Artikel top billede

Vild amerikansk piratlov kan få Wikipedia til at gå i sort

Film- og musikbranchen vil kunne lukke sites blot ved hævde, at der er sket copyright-krænkelser. Wikipedia-stifter frygter det værste.

Hvis de amerikanske lovgivere vedtager den omstridte SOPA-lov, kan det føre til verdensomspændende lukning af klodens digitale videnstank, Wikipedia. Sitet overvejer nemlig at gå i strejke - altså lukke - i protest mod den amerikanske Stop Online Piracy Act.

Strejkeforslaget er fremsat af Wikipedias stifter Jimbo Wales, skriver The Register, og ifølge denne debattråd på internetleksikonet er der generelt tilslutning til aktionen.

Sagen er nemlig, at den amerikanske lov kan ramme sites som Wikipedia hårdt.

Det vil blandt andet være nemt for personer, der ønsker at skade tjenesten, at poste copyright-beskyttet indhold og derpå varsko den pågældende copyright-ejer og foranledige en aktion i medfør af SOPA.

SOPA indebærer, at rettighedshavere, der mener, at deres copyright er blevet overtrådt på et site - udenlandsk eller amerikansk -  kan kræve og uden videre få gennemført en DNS-blokering af det krænkende site.

Rettighedshavere kan også kræve, at søgemaskiner fjerner links til sitet og at reklame- og betalings-formidlere stopper betalinger til sitet. Alt sammen uden forudgående retssag.
Det ramte site får ifølge lovforslaget kun fem dage til at rette op på den påståede krænkelse.

Internetudbydere tvinges gennem loven indirekte til at parere ordre: hvis ikke de blokerer, som rettighedshaverne ønsker, har rettighedshaverene ret til at kræve erstatning, fremgår det af det SOPA-forslag, som ind til nu har været på bordet hos de amerikanske lovgivere.

Tidligere har firmaer som Google advaret i skarpe vendinger mod SOPA.

Bestyrelsesformand Eric Schmidt sagde forleden, at SOPA vil kriminalisere selve internettes fundament.

Effektiv strejke

En lang række andre af USAs tech-firmaer har protesteret mod loven, som omvendt forsvares af den magtfulde elite blandt USA's musik- og film-industri.

En strejke, hvor Wikipedia simpelthen lukker, bliver dog et af de mere højrøstede protester mod loven.

Wikipedia-stifter Jimbo Wales henviser til en nylig aktion i Italien, hvor et omstridt lovforslag blev trukket tilbage efter at den italienske version af Wikipedia lukkede i protest:

"Min egen vurdering er, at strejken var meget virkningsfuld og succesfuld i Italien, og at det kunne være endda mere effektivt i denne sag. Der er klart nok mange spørgsmål om, hvor vidt strejken ville skulle geo-tagges og altså kun gælde for USA. Et muligt synspunkt er, at eftersom loven får alvorlig betydning for alle vedrørende funktionen af Wikipedia, så ville en global strejke med mindst den engelske version af Wikipedia kunne lægge maksimalt pres på den amerikanske regering," skriver stifteren.

Vil ramme søgemaskiner

At de amerikanske lovgivere overhovedet kan finde på at debattere en så vidtrækkende indskrækning af internettet skyldes det synspunkt, at rettighedshavere løbende frarøves værdier af deres arbejde på udenlandske sites: Steder som Pirate Bay og Rapidshare nyder beskyttelse under andre landes lovgivning, men de får hovedsageligt deres indhold via tredjeparter og brugere, som har stjålet det fra den amerikanske ejer, lyder rationalet.

Det er selvsagt film- og musik-branchen, der forsvarer SOPA mest ihærdigt. En udlægning kunne for nyligt læses på The Economist, der blandt andre havde talt med Peter Mench fra  musik-managementfirmaet QPrime, der repræsentarer bands som Metallica og Red Hot Chilli Peppers.

Han mener, at den eneste måde, musikbranchen kan ramme pirater på, er ved at ramme mellemmændene - teleselskaberne,  søgemaskinerne og betalingsformidlerne:

"Dette er den sidste udfordring - dem, der styrer forsyningslinjerne," lyder det fra Peter Mench, der er en af de fremtrædende talsmænd for mmusikbranchen.

SOPA skal debateres i retsudvalget i Repræsentanternes Hus på torsdag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.