Artikel top billede

Danmarks årsag til ACTA-støtte: "95 procent af alle musik-downloads er ulovlige"

Handelsminister Pia Olsen Dyhr bruger
tre år gammelt IFPI-materiale som grundlag for Danmarks tilslutning til ACTA.

Selv om lovlige streaming-tjenester som Spotify, Wimp, TDC Play inden for de seneste år har vundet stærkt fodfædste herhjemme og i udlandet, er det officielle Danmark af den formodning, at der stadigt downloades ulovlig musik i meget stor stil.

Den formodning blev brugt som argument for, at Danmark tilsluttede sig den kontroversielle antipirat-traktat ACTA.

Da handelsminister Pia Olsen Dyhr i fredags i et samråd i Europaudvalget skulle gøre rede for baggrunden for Danmarks tilslutning til traktaten, fortalte minisiteren om et af argumenterne for at øge indsatsen mod piratkopiering.

"Man skal være opmærksom på, at...jeg tror, 95 procent af al den musik, der bliver downloadet på nettet, bliver downloadet ulovligt," lød det fra handelsministeren.

(Se video fra samrådet her - spol frem til 14:10:50)

Den formelle danske ACTA-beslutning blev blandt andet baseret på en rapport om piratkopiering fra april 2011, som Kulturministeriet har udfærdiget.

Denne rapport er i store træk baseret på materiale fra Rettighsalliancen, og angiver piratproblemet som "meget stort", siger embedsmænd med kendskab til forløbet til ComON.

Ministerens påstand om det meget høje tal for ulovligt musikdownload stammer dog ikke fra hendes embedsmænd, men er tilsyneladende hentet direkte fra interesseorganisationen IFPI.

Diverse medier, blandt andre DR, citerede for et år siden en pressemeddelelse fra IFPI, hvor tallet 95 procent for mængden af ulovlige musikdownloads blev nævnt. Tallet er gennem de seneste tre år blevet anvendt ved skiftende lejligheder af IFPI-talsmænd og i materiale fra organsationen. Så vidt ComON kan konstatere, blev det første gang fremlagt i IFPIs årsrapport for 2009.

Skepsis over for estimater

"(Ved at) sammenligne separate studier i 16 lande over en tre-årig periode, anslår IFPI, at over 40 milliarder filer blev delt ulovligt i 2008. Det giver en piratkopierings-rate på 95 procent," stod der i en pressemeddelse dateret 16. januar 2009 fra organsiationen.

Da IFPI er en interesseorganisation med store økonomiske interesser på spil, bør man være skeptisk over for alle tal, organisationen kommer med - og så meget desto mere skeptisk, når organisastionen "anslår" omfanget af noget, pointerede flere iagttagere, blandt andre Reuters-bloggeren Felix Salmon.

Han skrev om sagen i september sidste år, da 95-procent-påstanden atter var dukket op, denne gang i en artikel i New York Times.

Bloggen fik en reaktion fra IFPIs talsmand Alex Jacob, der forklarede, at tallet 95 procent for ulovligt musikdownload sikkert holdt stik stadigvæk i 2011, selvom mængden af lovlige musiktjenester på nettet var øget.

IFPI talsmandens pointe var blandt andet, at lavere estimater for mængden af ulovlige downloads i England og New Zealand (henholdsvis 76 og 80 procent) opvejedes af estimatet for Kina, hvor IFPI anslår, at "pirat-raten" er 99 procent.

ComON ville gerne have spurgt handelsminister Pia Olsen Dyhr, om hun finder det klogt at basere Danmarks tilslutning til ACTA på tre år gamle tal fra en meget lidt upartisk interesseorganisation, men desværre var ministeren ikke at træffe da hun er taget på skiferie.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.