Artikel top billede

Massive protester mod ACTA

Polen udsætter godkendelse af ACTA efter demonstrationer - Danmark holder fast.

Til trods for den bidende kulde gik tusinder af europæere i den forgangne uge i demonstration mod pirat-traktaten ACTA. I lørdags var der store demonstrationer i Stockholm. Det samme sås i flere byer i Slovenien, hvor landets ambassadør i Japan dagen forinden offentligt havde undskyldt sin underskrift på ACTA.

Tidligere på ugen var der anti-ACTA-demonstrationer i Prag, mens der er planlagt demonstrationer i flere andre EU-lande.

Mest markant har protesterne været i Polen, hvor store demonstrationer i flere byer blev fulgt af protest-angreb mod diverse offentlige hjemmesider.

Om det var demonstrationer eller DDOS-angreb, der gjorde udslaget, vides ikke, men i hvert fald har de polske lovgivere rent faktisk taget modstanden alvorligt: Landet har som det første i EU erklæret, at det ikke kan ratificere ACTA foreløbigt.

Ifølge flere nyhedsbureauer har Polens regering ganske enkelt besluttet at udskyde parlamentets godkendelse af ACTA.

Landets premierminister Donald Tusk siger ifølge AFP, at Polen udskyder ratificeringen af ACTA, indtil der kommer mere klarhed over, hvad pirattraktaten indebærer for den menige internetbruger.

Og landets kulturminister siger, at der kan blive tale om en direkte afvisning af ACTA.

Hvorvidt den polske beslutning får konsekvenser for de øvrige EU-landes ratificering af ACTA, står ikke helt klart. Den endelige vedtagelse af traktaten er under alle omstændigheder hængt op på, om EU-Parlamentet giver sin godkendelse eller ej - en proces, der først finder sted i juli eller august.

Herhjemme fastholder Socialdemokraternes it-ordfører Tine Bramsen ifølge Information, at Danmark er for ACTA:

"Danmark har stor interesse i en aftale, der hindrer, at man frit kan stjæle andres ideer, og derfor ændrer det ikke noget set med danske briller, at Polen nu tøver," sagde hun i går til Information.

Det ihærdige danske ACTA-forsvar deles ikke overalt i Folketinget. DF's Dennis Flydtkjær er ifølge Information mere skeptisk og mener, at vi burde følge i Polens spor og udskyde en ratificering.

"Ligesom Danmark er et foregangsland for ytringsfrihed og fri presse, så burde vi også gå forrest og forsvare et frit internet," siger han til Information.

En dansk demonstration mod ACTA er planlagt til den 25. februar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere