Artikel top billede

Året der gik: Krigen om det nordiske retailmarked

Den blodige kamp om retailmarkedet fortsatte med uforandret intensitet i 2011. Mens Elgiganten fortsatte fremstødet, kostede kampen flere Expert-butikker livet. Men med en ny strategi gør Expert klar til comeback.

2011 blev endnu et blodigt år for retailmarkedet, som udover den hårde konkurrence også blev presset af forbrugernes tilbageholdenhed i kølvandet på de usikre markedsudsigter.

Hos Expert-kæden kostede det som ventet sine ofre.

»2011 vil fortsat blive præget af et hårdt marked med fortsatte konsolideringer. Expert Danmark A/S forventer også et mindre antal butikslukninger i egne kæder,« stod der i regnskabet, og det holdt stik.

I april gik Expert i Rønne konkurs, og samme vej gik det i august for Expert Søren Jensen i Herning, som dog blev reddet af moderselskabet. Også Expert i Vordingborg gik konkurs, men til gengæld åbnede ejeren en Expert-butik op i Haslev.

I Hadsten sluttede 83 års historie, da byens radioforretning, der i de seneste år har været en del af Expert-kæden, lukkede.

Samme vej gik det i efteråret for Expert i Viborg og i Sønderborg, og det skete begge steder kort tid efter, at ærkerivalen Elgiganten slog dørene op i de respektive byer.

»Der kommer jo ikke flere kunder af, at Elgiganten åbner et elektronikvarehus på 2000 kvadratmeter, og hvis jeg ikke kan se et perspektiv fremadrettet, så er det på tide at stoppe,« fortalte Expert i Sønderborgs ejer Carsten Kock i juni til CRN.

Elgiganten var ikke til at stoppe

At Elgiganten gennem de seneste år har buldret derudaf er ikke noget nyt. Med åbningen i år af butikker i Viborg, Silkeborg og Aalborg samt fremlæggelsen af et trecifret millionoverskud ligger kæden klart i førerpositionen i kampen om yderligere markedsandele.

Men trods knæfaldet hos Expert-kæden har man hos ledelsen brugt året til så småt at forberede en all-in angrebsstrategi.

Konturerne af strategien anedes, da Expert hen over sommeren noget overraskende valgte at købe op i den svenske retailkæde Onoff, der gik konkurs kort forinden. Den norskejede Expertkæde overtog 30 Onoff-butikker og skruede dermed op for indsatsen på det svenske marked, hvor udover Elgiganten også tyske Media Markt kæmper indædt for at vinde herredømmet om det nordiske retailmarked.

At Media Markt også med tiden kan forventes at tage den nordiske kamp op på dansk jord blev understreget i en kommentar til CRN i juni.

»Det danske marked er naturligvis interessant for os, og vi er overbeviste om, at vores koncept med det største udbud, bedste service og laveste priser vil fungere ganske godt i Danmark. Men på nuværende tidspunkt kan vi ikke sige noget om hvornår, eller hvordan en eventuel satsning vil se ud,« sagde Media Markts svenske landechef Mikael Hagman.

Allerede i 2012 forhøjer Media Markt indsatsen i Norge og slår de første butiksdøre op, på Expert og Elgigantens hjemmebane.

Tilbage til Expert. At kæden mente angrebsstrategien alvorligt blev yderligere understreget i oktober.

Her bekræftede Experts direktør Lars Christensen rygterne om, at kædens nye nordiske strategi med storvarehuse er på vej til Danmark. I første omgang er planen at åbne 8-9 store varehuse i de største danske byer i 2012. En strategi, der må ses som et direkte opgør mod Elgigantens fremmarch.

En strategi, der skal eksekveres med en dansker i spidsen. Expert Danmarks direktør, Lars Christensen, avancerede nemlig til koncerndirektør for hele Expert-koncernen den 1. december.

Samtidig er kæden ved at åbne et nordisk centrallager i Sverige, der skal sikre bedre logistikmuligheder, og lavere indkøbspriser for de nordiske Expert-butikker.

Med Experts aggressive angrebsstrategi, Elgiganten fortsatte fremmarch og Media Markts luren i den danske kulisse, er der nok med spænding i vente i det kommende år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere