Artikel top billede

Adobe: "Brug kun Flash hvis du ikke kan løse opgaven på andre måder"

Adobe-guru opfordrer udviklere til kun at bruge Flash til to specifikke web-opgaver.

"Go screw yourself Apple".

Så bramfrit udtrykte Lee Brimelow sig i 2010 - og tilføjede, at han aldrig ville købe et Apple-produkt igen.

Lee Brimelow er såkaldt "developer evangelist" hos Adobe, og i 2010 var Apple og Adobe ikke gode venner. Langt fra. De var i krig.

Adobe var få uger fra at lancere en smart filføjelse til Flash, så udviklere kunne lave apps og spil i Flash - og nemt cross compile dem til iPhones. Men inden lanceringen satte Apple en kæp i hjulet. Ændrede sine betingelser. Og pludselig var det ikke tilladt at programmere iOS-apps i andet end Objective-C.

"Det gjorde mig og mange andre vrede. Men de ændrede jo efterfølgende mening. Vi fik aldrig svar på hvorfor, men de kom tilbage og accepterede, at ting var programmeret i andre sprog. Og nu har de har jo ikke blot tilladt det, de er også begyndt at promote vores redskaber. Så jeg vil mene, at der er et meget bedre forhold mellem firmaerne nu," siger Lee Brimelow og indrømmer, at han i dag både ejer en iPad og en Macbook.

Hvem vandt krigen?

Det var en krigserklæring, da Steve Jobs gjorde sine mobile enheder immune over for Flash-afspilleren. Og efter at Adobe selv valgte at lukke udviklingen af Flash til mobile enheder, kunne man erklære Apple som vinder af twisten.

Men Lee Brimelow vil ikke direkte give Apple skylden for, at webudvikling har flyttet sig væk fra Flash og mod åbne standarder de seneste fem år. Det skyldes i højere grad mobiltrafikken, og at udviklere i dag skal tage hensyn til en eksplosion af devices.

"Men ja, de sidste par år har Apple og andre angrebet Flash. Hvilket har skræmt nogle kunder fra at deploye i Flash. Og der er Flash-folk, der har mistet deres job på den konto, så det har haft en effekt," siger Lee Brimelow og kommer med en beroligende besked til Flash-udviklerne.

"Men min besked til Flash-udviklerne er, at der ikke findes en kæmpe gruppe af HTML5-udviklere med ekspertise inden for animation og interaktiv webudvikling, der stjæler vores job. Den gruppe findes simpelthen ikke. Så det er op til os at tage de nye teknologier til os og bruge dem. De kræver ikke så meget at vænne sig til, hvis man er åben. Du kan nu lave mange af de samme ting i HTML5, css3 og JavaScript, og med vores nye værktøjer er det næsten den samme oplevelse som udvikler," siger Lee Brimelow.

Han mener dog, at kvaliteten ved brug af HTML5 langt fra vil være den samme som ved brug af Flash. Men at man til gengæld for topkvalitet er garanteret en langt bredere reach på flere platforme.

Her er Flash særlig godt til

Men hvor langt er der mellem udvikling i Flash og HTML5 i øjeblikket?

"Flash har været her i mange år. Der er et kæmpe udvalg af frameworks, referencer og et stort community. Hele området for interaktion og animation i HTML5 er først lige begyndt. Og det tager tid at opbygge. HTML5 vil aldrig blive lige så godt som Flash, for Flash udvider sig også hele tiden," siger Lee Brimelow.

"Men vores pointe er, at du ikke altid behøver de mest avancerede teknologier. Vi siger: Brug kun Flash, hvis du ikke kan bruge andre teknologier. Vi vil selvfølgelig ikke afskære folk fra at bruge Flash, men vi ser bare to områder, hvor Flash er HTML5 langt overlegen," siger Lee Brimelow.

Adobes eget fokus med Flash går specifikt på spil og avanceret video.

"Spil og avanceret video er vores hovedfokus med Flash, for det er to områder, hvor HTML5 bare ikke kan konkurrere med Flash. Vi har lagt en masse nye funktioner i Flash-playeren, som primært knytter sig til gaming. 24 ud af de 25 mest populære Facebook-spil er bygget i Flash, og populære spil til Android og iOS som Superhexagon og Wonderput er også lavet i Flash," siger Lee Brimelow, der deler ud af sine egne udvikler-erfaringer på GoToAndLearn.com.

ComON var inviteret til konferencen "Create The Web" i London af Adobe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere