Artikel top billede

DR: Derfor lukkede vi hjemmelavet tjeneste

Public service-giganten lancerer snart mobil- og tablet-venlige web-applikationer.

DR tvang i sidste måned hjemmesiden DRvideo.dk til at lukke ned. På DRvideo kunne man let få adgang til mange af DRs programmer på mobiltelefoner og tablets, hvilket ellers er besværligt på de mobile enheder.

Tvangslukningen skyldes ophavsretskvaler hos DR, og ikke mindst, at der endelig er en officiel løsning på vej fra DR. Så man kan se DR-programmer på alle devices. Løsningen kommer dog først til efteråret.

I kunne jo også bare have købt den løsning, som DRvideo allerede havde lavet og drevet den videre?

”Hvis vi havde valgt den samme løsning som DRvideo.dk, kunne vi også selv lave en version på få dage. Men vi ønsker et bedre produkt,” siger Michael Arreboe, kanalchef for dr.dk med henvisning til DRvideo.dk, der blot er en grafisk fremstilling af DRs egne offentlige tilgængelige lyd og video-streams.

Når DR kommer med sin egen mobile side, skal niveauet højere op.

”Vi vil gerne tilbyde de sammen programmer på mobil, tablets som på pc. Det kan vi ikke ved at bruge det feed DRvideo.dk bruger. De tager vores videopodcastfeed, som ikke indeholder en langt række programmer som f.eks. enkeltprogrammer og fiktion. Det er også progressiv download, som vi af rettighedsmæssige grunde ikke kan brug f.eks. til fiktion,” forklarer Michael Arreboe.

LÆS OGSÅ: DR GAV DØDSSTØDET TIL GRATIS STREAMINGTJENESTE

DR vil heller ikke gå på kompromis med kvaliteten.

”Dertil kommer, at vi gerne vil lave DR NU til både mobil og tablets. En løsning til mobil kræver optimalt en streamingløsning med adaptive bitrate, således at man kan fortsætte med at se, selv om man skifter fra en sendemast til en anden”.

Web-app’en, der er fastsat til frigivelse i efteråret, kommer i to versioner. En til mobiler og en til tablets. De kommer til at indeholde DR NU og en tv-oversigt. Der bliver tale om en side udviklet i HTML og CSS, så de kan tilgås via almindelig URL.


Fra Flash til h264

DR er skiftet til at bruge formatet h264 til sine videoer, men pakker stadig DR NU ind i en Flash-player. Det er for tidligt at vende Flash ryggen.

”Vi bruger p.t. flash, fordi vores mål er størst mulig tilgængelighed. Alle med pc, mac eller linux kan se video via flash. Den tilgængelighed vil vi miste, hvis vi gik over til HTML 5, da der er flere browsere der ikke understøtter HTML 5,” siger kanalchefen.

Når den mobile udgave af DR NU er færdig, vil den streame h264, da Flash ikke har den samme udbredelse på mobile enheder. Apple har helt bandlyst Flash fra iPhone og iPad.


Derfor fik vi DRvideo lukket

Det er ikke kun, fordi DR selv er på vej med mobile håndsrækninger til danskerne, at DRvideo blev forlangt lukket. Grundlæggende kan den måde, som DRvideo.dk fungerede på, skaffe DR i fedtefadet.

Ifølge de aftaler, som DR har med deres leverandører af tv- og radio-programmer, må DR kun bringe indholdet på deres eget medie. Når
DRvideo.dk pakketerer det på deres egen hjemmeside, fremstår det i DR's tankegang som et medie - også selv om billederne i sidste ende kommer fra DR's servere. Derfor bad de drengene om at lukke siden. At alle danskere har betalt licens er ligegyldigt, lyder det. Det er kun DR, der må bringe indholdet.

DR eksperimenterede allerede sidste sommer med en HTML5-app, der kunne vise video på mobile apparater. Se den i videoen nederst. 

Prototype: DR NU på iPad from Mikkel Pagh on Vimeo.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?