Artikel top billede

Lithium-batterier kan blive 100 gange bedre

Supercomputer opdager nyt hemmeligt materiale.

Forskere hos IBM har gjort en banebrydende opdagelse, som kan give os lithium-batterier, der er 100 gange mere effektive end dagens strømkilder i elbiler og laptops.

Opdagelsen er sket ved at anvende IBMs egen Blue Gene supercomputer, skriver Ingeniøren, der citerer en artikel i tidskriftet Science.

Ifølge Science-artiklen vil lithium-luft-batterier med et nyt, hemmeligholdt matariale til elektrolytterne kunne forbedre kapaciteten pr. kg batteri med så meget som en faktor 100, når batterierne engang kommer i produktion.

Lithium-luft-batterier har været kendt længe, men dagens teknologi volder store problemer for genopladningen. Det skyldes, at elektrolytten, der flytter energien gennem batteriet fra anode til katode, bliver meget hurtigt nedbrudt, skriver Ingeniøren.

Det er den detalje, som IBMs forskere håber at rette op på.

Forskeren Winfried Wilcke pudsede supercomputeren Blue Gene på sagen, og ved at gennemgå meget detaljerede modeller helt ned på kvantemekanisk niveau, fandt de frem til et materiale, der uden at nedbrydes kan fungere som elektrolyt i lithium-luft-batterier.

Materialets sammensætning er hemmelig, men hvis det holder, hvad det lover, skulle vejen være banet for en kraftig forøgelse af de mængder energi, man kan lagre i et batteri.
Hvor et typisk lithium-ion-batteri i dag en kapacitet på mellem 100 og 250 Wh pr. kg, vil et lithum-luft-batteri typisk have en energi-tæthed på 1,7 kWh pr. kg, påpeger Ingeniøren.

Det er dog lige tidligt nok at bestille en ny elbil med rækkevidde på tusinde km eller en bærbar, men flere måneders batteri-drift.

Først i 2020 regner man med at teknologien er moden nok til kommerciel produktion.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.