Artikel top billede

Året der gik: Krigen om det nordiske retailmarked

Den blodige kamp om retailmarkedet fortsatte med uforandret intensitet i 2011. Mens Elgiganten fortsatte fremstødet, kostede kampen flere Expert-butikker livet. Men med en ny strategi gør Expert klar til comeback.

2011 blev endnu et blodigt år for retailmarkedet, som udover den hårde konkurrence også blev presset af forbrugernes tilbageholdenhed i kølvandet på de usikre markedsudsigter.

Hos Expert-kæden kostede det som ventet sine ofre.

»2011 vil fortsat blive præget af et hårdt marked med fortsatte konsolideringer. Expert Danmark A/S forventer også et mindre antal butikslukninger i egne kæder,« stod der i regnskabet, og det holdt stik.

I april gik Expert i Rønne konkurs, og samme vej gik det i august for Expert Søren Jensen i Herning, som dog blev reddet af moderselskabet. Også Expert i Vordingborg gik konkurs, men til gengæld åbnede ejeren en Expert-butik op i Haslev.

I Hadsten sluttede 83 års historie, da byens radioforretning, der i de seneste år har været en del af Expert-kæden, lukkede.

Samme vej gik det i efteråret for Expert i Viborg og i Sønderborg, og det skete begge steder kort tid efter, at ærkerivalen Elgiganten slog dørene op i de respektive byer.

»Der kommer jo ikke flere kunder af, at Elgiganten åbner et elektronikvarehus på 2000 kvadratmeter, og hvis jeg ikke kan se et perspektiv fremadrettet, så er det på tide at stoppe,« fortalte Expert i Sønderborgs ejer Carsten Kock i juni til CRN.

Elgiganten var ikke til at stoppe

At Elgiganten gennem de seneste år har buldret derudaf er ikke noget nyt. Med åbningen i år af butikker i Viborg, Silkeborg og Aalborg samt fremlæggelsen af et trecifret millionoverskud ligger kæden klart i førerpositionen i kampen om yderligere markedsandele.

Men trods knæfaldet hos Expert-kæden har man hos ledelsen brugt året til så småt at forberede en all-in angrebsstrategi.

Konturerne af strategien anedes, da Expert hen over sommeren noget overraskende valgte at købe op i den svenske retailkæde Onoff, der gik konkurs kort forinden. Den norskejede Expertkæde overtog 30 Onoff-butikker og skruede dermed op for indsatsen på det svenske marked, hvor udover Elgiganten også tyske Media Markt kæmper indædt for at vinde herredømmet om det nordiske retailmarked.

At Media Markt også med tiden kan forventes at tage den nordiske kamp op på dansk jord blev understreget i en kommentar til CRN i juni.

»Det danske marked er naturligvis interessant for os, og vi er overbeviste om, at vores koncept med det største udbud, bedste service og laveste priser vil fungere ganske godt i Danmark. Men på nuværende tidspunkt kan vi ikke sige noget om hvornår, eller hvordan en eventuel satsning vil se ud,« sagde Media Markts svenske landechef Mikael Hagman.

Allerede i 2012 forhøjer Media Markt indsatsen i Norge og slår de første butiksdøre op, på Expert og Elgigantens hjemmebane.

Tilbage til Expert. At kæden mente angrebsstrategien alvorligt blev yderligere understreget i oktober.

Her bekræftede Experts direktør Lars Christensen rygterne om, at kædens nye nordiske strategi med storvarehuse er på vej til Danmark. I første omgang er planen at åbne 8-9 store varehuse i de største danske byer i 2012. En strategi, der må ses som et direkte opgør mod Elgigantens fremmarch.

En strategi, der skal eksekveres med en dansker i spidsen. Expert Danmarks direktør, Lars Christensen, avancerede nemlig til koncerndirektør for hele Expert-koncernen den 1. december.

Samtidig er kæden ved at åbne et nordisk centrallager i Sverige, der skal sikre bedre logistikmuligheder, og lavere indkøbspriser for de nordiske Expert-butikker.

Med Experts aggressive angrebsstrategi, Elgiganten fortsatte fremmarch og Media Markts luren i den danske kulisse, er der nok med spænding i vente i det kommende år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.