Artikel top billede

CESS-direktør er selv blevet afhørt i USA

Allerede for to år siden blev CESS Danmarks direktør Nikolaj Johansen afhørt af de amerikanske myndigheder under et besøg i USA

Den nordjyske it-broker CESS Danmark er tilsyneladende dybere involveret i den amerikanske sag om ulovlig eksport supercomputere. Det fremgår af det dokument, som i begyndelsen af denne måned var grundlaget for arrestationen firmaets nu forhenværende salgsdirektør Dennis Nielsen.

Ifølge den såkaldte "Criminal Compliant", som CRN er i besiddelse af, blev Dennis Nielsen sammen med firmaets direktør Nikolaj Johansen tilbage i marts 2010 afhørt af amerikanske efterforskere fra Homeland Security. Ifølge referatet fra afhøringen indrømmede de to danskere, at de havde benyttet falske fakturaer i forbindelse med salget af it-udstyr til deres forretningsforbindelse i Tampa, Florida.

De falske fakturaer blev ifølge efterforskerne benyttet for at nedskrive værdien af udstyret. På den måde kunne man slippe billigere i told- og handelsafgifter til myndighederne i både USA og Dubai.

Dennis Nielsen forklarede under afhøringen, at han overfor det amerikanske shippingfirma, som deltog i transaktionen af egen drift havde opdigtet en historie om, at der skulle ændres i de oprindelige fakturaer, fordi de indeholdt "urealistiske liste-priser".

Både Nikolaj Johansen og Dennis Nielsen forklarede desuden overfor de amerikanske efterforskere, at snyderiet efter deres opfattelse kun ville gå ud over modtagelandet Dubai og ikke det eksporterende land USA.

Det fremgår også, at Dennis Nielsen på vegne af CESS Danmark i årevis har solgt udstyr til den amerikanske kunde.

Nikolaj Johansen har tidligere overfor CRN afvist kendskab til sagen. Han ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger.

"Vi har ikke ændret fakturaer. Det er en sag mellem eksportøren og importøren. Mig bekendt er der ingen efterforskning mod CESS. Der er tale om en efterforskning mod en af vores kunder. Jeg kan ikke koble det her sammen med det, der er foregået fornylig," siger Nikolaj Johansen med henvisning til arrestationen af Dennis Nielsen tidligere i denne måned.

Han erkender dog, at han var vidende om, at der indgik forfalskede faktureringer undervejs i forløbet.

"Når sådan noget som det her foregår, så er man under et gevaldigt pres fra kunden. Men det er jo ikke en sag for os, men mellem importør og eksportør. Vi var vidende om det. Men vi har klare interne regler for den slags ting, og kører tingene efter bogen," siger Nikolaj Johansen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere