Artikel top billede

Job-blodbad: HP slæbes i retten for brud på EU-regler

Sagsøger Hewlett-Packard for at ignorere EU-regler i forbindelse med europæisk massefyring.

Hewlett-Packard (HP) er blevet stævnet ved retten i Belgien af de HP-ansattes repræsentanter i it-gigantens europæiske samarbejdsudvalg.  Det sker fordi HP i den grad kommet på kant med sine europæiske medarbejderrepræsentanter.

"Vi har arbejdet på sagen siden i sommer, og det første retsmøde bliver afholdt den 27. november," siger Koen Dries, der er talsmand for en gruppe af europæiske fagforeninger, som bakker op om søgsmålet, til CRN.

Som multinationalt selskab i EU har HP pligt til at have et europæisk samarbejdsudvalg, hvor medarbejdernes repræsentanter altså nu sagsøger HP for at smide grus i maskineriet og for ikke at overholde regler om forhandlinger i forbindelse med den store fyringsrunde, hvor 29.000 medarbejdere skal fyres på verdensplan, heraf 8.000 i Europa.

Ifølge EU-regler skal HP konsultere det europæiske samarbejdsudvalg i forbindelse med større fyringsrunder, og orientere om, hvordan fyringerne skal eksekveres. Det har HP ikke gjort efter reglerne. Blandt andet har HP ikke orienteret fyldestgørende nok, og er desuden gået direkte til at fyre, uden at konsultere samarbejdsudvalget, sådan som EU-reglerne kræver.

Konkret drejer det sig om paragraf 13 i EU's direktiv om smarbejdsudvalg, som siger:

"For at sikre, at arbejdstagere i virksomheder eller koncerner, som opererer i to eller flere medlemsstater, informeres og høres på behørig vis, skal der nedsættes et europæisk samarbejdsudvalg eller indføres andre passende procedurer med henblik på information og høring af arbejdstagerne på tværs af grænserne."

Samtidig har samarbejdsudvalget opsagt samarbejdsaftalen med HP, der stammer fra 90'erne, for at få gennemført en ny aftale, der er baseret på nyere EU-lovgivning.

Ifølge det engelske medie Channel Register, udtrykker HP ærgrelse over, at medarbejderne opsiger aftalen. Derudover siger HP, at de bekræfter at de vil fortsætte med at kommunikere med de relevante medarbejderorganser.

"HPs ledelse forsætter med at opretholde en konstruktiv dialog med EWC (det europæiske samarbejdsudvalg, red) gennem den seks måneder lange varselsperiode, som aftalen tilskriver, og også udover det," siger en HP talskvinde til Channel register.

Læs mere:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.