Artikel top billede

Netbank-tyve sniger sig ind via din mobils SIM-kort

Sikkerhedsfirma advarer om, at it-kriminelle har fundet en yderst snedig vej til at stjæle penge fra netbankkonti.

Læs også:

Afsløring: Så let kan andre gætte din PIN-kode

Sådan bruger danskerne bankens mobilløsning

Det amerikanske sikkerhedsfirma Trusteer har opdaget en ny metode til netbank-indbrud, hvor de kriminelle anvender data fra mobiltelefoner, som høstes ved hjælp af malware.

It-mediet V3 skriver, at Trusteer har opdaget en række alvorlige angreb, hvor de kriminelle dels forsøger at stjæle informationer ved hjælp af malware, dels forsøger at lokke brugerne til at udlevere deres såkaldte IMEI-nummer, der bruges til at identificere mobiltelefoner.

De kriminelles strategi er herefter at rapportere telefonerne stjålet, hvorefter operatøren narres til at udlevere et nyt SIM-kort, som de tror, de sender til ofret.

Med SIM-kortet i hånden kan de kriminelle få adgang til "netbank-funktioner og blokere sikkerheds-foranstaltninger som SMS'er og krav om autorisering ved transaktioner," skriver V3.

Tager dem med flest penge

Oren Kedem fra Trusteer fortæller til it-mediet, at de kriminelle prioriterer deres videre handlinger ud fra de respektive ofres formuer.

"De gennemgår ikke hele processen for hver enkelt konto, de stjæler," siger han til V3.

Det fremgår ikke af interviewet med Trusteer, hvor mange netbank-kunder der er blevet franarret penge på denne måde, ligesom der også kan være forskel fra bank til bank, om denne metode overhovedet kan anvendes.

Herhjemme har netbank-brugerne i de seneste år for alvor taget bankernes mobil-løsninger til sig.

For nylig kunne tre største banker, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, samstemmende fortælle til Computerworld, at omkring hver femte af deres net-transaktioner nu foregår på en smartphone.

Kriminelle har udset sig telefonerne

Mobiltelefoner og smartphones optager i stigende grad de it-kriminelle.

Det sker både på grund af den voksende udbredelse, fordi telefonerne ofte ikke har noget antivirus-program, og fordi telefonerne i stigende grad anvendes til sådan noget som netbanker og mobil-betalinger. 

I Januar vurderede ABI Research, at antallet af smartphones, der er beskyttede af avanceret sikkerhedsoftware, vil femdobles i løbet af de næste fem år. 

Mens det primært er et udtryk for it-afdelingernes fokus på sikkerhed på medarbejdernes smartphones, så findes ffindes der oå for private en række relativt simple metoder til at øge sikkerheden på.

Selvom et oplagt råd naturligvis er at anvende en PIN-kode på telefonen, har selv den sikkerhedsforanstaltning for nylig vist sig at indeholde betydelige huller.  

Læs også:

Afsløring: Så let kan andre gætte din PIN-kode

Sådan bruger danskerne bankens mobilløsning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.