Artikel top billede

Den amerikansk-iranske it-eksportør Mohammad Hajian er i Florida idømt fire års fængsel for ulovlig eksport af it-udstyr til Iran.

CESS-partner dømt for ulovlig eksport til Iran

Ulovlig eksport til Iran udløser hård straf til amerikansk eksportør. Sagen trækker tråde til tilbageholdelsen af CESS Danmarks salgsdirektør i foråret.

Den amerikanske partner, som i foråret var årsag til at salgsdirektør i CESS Danmark, Dennis Nielsen, i flere måneder var tilbageholdt i USA, er nu blevet dømt for ulovlig eksport af it-udstyr til Iran.

Den dømte er den 57-årige Mohammad Hajian, som torsdag sidste uge ved distriktsdomstolen i Tampa, Florida, fik fire års fængsel for overtrædelse af den amerikanske handelsembargo mod det iranske præstestyre.

Samtidig har de amerikanske myndigheder beslaglagt et beløb på 10 millioner dollar (60 millioner kroner), som Hajian har tjent på den ulovlige eksport.

Hajian, der er amerikansk statsborger af iransk afstamning, har ifølge dommen blandt andet stået bag ulovlig eksport af storage-udstyr fra Hitachi Data Systems (HDS). Eksporten foregik i 2009, hvor Mohammad Hajian ved hjælp af forfalskede fakturaer og falske slutbrugererklæringer sendte udstyret til Iran via en mellemstation i Dubai. Handelen foregik gennem Hajians selskaber Nexiant, P&P Computers og RH International.

Dommen over Hajian har tråde til den nordjyske broker CESS Danmark, som også i 2009 var medvirkende til eksport af en Sun-supercomputer, som via Mohammad Hajians selskab RH International endte i Dubai.

Også ved den handel blev der anvendt forfalskede fakturaer, hvilket i marts i år førte til, at de amerikanske myndigheder i mere end to måneder tilbageholdt CESS Danmarks daværende salgsdirektør Dennis Nielsen. Sagen endte med, at Dennis Nielsen blev idømt en symbolsk bøde på 100 dollar for afgivelse af falske oplysninger.

Ifølge et dokument fra Homeland Security, som CRN er i besiddelse af, fortalte CESS Danmarks direktør Nikolaj Johansen i 2010 til de amerikanske efterforsker, at CESS i 2009 samarbejdede med Mohammad Hajian om Dubai-handelen.

Ifølge dokumentet fortalte Nikolaj Johansen ved samme lejlighed, at Mohammad Hajian var en af CESS Danmarks vigtigste kunder, og at samhandelen med Mohammad Hajian på det tidspunkt årligt udgjorde mellem fire og fem millioner dollar svarende til mellem 25 og 30 millioner kroner.

Nikolaj Johansen har ikke ønsket at kommentere dommen over den amerikanske partner. Han oplyser dog i en mail til CRN, at samarbejdet med Hajian ophørte i 2011.

Læs mere:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere