Artikel top billede

Svært for smartphones og tabletter med LTE at krydse grænsen til Danmark

Ikke kun den nye iPad der kvæles i mobilt superbredbånd.

Selvom firmaer som Asus og Samsung står på spring for at lancere nye tablet-pc'er med LTE i Danmark, - og selvom både Telia og TDC har været i gang med at udbygge deres LTE-net i over et år, så er det stadig stærkt usikkert, hvilke apparater og telefoner, der vil kunne koble sig på danske superbredbånd.

Det er nemlig ikke kun Apples nye LTE-iPad, der ikke kan bruge de danske teleselskabers LTE-frekvenser. Samme situation gælder for de fleste nye smartphones med LTE, som firmaer som LG, Samsung og HTC markedsfører i andre dele af verden, primært USA.

Faktisk er teleselskabernes LTE-net rundt omkring i verden så forskellige, at kun LTE-apparater købt i ét land kan formodes at virke dér.

Problemet med at krydse landegrænser med en LTE-telefon eller tablet-pc, bliver større og større, siger branchetidsskriftet Wireless Intelligence.

I en rapport fra december konkluderede Wireless Intelligence, at den store fragmentering i løbet af de næste to år vil blive et alvorligt problem, der vil kan hæmme udbredelsen af den næste generation af det mobile bredbånd.

Rapporten slog fast, at verdens LTE-net i 2015 vil være baseret på hele 38 forskellige frekvenser - et forhold, som kan gøre LTE-roamming  yderst vanskeligt.

Og de mange forskellige frekvenser er kun én detalje.

Selv med de helt rigtige frekvenser er der måske alligevel ikke hul igennem overhovedet: Forskellige telefoner eller tablet-pc'er med LTE-radioer, der understøtter Telias og TDCs danske LTE-net på 2600 Mhz  og 1800 Mhz (kun Telia) vil måske alligevel ikke kunne levere så meget som en enkelt Mbit indenfor Danmarks grænser.

Samsung og Asus på trapperne

Det er nemlig kun apparater, som producenten og det danske teleselskab i forening har gennemtest og tilpasset, der helt sikkert kan bruge et dansk LTE-net. Det forklarer Telias tekniske produktchef, Konrad Paul Hahn, til ComON.

"Selvom de (LTE-apparater) understøtter vores LTE bånd på 1800 og 2600 Mhz, så kan man stadig ikke være 100 procent  sikker på, at de fungerer. Når en operatører lancerer LTE produkter, ligger der et stort testarbejde bag. Det er et samarbejde mellem producenten og operatøren som sikrer, at enhederne kommer til at fungerer helt optimalt. Det er derfor vigtigt, at man kun køber enheder der er lanceret lokalt af operatøren," siger han.

Det er især konkurrenter til Apples iPad, der står på spring med LTE-apparater, der kan anvendes på de danske net.

Ifølge ComONs oplysninger er både Samsung og Asus i gang med at teste de nævnte tablet-pc'er på danske LTE-net.

Asus har bebudet, at den næste udgave af den roste tablet Transformer Prime får både 3G og LTE.  Adspurgt om Pad Infinity, som tabletten er døbt, kan bruge danske LTE-net, lyder svaret fra Asus' nordiske PR-tjeneste: "Måske."

Samsung er angiveligt tæt på at lancere tabletten Galaxy Tab 8.9 med LTE i Danmark. Hvornår - eller om det overhovedet  - bliver med intakt super bredbånd, vides dog ikke.

LTE, som nogen kalder 4G, tilbyder i sin nuværende form teoretiske hastigheder på op til 100 Mbit/s i download og 50 Mbit/s i upload. Den forventede gennemsnitlige downloadhastighed ligger dog kun på 10-40 Mbit/s.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske Contractbook henter 185 millioner - anden kapitalindsprøjtning på kun fire måneder
Danske Contractbook henter en investering på 185 millioner kroner. Det sker blot fire måneder efter, at selskabet modtog en investering på 58 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.