Artikel top billede

Job-blodbad: HP slæbes i retten for brud på EU-regler

Sagsøger Hewlett-Packard for at ignorere EU-regler i forbindelse med europæisk massefyring.

Hewlett-Packard (HP) er blevet stævnet ved retten i Belgien af de HP-ansattes repræsentanter i it-gigantens europæiske samarbejdsudvalg.  Det sker fordi HP i den grad kommet på kant med sine europæiske medarbejderrepræsentanter.

"Vi har arbejdet på sagen siden i sommer, og det første retsmøde bliver afholdt den 27. november," siger Koen Dries, der er talsmand for en gruppe af europæiske fagforeninger, som bakker op om søgsmålet, til CRN.

Som multinationalt selskab i EU har HP pligt til at have et europæisk samarbejdsudvalg, hvor medarbejdernes repræsentanter altså nu sagsøger HP for at smide grus i maskineriet og for ikke at overholde regler om forhandlinger i forbindelse med den store fyringsrunde, hvor 29.000 medarbejdere skal fyres på verdensplan, heraf 8.000 i Europa.

Ifølge EU-regler skal HP konsultere det europæiske samarbejdsudvalg i forbindelse med større fyringsrunder, og orientere om, hvordan fyringerne skal eksekveres. Det har HP ikke gjort efter reglerne. Blandt andet har HP ikke orienteret fyldestgørende nok, og er desuden gået direkte til at fyre, uden at konsultere samarbejdsudvalget, sådan som EU-reglerne kræver.

Konkret drejer det sig om paragraf 13 i EU's direktiv om smarbejdsudvalg, som siger:

"For at sikre, at arbejdstagere i virksomheder eller koncerner, som opererer i to eller flere medlemsstater, informeres og høres på behørig vis, skal der nedsættes et europæisk samarbejdsudvalg eller indføres andre passende procedurer med henblik på information og høring af arbejdstagerne på tværs af grænserne."

Samtidig har samarbejdsudvalget opsagt samarbejdsaftalen med HP, der stammer fra 90'erne, for at få gennemført en ny aftale, der er baseret på nyere EU-lovgivning.

Ifølge det engelske medie Channel Register, udtrykker HP ærgrelse over, at medarbejderne opsiger aftalen. Derudover siger HP, at de bekræfter at de vil fortsætte med at kommunikere med de relevante medarbejderorganser.

"HPs ledelse forsætter med at opretholde en konstruktiv dialog med EWC (det europæiske samarbejdsudvalg, red) gennem den seks måneder lange varselsperiode, som aftalen tilskriver, og også udover det," siger en HP talskvinde til Channel register.

Læs mere:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere