Artikel top billede

Secunias 42-årige CEO Thomas Zeihlund bor i Hillerød sammen med Karina og hendes børn Caroline på 18 år og Julie på 15 år. Sammen har de Esther på fire år.

IT-PROFIL: Jeg lærte meget af Preben Damgaard

It-Profil: Et attraktivt iværksættermiljø vil give flere muligheder for softwareudviklere, siger Secunia-direktør Thomas Zeihlund.

Hvad holder du mest og mindst af ved it-branchen?

Der er en enorm dynamik med nye konkurrenter og nye behov. Det er sjovt, motiverende og giver god energi. Samtidig kræver det, at man hele tiden er på tæerne og opererer med en høj agilitet. Det er et miljø, der motiverer mig meget, og netop behovet for agilitet har jeg selv forsøgt at imødekomme i Secunias organisationsstruktur og way of work. Men den enorme dynamik i IT-branchen er også en af de helt store udfordringer, da det går meget stærkt. Det risikerer nemt at gå ud over kvaliteten, og det kan give branchen ry for at sende ufærdige produkter på markedet, hvilket - i parentes bemærket - selvfølgelig indirekte er med til at skabe et behov for produkter som Secunias inden for scanning og patching.

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

Allerede i mine teenageår betragtede jeg min fars måde at udøve ledelse på i sit smedefirma i Næstved, og det gav mig en stor, oprigtig interesse for ledelse og motivation. Det er især evnen til at spotte talenter, få dem frem i lyset og skabe positiv energi i ledergruppen omkring mig, der interesserer mig. Jeg kalder det autentisk ledelse. Rent fagligt er jeg også stolt af at have haft en central rolle i processen omkring Microsofts køb af Navision tilbage i 2002.

Og hvad er du mindst stolt af?

Jeg har en god kombination af dårlig hukommelse og manglende evne til at fokusere på det negative. Det gør, at jeg ikke som sådan har noget at skamme mig over. Men jeg ærgrer mig da over, at min karriere indeholder et par job af kortere varighed, primært grundet mine høje ambitioner og utålmodighed.

Hvilken person i it-branchen har betydet mest for dig?

I min tid i Navision arbejdede jeg tæt sammen med Preben Damgaard og Jesper Balser. De to udgjorde på fantastisk vis et makkerpar, som arbejdede rigtig godt sammen, og som hver især har unikke kompetencer inden for henholdsvis operationel ledelse/eksekvering og strategi. Det var en sjov tid med nogle personligheder, som lærte mig utrolig meget.

Hvor ville du være i dag, hvis du kunne gå tilbage i tiden og selv udforme din karriere?

At gå tilbage og genskabe min karriere ville bringe mig til nøjagtigt samme sted. Jeg har altid søgt mod et job - virksomhed såvel som fagligt indhold - som jeg på det pågældende tidspunkt vurderede, det ville være sjovt at prøve, så en genopfindelse af min karriere ville stadig tage udgangspunkt i, hvad der er sjovt - og så ville jeg ende samme sted. Og der er ingen tvivl om, at jeg føler, at jeg med jobbet som CEO i Secunia er havnet på den rigtige hylde, da jobbet på fortræffelig vis kombinerer strategi, eksekvering og ledelse.

Hvad laver du om ti år?

Om ti år har jeg også et spændende job, som er sjovt. Sådan har jeg altid haft det. Mine resultater, personlighed og fokus har bragt mig langt. Et godt gæt vil være, at jeg har en tilsvarende stilling med strategi, eksekvering, kommunikation og ledelse - dog i en større virksomhed. Og med en årlig vækst på omkring 50 procent vil Secunia jo bestemt kvalificere sig hertil.

Hvilket job - udover dit nuværende - ville du have, hvis du var økonomisk uafhængig og kunne vælge frit?

Da jeg i 2010 gik ledig et halvt års tid, brugte jeg en del kræfter på velgørende arbejde - ikke med raslebøssen, men ved at tilbyde mine kompetencer på ledelsesniveau. Det gav mig nogle gode opgaver i forhold til Kræftens Bekæmpelse og Børnefonden, hvor jeg på anden vis oplevede at gøre en forskel i et meget taknemmeligt miljø. Jeg vil allerede nu meget gerne bruge mere tid på bestyrelsesarbejde i velgørende organisationer, men var jeg økonomisk uafhængig, ville jeg være der på fuld tid og hjælpe dem med i større grad at få en kommerciel tilgang og fokus på effektivisering.

Hvad er den største trussel mod din del af branchen?

Der er trusler i alle dele af it-branchen. At påstå andet ville være arrogant. I Secunia opererer vi i et relativt nyt marked for sårbarheder, hvor vi har skabt en god, global position via et fantastisk produkt. I en verden, der bliver stadig mere kompleks, med et stigende antal software leverandører og stadig flere platforme og devices, vil verden opleve et stigende omfang af sårbarheder og dermed en vækst i Secunias marked. Software-branchens inerti gør, at antallet af sårbarheder ikke bliver nedbragt. Den største trussel inden for sårbarheder er således ikke umiddelbart Secunias i direkte forstand, men snarere, at brugerne stadig undervurderer risikoen ved sårbarheder; ligesom der synes at være en tendens til at tro, at sårbarheder er for eksperter og "ikke vil ske for mig". Men sådan er verden ikke i dag; Det sker for dig! Det er blot et spørgsmål om omfang og timing.

Hvad ville du gøre, hvis du var Danmarks it-minister?

Ii-minister bliver jeg aldrig, men kunne jeg påvirke politikerne med ansvar for it, så ville jeg gøre noget for at højne interessen for it-sikkerhed, samt at øge uddannelsen inden for it. Herunder ville jeg ikke blot sikre en bred it-uddannelse, for det kan alle gøre, men snarere fokusere på enkelte segmenter, hvor Danmark kunne indtage en stærk position. Derudover er software et område, hvor der er mange muligheder for iværksættere, og det vil altid være nødvendigt at skabe et attraktivt miljø for iværksættere.

Hvordan takler du arbejdspres?

Da jeg altid har haft job, som jeg synes var spændende, har mit arbejdspres ikke føltes negativt, men jeg har i stedet brugt mit arbejdspres positivt til at give mig energi. Jeg er dog meget bevidst om, hvornår jeg arbejder, og hvornår jeg kobler af. Derfor synkroniserer jeg ikke e-mails på min telefon, da jeg ikke vil være på job hele tiden. Så ved familien også, hvornår de kan regne med min opmærksomhed. Endelig bruger jeg mange kræfter på at sætte det rigtige hold omkring mig, give dem retningen, og ansvaret, samt uddelegere til dem, så vi deler arbejdspresset og -glæden.

Hvordan kobler du af?

Jeg kobler primært af sammen med familien og sætter i særdeleshed pris på mine frikvarterer med vores datter, hvor vi laver en masse sjove far-datter ting, lige fra Zoo, til svømning og andre ting, som kun vi har sammen. Og ellers er løbeskoene en god lejlighed for at holde formen ved lige, få blæst hovedet igennem og nyde den friske natur - og som optakt til et til to årlige maratonløb.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.