Artikel top billede

CEO og medstifter af Scales A/S Hasse Bergman er 41 år. Han er uddannet datalog (cand. scient.dat.) med HD 1. del. Gift med Salli, som er ingeniør og bygherrerådgiver. Sammen har de tre piger - Liva på knap to år, Emeli på fire og Viktoria på seks år. Familien bor i Holte.

Bergman trives med sin indre nørd

It-Profil: Uden bedre betingelser for iværksættere vil Danmark om få år ikke længere være en frontløber på it-området, mener Hasse Bergman fra det nystiftede ERP-hus Scales A/S.

Hvad holder du mest og mindst af ved it-branchen?

Jeg er oprindelig den ultimative nørd, som i mine skoleår sad og programmerede i døgndrift - fordi jeg simpelthen elskede computerne, systematikken, udfordringen og kreativiteten i at finde algoritmiske løsninger på oftest selvopfundne problemstillinger. At omsætte dette til forretning og brugbare løsninger for vores kunder er den disciplin, der tiltaler mig allermest. Det, jeg holder mindst af, er de dårlige historier om budget-overskridelser og inkompetente leverandørers manglende evne til at levere brugbare løsninger.

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

At have været med til at starte og derefter at drive HOB Business Solutions A/S rentabelt i ni år i træk (1998-2007).

Og hvad er du mindst stolt af?

At jeg mistede et godt venskab på grund af uoverensstemmelser i den oprindelige ejerkreds af HOB Business Solutions. Det kan sagtens lade sig gøre at drive forretning sammen med venner, men der opstår uforudsete situationer, som man skal kunne håndtere - helst uden at det går ud over venskabet.

Hvilken person i it-branchen har betydet mest for dig?

Gennem hele min professionelle karriere har den absolut vigtigste person været min kompagnon, Jesper Outze. Vi supplerer hinanden godt og løber aldrig tør for ideer og gensidig motivation. Hvis jeg endelig skal fremhæve nogle større navne, må det blive Preben og Erik Damgaard. At de i 96-97 designede et teknologisk og funktionelt overlegent ERP-system, som i dag er Microsofts topprodukt inden for forretningssoftware (Dynamics AX), demonstrerer sublim timing og evne til at investere i og eksekvere på en vision.

Hvor ville du være i dag, hvis du kunne gå tilbage i tiden og selv udforme din karriere?

Jeg synes, at jeg har haft den karriere, jeg drømte om i min studietid - og jeg har til alt held mange gode år foran mig.

Hvad laver du om 10 år?

Ved etableringen af Scales lagde vi en yderst detaljeret treårig forretningsplan, som vi er godt på vej til at eksekvere. Om 10 år ser jeg fortsat mig selv som CEO for Scales, som på det tidspunkt har rundet 200 mand i Danmark, Sverige, Norge og formodentlig U.K. og Tyskland.

Hvilket job ville du have, hvis du var økonomisk uafhængig og kunne vælge frit?

Man kan vel sige, at det er tæt på det valg, jeg for nylig har truffet: at drive en ny og anderledes AX-, CRM- og BI-forretning. At få lov til at sammensætte et så kompetent hold af de tungeste folk i branchen er en drøm, der går i opfyldelse.Hvis jeg ikke skal arbejde med it, vil jeg være rejseskribent og -fotograf. I den rolle vil jeg helt sikkert ikke have de store indtægter baseret på mine evner, men jeg vil nyde hver dag.

Hvad er den største trussel mod din del af branchen?

Producenterne af virksomhedssoftware - og her mener jeg især Microsoft, som i stor stil demonstrerer vilje og evne til at være innovativ inden for ERP markedet - kan være helt op til 10 år foran markedet. Og det er helt naturligt. Men de virksomheder, der vil være konkurrencedygtige, skal finde en måde at indsnævre dette hul på og være langt bedre til at udnytte alle mulighederne for optimering af deres forretning via brugen af it.

Hvad ville du gøre, hvis du var Danmarks it-minister?

Hvis ikke vi får taget grundigt fat i at skaffe iværksættere de absolut bedste betingelser, kan vi godt belave os på, at Danmark om ganske få år ikke er en it-frontløber. Som jeg ser det, forlader politikerne sig på, at Vækstfonden er skabere af iværksætteri - hvilket er totalt misforstået. I stedet bør der etableres et væg-til-væg "iværksætter-ministerium". Lad os få placeret ét ensidigt politisk ansvar for alt iværksætteri! Jeg ser naturligvis gerne, at it kan være det første fokusområde for dette ministerium!

Hvordan takler du arbejdspres?

Jeg kan godt blive stresset i kortere perioder, hvilket jeg synes er sundt nok - det skærper præstationsevnen og øger min kapacitet rent mentalt, men også fysisk. Jeg har til alt held ikke brug for ret meget søvn - det kan være ganske praktisk i pressede situationer. Stressperioder skal helst ikke vare alt for længe, og jeg har en god evne til at koble af, så jeg skaber frirum. En meget simpel metode til at takle, eller i det mindste overskue, det pres, man er under, er at lave en kort håndskrevet liste over sine prioriteringer for en overskuelig periode uden at skele til mailboksen. Efterhånden, som listen bliver komplet, får du lidt ro i sindet, idet du nu har overblik. Nogle opgaver kan udskydes eller uddelegeres, og andre kan klares simpelt. Kig kun på listen et par gange om dagen. Som ugen skrider frem, har du streget en del af opgaverne ud, nye er kommet til, nogle er forsvundet, og de mest vigtige er helt sikkert kommet et skridt videre.

Hvordan kobler du af?

Fysisk hård aktivitet er den absolut bedste form for afslapning, og ofte dukker der nye synsvinkler eller løsninger op på det, du ikke kan løse foran skærmen eller i mødelokalet. Når jeg skal slappe helt af, er film eller en bog højt prioriteret sammen med tid med familien - gerne udendørs eller på en rejse til et rart sted.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere