Artikel top billede

Sådan overlever du jule-branderten sammen med din smartphone

Er din dyrebare smartphone lige så julefrokost-klar, som du er?

Julefrokost-sæsonen er over os, og årets vildeste firmafest står for døren.

Det betyder sild og snaps i lange baner.

Den nystrøgede skjorte er sikkert allerede fundet frem fra gemmerne, og de gamle juleplader er støvet af.

Men hvad med din værdifulde og uundværlige smartphone?

Er den klar til at overleve den store, årlige snapse-maraton, som du selvfølgelig igen i år har tænkt dig at erobre førstepladsen i? 

Du kan selvfølgelig overveje helt at lade din dyre telefon blive derhjemme og i stedet proppe dit simkort i en af de gamle aflagte telefoner, som du muligvis har liggende i en skuffe derhjemme. 

Vælger du alligevel at tage den dyrebare smartphone med til fest, har vi på de næste par sider samlet en del gode råd, der kan hjælpe dig med at forberede dig og din smartphone på aftenens og nattens vilde attentat på din lever.

Disse ting skal du huske, før du tager af sted

Før du overhovedet drager af sted mod snapse-gildet, er der nogle ting, du bør sikre dig.

Har du taget backup af alle dine data på telefonen, så du ikke mister alt, hvis du mister telefonen?

Det gælder især dine telefonnumre, for hvem går lige og husker på telefonnumre i dag? 

Oplagt bytte for lommetyve

Smartphones er det oplagte bytte for mange lommetyve, og fulde julefrokostgæster er lige så oplagte ofre.

Derfor er det en virkelig god idé at synkronisere telefonens kontakter med eksempelvis en onlinetjeneste, så du altid kan hive sikkerhedskopien frem, hvis uheldet skulle være ude.

Både Apple, Google og Microsoft har tjenester til den slags, så uanset hvilket styresystem, du har på din telefon, så har du ingen undskyldning for ikke at have gjort dig den ulejlighed at sikkerhedskopiere din telefonbog.

Backup af billeder

Apples egen sky-tjeneste iCloud giver dig derudover mulighed for at tage backup af andre data som billeder og beskeder. Det kræver dog, at du er logget på et trådløst netværk.

Vil du sikre dig, at du ikke mister de billeder, du tager til festen, kan du også benytte dig af en tjeneste som Dropbox, hvor telefonen automatisk overfører dine nye telefon-billeder til skyen, selv om du kun bruger telefonens 3G- eller 4G/LTE-netværk.

Her skal du bare være opmærksom på, at du formentligt har et dataloft, der let kan blive overskredet, hvis du tager rigtig mange billeder.

Spor din telefon

Det sidste, du skal gøre, inden du tager ud ad døren, er at sikre dig, at du har installeret noget software til sporing af din telefon, hvis nu den skulle blive væk.

Mulighederne er mange. Find My iPhone er nok den mest kendte, men den virker kun til Apples populære smartphone. Der findes lignende alternativer til telefoner med Android og Windows Phone.

Det er her værd at bemærke, at for at sporingssoftwaren skal give mening kræver det, at du har aktiveret GPS-funktionen i telefonen, og at der er netværksdækning dér, hvor telefonen nu engang befinder sig.

Nu har du oprettet et værn mod tyveri - så godt som du nu kan - og hvad så nu?

Kom sikkert ud og hjem

Inden du fiser ud ad døren, kan du passende hente nogle apps, der kan hjælpe dig med transporten. 

Med den gratis app fra Rejseplanen A/S kan du eksempelvis tage udgangspunkt i din aktuelle GPS-position og gøre rejseplanlægningen endnu nemmere. 

På den måde skal du bare indsætte destinationsadressen, og så får du serveret din rejseplan, når du skal ud til festen.

Og er du ikke for fuld til at finde hjem med det offentlige, kan du også passende benytte Rejseplanen, når du skal hjem igen. 

App'en er udviklet til både iOS, Android og Windows Phone.

Klik dig til en taxa
Det kan dog være, at du ikke lige kan overskue at skulle med bus og tog hjem, og så er der stort set kun muligheden taxa tilbage.

Og du er ikke den eneste, der tænker i de baner. For er der en ting, der kendetegner julefrokost-tiden, er det taxahelvedet, når du skal hjem eller videre i byen.  

Derfor bør du hente en app, der gør det muligt at bestille taxaer direkte på telefonen. En mulighed er den gratis danske app Click A Taxi. 

Den virker i hele landet og er også ret praktisk, hvis du har fået så meget snaps indenbords, at du ikke er i stand til at tale sammenhængende.

Flere taxaselskaber har også udviklet egne apps.

Befinder du dig i København eller omegn, kan du eksempelvis prøve Taxa 4x35's egen app, som også er gratis.

Nu er hjemtransporten sikret. Men hvad nu, hvis du har glemt eller mistet din telefon?

For når alkoholen går ind, har ens effekter det desværre ofte med at forsvinde. Det gælder også mobiltelefonen.

Sådan finder du (måske) din forsvundne telefon

Inden du tog hjemmefra, slog du forhåbentligt en sporingstjeneste til på din værdifulde smartphone.

Er din telefon stadigvæk tændt, og er der datanetværk, vil sporingstjenesten kunne hjælpe dig med at finde frem til din dyrebare telefon.

Sporingstjenesten er dog langt fra en garanti for, at du finder din telefon igen. 

Hvis du har været offer for en lommetyv, er der stor risiko for, at tyven er udspekuleret nok til at sætte GPS-sporingen ud af kraft ved blot at slukke telefonen. 

Beskyt dine data
Dette trick forhindrer til gengæld tyven i at få adgang til dine data, hvis du har været smart nok til at låse telefonen med en låsekode.

Desværre kan du formentligt godt selv vinke farvel til dine data, men du lavede jo heldigvis en sikkerhedskopi, inden du drog til fest.

Du kan også være så heldig, at tyven har taget et billede af sig selv eller en af kammeraterne med sin nye erobring. 

Og har du slået automatisk foto-upload til i eksempelvis Dropbox, vil telefonen uden tyvens vidende lægge billederne op i skyen, hvor du så har adgang til dem fra din computer.

I billedets exif-data kan du se, hvor og hvornår billedet er taget. Det er oplysninger, som politiet sikkert vil sætte pris på i opklaringsarbejdet.

I bedste fald kan netop de data hjælpe dig med at få din telefon igen.

Læs også:

Fem apps der får dig sikkert gennem julefrokosten

Julegodten: Prygl strøm på din smartphone med denne mini-turbine
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.