Artikel top billede

DNS-blokeringer fortsætter: Ejendomsmægler får bremset konkurrent

De omstridte blokeringer af danskernes internet fortsætter.

Den danske ejendomsmægler Home har har fået oprettet DNS-blokering af en spansk boligformidler. Det betyder, at man snart ikke længere kan besøge Homelifespain.com fra en dansk internetforbindelse. 

Blokeringen kommer, kort tid efter at danske politikere ellers besluttede at droppe den kontroversielle blokeringsmetode i lægemiddelloven og i fremtidig lovgivning.

I tvisten mellem Home og den spanske formidler af ferieboliger Homelife Properties er der tale om en væremærkekrænkelse. Home har helt tilbage i 2011 fået Sø- og Handelsrettens ord for, at spanierne krænker den danske kædes væremærkerettigheder ved at bruge ordet "home", når de formidler fast ejendom henvendt til danske forbrugere.

Afgørelsen i Sø- og Handelsretten fik ikke den spanske hjemmeside til at skifte navn eller strategi, og derfor har Home nu ved fogedretten på Frederiksberg krævet at Telenor skal DNS-blokere for adgangen til den spanske hjemmeside.

Ellers kan Telenor ifølge dansk retspraksis gøres medansvarlig for den varemærkekrænkelse, som den spanske virksomhed udøver.

Homes advokater havde forsøgt at få teleselskabet til at lave DNS-blokeringen uden rettens indblanding. Men teleselskabernes praksis på området er at kræve en dommers afgørelse, før hjemmesider blokeres - som det også blev gjort ved spærringen af Grooveshark og Pirate Bay.

"Vi skal ikke bruge DNS-blokeringer længere"

Men teleselskaberne tager sjældent kampen op på vegne af de parter, som DNS-blokeringerne reelt er rettet imod - og de ellers midlertidige fogedretsafgørelser ender med at blive sagernes endestation.

Det er med til at skabe de retssikkerhedsmæssige problemer, som flere parter har peget på. For eksempel at man ikke ved, hvornår en spærring ophæves igen. At ingen har et samlet overblik over, hvilke sider der er blokeret for danske besøg, og at firmaer, der ejer de pågældende hjemmesider, sjældent informeres om, at de er blevet blokeret. 

Blokeringen af den spanske hjemmeside kommer paradoksalt nok, kort tid efter at et flertal i Folketinget besluttede at fjerne DNS-blokering som en måde at bekæmpe salg af ulovlig medicin til danskerne på. Politikerne gav samtidig håndslag på, at den samme type blokering i fremtiden ikke skal indbygges i ny lovgivning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslistens Stine Brix og Venstres Michael Aastrup Jensen, der har udtalt, at DNS-blokeringer kun bør anvendes til blokering af børneporno.

ComON har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Homelife Properties.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.