbagelænet og venter på, at der kommer nye spændende firmaer med en god ide.
"Der er simpelthen ikke så mange visionære investorer herhjemme", siger han.

I stedet for at tage kampen om med det tunge danske venture system eller alternativt prøve lykken i Silicon Valley, valgte makkerparret bag Playdead at stå for al ting selv.

"Vi håber at køre det hele vejen selv. Jeg laver ikke andet end at tænke på min virksomhed hver dag. Så jeg har lidt svært ved at arbejde med folk, der kun gør det hver anden måned," siger Dino Patti.

Men mange investorer står vel trods alt i kø for at sætte penge i Playdead nu hvor I har oplevet tidlig succes?

"Ja det oplever vi nu. Men vi har modstået fristelserne (om at modtage penge, red) fordi det er vigtigt, at få rigtigt kloge penge ind", siger Playdead-stifteren med henvisning til de investorer, der har dygtighed og erfaring nok til at få en forretning til at ekspandere stort.

Da det ikke er lykkedes at finde den slags herhjemme,   håber Dino Patti og Arnt Jensen, at kunne gøre det kunststykke, at være deres egne investorer:

"De klogeste penge i den her situation er de penge, vi selv kommer med," siger Dino Patti.

Playdead er godt i gang med sin næste store produktion, men selvom firmaet håber at flytte fra trange lokaler i midtbyen, er der ingen planer om at forlade Danmark.

"Vi bliver i Danmark - ind til viderere," lyder det fra bagmanden og direktøren for det succesfulde spil-startup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere