Artikel top billede

CEO og medstifter af Scales A/S Hasse Bergman er 41 år. Han er uddannet datalog (cand. scient.dat.) med HD 1. del. Gift med Salli, som er ingeniør og bygherrerådgiver. Sammen har de tre piger - Liva på knap to år, Emeli på fire og Viktoria på seks år. Familien bor i Holte.

Bergman trives med sin indre nørd

It-Profil: Uden bedre betingelser for iværksættere vil Danmark om få år ikke længere være en frontløber på it-området, mener Hasse Bergman fra det nystiftede ERP-hus Scales A/S.

Hvad holder du mest og mindst af ved it-branchen?

Jeg er oprindelig den ultimative nørd, som i mine skoleår sad og programmerede i døgndrift - fordi jeg simpelthen elskede computerne, systematikken, udfordringen og kreativiteten i at finde algoritmiske løsninger på oftest selvopfundne problemstillinger. At omsætte dette til forretning og brugbare løsninger for vores kunder er den disciplin, der tiltaler mig allermest. Det, jeg holder mindst af, er de dårlige historier om budget-overskridelser og inkompetente leverandørers manglende evne til at levere brugbare løsninger.

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

At have været med til at starte og derefter at drive HOB Business Solutions A/S rentabelt i ni år i træk (1998-2007).

Og hvad er du mindst stolt af?

At jeg mistede et godt venskab på grund af uoverensstemmelser i den oprindelige ejerkreds af HOB Business Solutions. Det kan sagtens lade sig gøre at drive forretning sammen med venner, men der opstår uforudsete situationer, som man skal kunne håndtere - helst uden at det går ud over venskabet.

Hvilken person i it-branchen har betydet mest for dig?

Gennem hele min professionelle karriere har den absolut vigtigste person været min kompagnon, Jesper Outze. Vi supplerer hinanden godt og løber aldrig tør for ideer og gensidig motivation. Hvis jeg endelig skal fremhæve nogle større navne, må det blive Preben og Erik Damgaard. At de i 96-97 designede et teknologisk og funktionelt overlegent ERP-system, som i dag er Microsofts topprodukt inden for forretningssoftware (Dynamics AX), demonstrerer sublim timing og evne til at investere i og eksekvere på en vision.

Hvor ville du være i dag, hvis du kunne gå tilbage i tiden og selv udforme din karriere?

Jeg synes, at jeg har haft den karriere, jeg drømte om i min studietid - og jeg har til alt held mange gode år foran mig.

Hvad laver du om 10 år?

Ved etableringen af Scales lagde vi en yderst detaljeret treårig forretningsplan, som vi er godt på vej til at eksekvere. Om 10 år ser jeg fortsat mig selv som CEO for Scales, som på det tidspunkt har rundet 200 mand i Danmark, Sverige, Norge og formodentlig U.K. og Tyskland.

Hvilket job ville du have, hvis du var økonomisk uafhængig og kunne vælge frit?

Man kan vel sige, at det er tæt på det valg, jeg for nylig har truffet: at drive en ny og anderledes AX-, CRM- og BI-forretning. At få lov til at sammensætte et så kompetent hold af de tungeste folk i branchen er en drøm, der går i opfyldelse.Hvis jeg ikke skal arbejde med it, vil jeg være rejseskribent og -fotograf. I den rolle vil jeg helt sikkert ikke have de store indtægter baseret på mine evner, men jeg vil nyde hver dag.

Hvad er den største trussel mod din del af branchen?

Producenterne af virksomhedssoftware - og her mener jeg især Microsoft, som i stor stil demonstrerer vilje og evne til at være innovativ inden for ERP markedet - kan være helt op til 10 år foran markedet. Og det er helt naturligt. Men de virksomheder, der vil være konkurrencedygtige, skal finde en måde at indsnævre dette hul på og være langt bedre til at udnytte alle mulighederne for optimering af deres forretning via brugen af it.

Hvad ville du gøre, hvis du var Danmarks it-minister?

Hvis ikke vi får taget grundigt fat i at skaffe iværksættere de absolut bedste betingelser, kan vi godt belave os på, at Danmark om ganske få år ikke er en it-frontløber. Som jeg ser det, forlader politikerne sig på, at Vækstfonden er skabere af iværksætteri - hvilket er totalt misforstået. I stedet bør der etableres et væg-til-væg "iværksætter-ministerium". Lad os få placeret ét ensidigt politisk ansvar for alt iværksætteri! Jeg ser naturligvis gerne, at it kan være det første fokusområde for dette ministerium!

Hvordan takler du arbejdspres?

Jeg kan godt blive stresset i kortere perioder, hvilket jeg synes er sundt nok - det skærper præstationsevnen og øger min kapacitet rent mentalt, men også fysisk. Jeg har til alt held ikke brug for ret meget søvn - det kan være ganske praktisk i pressede situationer. Stressperioder skal helst ikke vare alt for længe, og jeg har en god evne til at koble af, så jeg skaber frirum. En meget simpel metode til at takle, eller i det mindste overskue, det pres, man er under, er at lave en kort håndskrevet liste over sine prioriteringer for en overskuelig periode uden at skele til mailboksen. Efterhånden, som listen bliver komplet, får du lidt ro i sindet, idet du nu har overblik. Nogle opgaver kan udskydes eller uddelegeres, og andre kan klares simpelt. Kig kun på listen et par gange om dagen. Som ugen skrider frem, har du streget en del af opgaverne ud, nye er kommet til, nogle er forsvundet, og de mest vigtige er helt sikkert kommet et skridt videre.

Hvordan kobler du af?

Fysisk hård aktivitet er den absolut bedste form for afslapning, og ofte dukker der nye synsvinkler eller løsninger op på det, du ikke kan løse foran skærmen eller i mødelokalet. Når jeg skal slappe helt af, er film eller en bog højt prioriteret sammen med tid med familien - gerne udendørs eller på en rejse til et rart sted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere