Så effektive var Googles og Wikipedias protester: SOPA udskudt på ubestemt tid

Samlet it-branche fik skrap piratlov kørt af sporet.

Da Wikipedia i onsdags gik i sort, var det kulminationen på en sjældent set kampagne hvor it-branchens store drenge formentligt for første gang nogensinde havde fundet fælles fodslag.

Anledningen var SOPA - den stærkt omdiskuterede og voldtomme anti-piratlov, som den amerikanske kongres ville have gennemført.

Det lykkes Wikipidia sammen med Google, Reddit, Wired, Twitter, Facebook og mange andre tech-firmaer at rejse så massiv modtand mod SOPA, at loven nu er taget af bordet - udskudt på ubestemt tid.

Udskydelsen gælder både SOPA-forslaget fremsat i Repræsentanternes hus og den næsten identiske søsterlov - PIPA fremsat i Senatet.

PIPA - Protect Intellectual Property Act) skulle have været til afstemning i Senatet i morgen tirsdag. Men Senatet har nu udskudt den afstemning. Manden bag SOPA, formanden for retsudvalget i Repræsenternes Hus, Lamar Smith, sagde fredag, at PIPA og SOPA er udskudt "ind til der kan komme en bredere enighed om en løsning (på piratproblemet)".

Det var både den nye generation af internetfirmaer og it-branchens mere veletablerede garde, der gik imod de to love. Microsoft, der først blev antaget at støtte lovenene, meldte ud i sidste uge, at selskabet også var modstander. Apple var dog et selskab, man aldrig hørte noget fra.

Busted

SOPA og PIPA var blevet fremsat efter intenst lobbyarbejde fra den amerikanske rettighedsindustri, primært filmbranchen.

Mens SOPA-debatten fredag var på sit højeste, meldte FBI ud, at et af tidens største fildelingssites, Megaupload var blevet "busted" på grund af piratkopiering og andre kriminelle forhold.

Hvorvidt it-branchen skal have hele æren for at have vingeskudt SOPA, er dog et åbent spørgsmål.

Da FBI i torsdag aften dansk tid offentligjorde den storstilede aktion, hvor fildelingssitet Megauploads topledelse var blevet anholdt i flere lande, og sitet lukket og overtaget af de amerikanske myndigheder, beviste man samtidigt, at der ikke er noget stort behov for nye love, der kan hjælpe rettighedsindustrien til at lukke selv fjerntliggende sites, som mistænkes for pirateri. De eksisterende love er åbenbart allerede fuldt tilstrækkelige.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere