Artikel top billede

Den amerikansk-iranske it-eksportør Mohammad Hajian er i Florida idømt fire års fængsel for ulovlig eksport af it-udstyr til Iran.

CESS-partner dømt for ulovlig eksport til Iran

Ulovlig eksport til Iran udløser hård straf til amerikansk eksportør. Sagen trækker tråde til tilbageholdelsen af CESS Danmarks salgsdirektør i foråret.

Den amerikanske partner, som i foråret var årsag til at salgsdirektør i CESS Danmark, Dennis Nielsen, i flere måneder var tilbageholdt i USA, er nu blevet dømt for ulovlig eksport af it-udstyr til Iran.

Den dømte er den 57-årige Mohammad Hajian, som torsdag sidste uge ved distriktsdomstolen i Tampa, Florida, fik fire års fængsel for overtrædelse af den amerikanske handelsembargo mod det iranske præstestyre.

Samtidig har de amerikanske myndigheder beslaglagt et beløb på 10 millioner dollar (60 millioner kroner), som Hajian har tjent på den ulovlige eksport.

Hajian, der er amerikansk statsborger af iransk afstamning, har ifølge dommen blandt andet stået bag ulovlig eksport af storage-udstyr fra Hitachi Data Systems (HDS). Eksporten foregik i 2009, hvor Mohammad Hajian ved hjælp af forfalskede fakturaer og falske slutbrugererklæringer sendte udstyret til Iran via en mellemstation i Dubai. Handelen foregik gennem Hajians selskaber Nexiant, P&P Computers og RH International.

Dommen over Hajian har tråde til den nordjyske broker CESS Danmark, som også i 2009 var medvirkende til eksport af en Sun-supercomputer, som via Mohammad Hajians selskab RH International endte i Dubai.

Også ved den handel blev der anvendt forfalskede fakturaer, hvilket i marts i år førte til, at de amerikanske myndigheder i mere end to måneder tilbageholdt CESS Danmarks daværende salgsdirektør Dennis Nielsen. Sagen endte med, at Dennis Nielsen blev idømt en symbolsk bøde på 100 dollar for afgivelse af falske oplysninger.

Ifølge et dokument fra Homeland Security, som CRN er i besiddelse af, fortalte CESS Danmarks direktør Nikolaj Johansen i 2010 til de amerikanske efterforsker, at CESS i 2009 samarbejdede med Mohammad Hajian om Dubai-handelen.

Ifølge dokumentet fortalte Nikolaj Johansen ved samme lejlighed, at Mohammad Hajian var en af CESS Danmarks vigtigste kunder, og at samhandelen med Mohammad Hajian på det tidspunkt årligt udgjorde mellem fire og fem millioner dollar svarende til mellem 25 og 30 millioner kroner.

Nikolaj Johansen har ikke ønsket at kommentere dommen over den amerikanske partner. Han oplyser dog i en mail til CRN, at samarbejdet med Hajian ophørte i 2011.

Læs mere:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.