Artikel top billede

Danske journalister støttede ACTA i går - ikke i dag

Næstformand i Dansk Journalistforbund trækker sin uforbeholdne støtte til ACTA.

"Vi støtter ACTA".

Dansk Journalistforbund gav i går sin støtte til handelstraktaten ACTA. En traktat som er blevet voldsom kritiseret, efter Danmark og 21 andre lande underskrev i januar.

"Vi synes, det er en god idé. ACTA regulerer for nogle ting, som på verdensplan trænger til regulering. Samtidig bider vi mærke i, at regelsættet ikke betyder ændringer i forhold til, hvordan vi gør tingene i Danmark. De ting, som ACTA skal regulere, er i forvejen reguleret i Danmark," siger næstformand i DJ Lars Werge.

Udmeldingen og artiklen resulterede i en eksplosion af kommentarer fra journalister, der ikke deler fagforbundets opfattelse af, at ACTA er en god idé. For eksempel:

"En smule debat inden DJ indtager en sådan holdning, havde været på sin plads."
"DJs reaktionære opfattelse af ophavsret som en uangribelig, ensartet størrelse viser en himmelråbende mangel på indsigt i virkeligheden online"
"Det er provinsielt. Det er dumt. Og det er pinligt I er så ensidige og ureflekterede - og direkte lukker ørerne for relevant kritik -  når det kommer til den der nær-religiøse ophavsretslinie i har lagt"

Kritikken får nu næstformanden til at ændre sin støtteerklæring.

Det var ikke det, jeg mente

Næstformand Lars Werge beklager nu udmeldingen.

"Når jeg mandag valgte at udtale mig, var det på baggrund af opfattelsen af, at ACTA regulerer for ophavsret; det er en klar mærkesag for DJ, og som sådan på linje med tidligere udmeldinger fra forbundets politikere....Men jeg skal gerne medgive, at ACTA rummer mange flere spørgsmål og meget mere tvivl, end mine meldinger gav udtryk for," skriver han i et notat og tilføjer, at det udelukkende skulle opfattes som hans personlige holdning - ikke forbundets.

Flere kritikere synes, at det er forkert, at DJ melder en holdning ud, når der ikke har været en debat omkring det først. Udmeldingen fra DJ og næstformanden læner sig i stedet op af Rettighedsalliancens betragtninger om ACTA. Journalistforbundet er medlem af Rettighedsalliancen.

Næstformanden har via kritikken fået øjnene op for, at ACTA handler om mere end ophavsret.

"...jeg har i løbet af de seneste timer indset, at ACTA er meget mere end dette. Og selv om ytringsfrihed og ophavsret i nogle tilfælde kan kollidere, så må DJ's støtte til ophavsret ikke tolkes derhen, at vi ønsker at stå i vejen for ytringsfriheden og den frie dialog".

Debatten om de mulige ulemper og følgevirkninger fortsætter andre steder. I Bulgarien protesterer internetleverandører mod ACTA, og Læger Uden Grænser hævder, at ACTA kan begrænse muligheden for medicin til fattige lande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere