Artikel top billede

Sort uheld skabte koks i danskernes løn

(Opdateret) It-problemer hos Bluegarden/Multidata er løst efter hektiske dage med dobbelt nedbrud.

It-problemerne er løst, lød meldingen sent i går fra Bluegarden - det tidligere Multidata -  der håndterer en stor del af danskernes lønudbetalinger.

Bluegardens it-drift afvikles af Nets, og her var en disk i Citrix Netscaler-systemet, der tager sig af loadbalancing i spidsbelastsningssituationer, stået af mandag.

Af ukendte grunde kunne en ny disk ikke umidelbart skaffes hverken mandag eller tirsdag.

Samtidigt var de systemer, der skulle tage over i tilfælde af fejl på det primære system, ramt af netværksfejl, fortalte Bluegardens it- og driftschef, Per Hviid, til ComON i går.

Belastningen af Bluegardens it-systemer stiger enormt, når firmaets kunder skal have kørt løn ud til medarbejderne omkring den første i hver måned. Derfor kom fejlene på det mest uheldige tidspunkt.

"Der sker det, at backup'en ikke fungerer. Det udstyr, der skulle have taget over, bliver ramt af en netværksfejl. De to fejl har ikke noget med hinanden at gøre. Men det er sort uheld, at det sker lige op til en lønudbetaling. Var det sket i sidste uge, havde ingen mærket noget," siger it- og driftschefen.

Bluegarden har nu meldt ud, at den manglende reservedel er skaffet, og systemerne er oppe at køre igen.

At firmaet måtte kæmpe med alvorligt it-koks på grund af en manglende disk, kan lyde mærkeligt, men ifølge Per Hviid var der ikke tale om nogen almindeligt tilgængelig harddisk.

"Det er ikke almindelige standarddiske, som du går ned i Elgiganten og køber. Det er meget specielle diske med en helt speciel opsætning. Sådan nogle diske er jo lavet specielt til denne hardware (Citrix Netscaler, red)," fortalte Per Hviid.

Selv om firmaets it nu er oppe at køre, betyder det ikke nødvendigvis, at alle berørte danskere får deres løn til tiden. Der kan være firmaer, der ikke nåede at indberette løn til tiden på grund af problemerne med at logge på.

I går forlængede Bluegarden fristen for lønindberetning til kl. 21.

"Alle kunder, der indberetter inden for den nye tidsfrist, vil få udbetalt løn til tiden. Herudover arbejder Bluegarden på at finde en løsning for de kunder, som ikke har mulighed for at overholde fristen," hed det i erklæringen fra Bluegarden i går aftes.

ComON har bedt Nets forklare nærmere om det dobbelte nedbrud, men ikke fået noget svar.

Hvilke konsekvenser fejlene får for samarbejdet mellem Nets og Bluegarden, skal firmaerne finde ud af i de kommende dage.

Har Nets levet op til deres forpligtelser?

"Jamen du kan jo sige, at hvis den sekundære installation ... hvis backup'en ikke fungerer,  så er er der en driftsydelse, som ikke er leveret. Men over for mine kunder er det mit ansvar, og jeg vil ikke forsøge at tørre den af," siger Per Hviid.

Opdatering kl. 12:00: Bluegarden anslår på baggrund af historiske tal at der er omkring 1000 arbejdsgivere med i alt omkring 15.000 lønmodtagere, der ikke nåede at indberette løn inden deadline i går. De pågædlende lønkørsler vil blive udskudt fra fredag til mandag, med mindre arbejdsgiverne selv tager fat i Bluegarden og får gennemført særlige foranstaltninger. Hvilke konkrete muligheder, de 1000 arbejdsgivere har, vil Bluegarden fortælle på sin hjememside senere i dag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.