Artikel top billede

Microsoft slår til mod hackere: Beslaglægger servere

Selskabets Digital Crimes Unit er i gang med en større aktion mod crimeware.

Computerworld News Service: I forbindelse med den i år hidtil største aktion mod datakriminalitet oplyser Microsoft, at selskabet i samarbejde med adskillige finansvirksomheder fra USA har stukket en kæp i hjulet for de mest aktive botnet, der i længere tid ustraffet har angrebet netbankkunder i hele verden ved hjælp af crimewaren Zeus.

19. marts indgav selskabet et søgsmål under den amerikanske lov Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act.

Det skete med en anklage om, at 39 personer er ansvarlige for Zeus-baserede botnet, der har inficeret 13 millioner pc'er og derved angiveligt stjålet i omegnen af 560 millioner kroner (100 millioner dollar) i løbet af de sidste fem år.

Snupper serverne

23. marts lancerede Microsofts Digital Crimes Unit sammen med Financial Services Information Sharing and Analysis Center (FS-ISAC) og Electronic Payments Association (NACHA) den såkaldte Operation b71.

Det er sket med den hensigt at indsamle yderligere beviser mod de anklagede og gennemføre en fysisk beslaglæggelse af servere, der angiveligt bruges til såkaldt command and control af disse botnet.

"Vi forventer ikke, at denne aktion vil have fuldstændigt udslettet alle Zeus-botnet i verden. Men sammen har vi forstyrret nogle af de mest skadelige botnet, og vi forventer, at denne indsats i et godt stykke tid vil have en væsentlig effekt i den datakriminelle undergrund," oplyser Microsoft i en officiel udtalelse.

Udover Zeus er også botnet baseret på de relaterede varianter SpyEye og Ice-IX blevet forstyrret, oplyser Microsoft.

Succes med bekæmpelse

Denne aktion er blot den seneste i en lang række i de senere år, hvor Microsoft og selskabets Digital Crimes Unit er blevet noget nær verdens mest succesfulde organisation til bekæmpelse af datakriminalitet ved at benytte sig af lokal lovgivning, erhvervsorganisationer og it-sikkerhedsbranchen til at imødegå en digital bølge af kriminalitet.

Den mest betydningsfulde af de seneste af disse aktioner var mod infrastrukturen bag botnettet Rustock i marts 2011, hvilket resulterede i et øjeblikkeligt fald i det globale spamniveau.

Spamniveau faldet markant efter aktioner

Lignende kampagner mod Waledec og operationen sidste sommer mod Kelihos har hjulpet til at reducere mængden af spam til et niveau, der nærmer sig niveauet for flere år siden.

Men hvorfor er Zeus-botnettet blevet så stort?

Det enkle svar er, at Zeus er den første netbank-malware, der har taget form, som hvad der nu kaldes crimeware.

Denne betegnelse dækker over software til kriminalitet, som sælges til kriminelle over hele verden og består af en platform med lettilgængelige funktioner til kriminelle formål. Det har været med til at øge dens popularitet og succes.

Kortvarig effekt

Enhver aktion, der fjerner en del af dens infrastruktur vil have en kortvarig effekt på botnettets aktivitet, men den vigtigste sejr er det enkle faktum, at nogen faktisk har gjort noget ved det.

Datakriminelle, der tjener penge ved hjælp af effektiv og almindeligt udbredt malware såsom Zeus, har handlet i den sikre overbevisning, at de med en høj sandsynlighed vil slippe af sted med deres kriminalitet.

Den antagelse hviler ikke længere på helt så sikker grund.

Microsoft begyndte i januar i år at tilbyde tredjeparter adgang til sit anti-botnet-system.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Tidligere CIO i Mærsk Tom Christensen ny it-chef hos Conscia
Conscia har hyret tidligere CIO hos Mærsk Tom Christensen som chef for IT Operations og CISO. Tom Christensen stod blandt andet i spidsen for it-afdelingen hos Mærsk Oil & Gas under det berygtede ransomware-angreb på koncernen i 2017.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.