Artikel top billede

It-problemer på IT-Universitetet: Har skomagerens børn huller i skoene?

End ikke et it-universitet slipper for it-problemer.

IT Universitetet i København ser sig selv som landets førende universitet med uddannelser og forskning i brugen af it, men når det kommer til it i skolens egen baghave, så føler skolens studerende ikke altid, at de er omgivet af it i topklasse.

Listen over almindelig it-bøvl, platform-rod og usability-uhensigtsmæssigheder er bemærkelsesværdig lang for en skole, der netop har usability, softwareudvikling og it-ledelse på skoleskemaet.

ComON har spurgt nogle af skolens studerende om deres oplevelse af it-forholdene på universitetet, og svarene falder straks på WiFi-netværk med nedetid, et kludetæppe af forskellige it-systemer og basal mangel på stikdåser.

"Vi er opmærksomme på de ting, der nævnes, fordi vi har en god, daglig dialog med de studerende, og der arbejdes konstant benhårdt på at gøre vores systemer bedre og mere brugervenlige," siger it-universitetets it-chef Henrik Ejby Bidstrup.

Password på papir

Hvis studerende på IT-Universitetet mister deres kodeord og beder om et nyt, skal de ifølge skolens it-regler møde personligt op i it-afdelingen eller bede om at få det nye kodeord sendt med posten til den fysiske adresse, de har oplyst til skolen.

Det kan forekomme paradoksalt på en digital undervisningsinstitution, der brøster sig at være på den teknologiske forkant.

Hvorfor kan I ikke sende nye kodeord pr email?

"Kravet skyldes it-sikkerhedsmæssige hensyn. Det er meget vigtigt, at passwords beskyttes ordentligt. Vi arbejder på at styrke sikkerheden gennem implementering af en identity management løsning, og nye muligheder på dette område vil sikkert blive mulige," uddyber it-chef Henrik Ejby Bidstrup

.

Worst practise

Selv om man ikke smider sit password væk, så kan man alligevel komme på glatis.

Nogle elever oplever, at deres kodeord sagtens kan lukke dem ind i det ene system men ikke vil lukke dem ind andre steder i skolens it-systemer.
Det kan skyldes, at ITU med tiden har tilføjet flere systemer og platforme, som nu fremstår som lidt af et kludetæppe for de studerende.

"Det er frustrerende, at der er så mange forskellige systemer med forskellige logins: Intranet.itu.dk er et custom system, minestudieaktiviteter.itu.dk er STADS, mit.itu.dk er også et custom system, learnit.itu.dk er baseret på moodle, blog.itu.dk er baseret på Wordpress og webmail.itu.dk har tre forskellige systemer under sig," fortæller en nuværende studerende til ComON.

Senest er ITU dog begyndt at bruge fælles login-systemet WAYF, der kan gøre login-udfordringen nemmere. It-chef Henrik Ejby Bidstrup siger til ComON, at der konstant arbejdes på at samle og forenkle skolens it-systemer.

600 på nettet på samme tid

På skolens undervisning i "interaktions-design" skal underviserne ikke lede længe efter eksempler på dårlig implementering af brugerflader.
Skolens printerrum kan give selv tekniske hjerner overarbejde, fordi brugerinterationen i printsystemet langt fra er intuitivt.

Et endnu mere basalt behov i form af skolens trådløse netværk har også voldt skolens personale og studerende problemer. Gennem tiden har der enten været problemer med at logge på - eller bevare forbindelsen med netværket.

En af udfordringerne er den nye bygnings konstruktion. Men det er ikke hele forklaringen. Skolen har skulle finde det rette setup til den voksende gruppe af studerende.

"Vi har investeret betydelige beløb og timer i at få det til at virke tilfredsstillende. Det, mener vi også, er lykkedes nu, vi har normalt omkring 600 aktive sessioner på nettet midt på dagen. Vi afventer kursusevalueringen, hvor vi netop har præciseret, at vi gerne ville have svar på dette område, for at sikre at det fungerer for de studerende," siger Henrik Ejby Bidstrup.

Men han mener ikke, at mange it-problemer på et it-universitet er bemærkelsesværdigt.

"Det, at vi er et it-universitet, gør ikke, at vi it-mæssigt er anderledes udfordret end andre offentlige institutioner eller virksomheder - det er ikke vores dygtige forskere og underviseres opgave at assistere it-afdelingen, de skal bruge deres ressourcer på at forske og undervise," siger it-chef Henrik Ejby Bidstrup til ComON.

Rektor Mads Tofte har ikke ønsket at kommentere denne artikel.

LÆS OGSÅ
IT-studerende skal lade computeren op hjemmefra
IT-studerende falder for phishing
Hackere huggede IT-Universitetets admin-password
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere