Artikel top billede

Du bliver altså nødt til at tage mobil sikkerhed alvorligt

Klumme: Uden sikkerhed er der lukket for en stor del af de fordele, virksomhederne kan høste ved at investere i mobility. Se her, hvad du først og fremmest skal være opmærksom på.

Forestil dig en medarbejder, der løser sine arbejdsopgaver til din fulde tilfredshed.

Han gør det ved hjælp af en række gratis værktøjer, han er vant til at bruge derhjemme, som Google, Facebook, Flickr og Facetime.

Og han mener i virkeligheden ikke at trække på andre ressourcer fra sin arbejdsgiver end kaffe, strøm og lokumspapir (undskyld mit franske, men det er bare et anonymt citat fra en gadgetekspert kendt fra broadcast medierne).

Og den CIO-godkendte værktøjskasse føles kedelig, besværlig og begrænsende.

Han er personificeringen af consumerization-bølgen, og han er ikke alene.

Vi elsker hans performance og kreativitet. Vi føler os draget af de gratis værktøjer (der er skotte i os alle).

Men vi kan i den grad ikke lide den manglende kontrol, det medfører at have virksomhedens data liggende rundt om på forbrugertjenesterne.

Og i øvrigt ikke et ord om Bring Your Own X - det er i virkeligheden sagen uvedkommende, hvem der ejer devicen.

Det er sikringen af data, der er det centrale spørgsmål.

Consumerization-slagmarken

Så forventningen om værktøjer der er lige så lette at bruge, som dem vi bruger i privaten, møder kravet om kontrol over virksomhedens data og it-strategi.

Det er her, vi finder consumerization-slagmarken, som giver to primære udfordringer.

Første udfordring er the workflow gap.

Med sin nye smartphone eller tablet i hånden stiller vores medarbejder sig ikke tilfreds med at have adgang til mail og en stribe mere eller (som regel) mindre arbejdsrelevante apps.

Han vil have mulighed for at løse sine arbejdsopgaver fra den nye device uden at skulle finde en gammeldags pc, starte op, logge på, etablere VPN-forbindelse - og så videre.

De tre vigtige faser i mobil sikkerhed

Der er stadig en afgrund mellem den mobile medarbejders forventninger og de løsninger, vi kan tilbyde - især når det handler om at gøre alle virksomhedens gamle stationære applikationer mobile.

Den anden udfordring er it-chefens beslutning: Hvor skal vi placere os på skalaen fra kontrol til løsning?

Det er ikke muligt at adressere alle forventningerne med det samme, men jo færre løsninger vi kan give organisationen, jo mere er vi nødt til at kontrollere og begrænse mobiladfærden.

Og jo mere skal vi leve med autonome medarbejdere, der selv finder løsninger i den ukontrollerbare forbrugerverden.

Det er den mobile trekant: Forventninger - Kontrol - Løsning.

Mobil sikkerhed skal prioriteres

Men uanset hvordan vi kæmper os over consumerization-slagmarken, uanset hvilket tempo vi vælger for at mindske the workflow gap, skal de mobile devices sikres.

Man kan opdele udviklingen inden for mobil sikkerhed i tre faser: MDM, MAM og MIM.

• MDM (Mobile Device Management) er software og politikker, der styrer de mobile enheder. Et MDM-system kan eksempelvis lade administratoren slette alle data på en enhed, der er tabt eller stjålet. Det kan styre, om brugeren må benytte telefonens kamera.

• MAM (Mobile Application Management) giver styr på de apps, der ligger på enheden. Her kan administratoren fx sikre, at virksomhedens antivirus og interne applikationer er installeret.

• MIM (Mobile Information Management) overvåger data på enheden, altså det indhold, der ligger på den. Virksomheden kan for eksempel styre, at nogle typer dokumenter kan læses, men ikke kan printes eller sendes videre til andre modtagere.

Lukket for en stor del af fordelene

Uden sikkerhed er der lukket for en stor del af de fordele, virksomhederne ellers kan høste ved at investere i mobility: Fleksibilitet, effektivitet og agilitet.

Når værktøjer som MDM, MAM og MIM bruges i et samspil med politikker, governance-procedurer og back-end-systemer, bliver det muligt at indføre mobility på sikker vis.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.