Artikel top billede

Afhængig af nettet? Så er du skør i bolden

Kan du ikke holde fingrene fra internettet? Så har du måske snart en anerkendt psykiatrisk lidelse.

Fra næste år vil man med en vis sandsynlighed kunne blive diagnosticeret som et psykiatrisk tilfælde, hvis man bare ikke kan finde ud af at slukke for nettet, selv om man egentlig burde.

Internetafhængighed er nu foreslået optaget i den næste udgave af den formelle fortegnelse over mentale lidelser, The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV), som drives af American Psychiatric Association. DSM-IV er et rimeligt bredt anerkendt system til klassifikation af de ting, der gør et menneske bims i bærret.

Ønsket om at kunne rubricere netmisbrugere som sindssyge stammer fra Australian Psychological Society, der formelt har bedt DSM-IV om, at lidelsen optages i DSM-IV-systemet.

I første omgang vil afhængighed af internettet optræde i psykiater-biblens næste reviderede udgave i maj næste år som en lidelse, der bør undersøges nærmere. Det skriver avisen Sydney Morning Herald.

Præcist hvor mange timer med irrelevante netopslag, ligegyldige nyhedstjek og ukloge klik man skal have bag sig, før man er certificeret sindssyg, og hvor grænsen mellem sund og kulret netsurfing egentlig går, melder historien ikke noget om.

Tilbage i 2005 - længe før Facebook og Twitter - blev otte danskere sendt i behandling og efterfølgende erklæret kureret for deres afhængighed på Center for Ludomani. De havde i gennemsnit tilbragt 30 timer om ugen foran skærmen.

ComON, der gerne selv kalder sig et fixerum for nyhedsnarkomaner, omtalte tilbage i 2008 en dansk undersøgelse af fænomenet. I undersøgelsen svarede 10 pct. af de 1.026 adspurgte danskere mellem 18 og 74 år, »ja, jeg er afgjort blevet for afhængig« og 27 pct. siger, at de er »lidt for afhængige« af medierne.

Med fremkomsten af fænomener som Facebook og Twitter er problemet sandsynligvis ikke blevet mindre siden da.

Mens eksperterne overvejer de nærmere detaljer om, hvad der skiller den bit-glade internetbruger fra den bindegale internet-misbruger, kan man fordrive tiden med at lede efter de tilfælde, hvor brugen af internettet eller computerspil førte til opførsel, der i særlig grad synes at falde uden for de gængse normer for mental sundhed. Bare lige ét kig mere....
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere