Artikel top billede

Sådan kan dansk it-firma sænke gennemsnitslønnen

Interview: Der skal tænkes langsigtet, hvis din virksomhed skal have succes i fremtiden, mener dansk it-direktør.

Læs også:

Sådan kan ledige danske it-folk komme i arbejde

Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat

Derfor kan nyuddannede it-folk godt finde job

Forleden viste en ny undersøgelse, at danske virksomheder har svært ved at få besat opslåede it-stillinger.

Det kommer ikke som nogen overraskelse for direktør Lars Damgaard fra it-konsulentvirksomheden Ciber.  

"Dygtige og erfarne folk er altid svære at få fat på, sådan er det," siger direktøren for den danske gren af it-virksomheden Ciber og pointerer: 

"De gode og særligt tekniske folk sidder altid fast, og de kan altid få et nyt job også i nedgangstider," siger han.

Outsourcing der hvor det giver mening 

Derfor søger Ciber også som så mange andre danske virksomheder uden for landets grænser, når de tekniske kompetencer skal findes.

Det er nemlig et område, hvor outsourcing kan give god mening.

På det mere forretningsnære område er det dog langt vigtigere, at du har kompetencerne inhouse, mener Ciber-direktøren.   

"Det er for eksempel konsulenter, som skal være virksomhedens ansigt udadtil, pleje kunderelationer og være tæt på forretningsprocesserne," siger Lars Damgaard og fortsætter:

"Men de erfarne og dygtige konsulenter er dyre i drift, og i en tid, hvor kunderne forventer mere til en mindre pris, er det en svær øvelse at få til at hænge sammen."

Sådan får Ciber lønniveauet ned

En af løsninger for Ciber har derfor været at ansætte en snes spritnye akademikere, der blev udvalgt efter en proces, hvor et 100-mand stort felt blev sorteret ned til de endelige 20.  

Og der er flere grunde til, at det er en fordel at satse og investere i nyuddannede.

"En af de eneste måder at sænke løngennemsnittet på er ved at ansætte unge med en stejl lønkurve," siger Lars Damgaard og fortsætter:

"Derudover handler det også om, at der er lidt af et generationsproblem i it-branchen - gennemsnitsalderen er alt for høj, efter min mening."

Læs også: 
Dansk IT's løsning på rekrutteringsproblemet

Så lang tid vil det tage, før investeringen i de unge er hjemme igen

Lønniveauet og gennemsnitsalderen skal de 20 nye unge være med til at sænke, og så håber direktøren også på, at det vil være en motiverende faktor for de etablerede medarbejdere.

"De medarbejdere, der har været i virksomheden i 15 til 20 år, skulle gerne få en 'vitaminindsprøjtninig'. Nu kommer der nogle nye karrierebevidste, ambitiøse og flittige mennesker ind, og det kan jo være med til at sætte barren lidt højere,"  siger han.

De 20 unge er siden blevet tilbudt et tranieeforløb over seks måneder, hvor en række kurser og en tilknyttet mentor vil sørge for den fornødne efteruddannelse.

Og for virksomheden ligger der her en god mulighed i tidligt at få sat sit præg på sine nye medarbejdere.

"De unge er trods alt mere lyttende på nogle punkter. På den måde er det nok nemmere at indgyde en kultur og en måde at gøre tingene på," erkender han.

Turde tage risikoen

Det er dog heller ikke kun en dans på røde akademiker-roser.

"Det er klart, at det er en stor investering. Det tager mellem to til fem år at blive en god konsulent. Det er derfor på den lange bane, at den her investering gerne skulle give afkast," siger han og fortsætter:

"Det nemmeste på den korte bane er jo at skære efteruddannelsen væk. Men effekten af det vil komme senere, når man pludselig mangler konkrete kompetencer. Derfor skal man nogle gange turde se hen over næste måneds forecast og de kortsigtede beslutninger."

Julelys i øjnene

De oprindelige 100 kandidater var igennem et hårdt udskillelsesforløb, hvor uddannelse i første omgang var alfa omega.

Og med den store arbejdsløshed blandt akademikere var det et solidt felt, hvor 11- og 12-taler mere var reglen end undtagelsen.

Ciber har samtidig ingen garanti for, at de nye superakademikere bliver i butikken de næste 20 år.

"Der ligger selvfølgelig en risiko i at investere i dem. Men sådan er gamet. Der er nødt til at komme nyt blod i markedet, hvilket, jeg mener, alle virksomheder bør tage ansvar for," siger han og afrunder:

"Jeg er sikker på det bliver en kæmpe gevinst for både Ciber og vores nye medarbejdere. Det er ikke hver dag man ser sine medarbejdere med julelys i øjnene om morgenen." 

Læs også:

Sådan kan ledige danske it-folk komme i arbejde

Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat

Derfor kan nyuddannede it-folk godt finde job
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.