Artikel top billede

Sådan kan dansk it-firma sænke gennemsnitslønnen

Interview: Der skal tænkes langsigtet, hvis din virksomhed skal have succes i fremtiden, mener dansk it-direktør.

Læs også:

Sådan kan ledige danske it-folk komme i arbejde

Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat

Derfor kan nyuddannede it-folk godt finde job

Forleden viste en ny undersøgelse, at danske virksomheder har svært ved at få besat opslåede it-stillinger.

Det kommer ikke som nogen overraskelse for direktør Lars Damgaard fra it-konsulentvirksomheden Ciber.  

"Dygtige og erfarne folk er altid svære at få fat på, sådan er det," siger direktøren for den danske gren af it-virksomheden Ciber og pointerer: 

"De gode og særligt tekniske folk sidder altid fast, og de kan altid få et nyt job også i nedgangstider," siger han.

Outsourcing der hvor det giver mening 

Derfor søger Ciber også som så mange andre danske virksomheder uden for landets grænser, når de tekniske kompetencer skal findes.

Det er nemlig et område, hvor outsourcing kan give god mening.

På det mere forretningsnære område er det dog langt vigtigere, at du har kompetencerne inhouse, mener Ciber-direktøren.   

"Det er for eksempel konsulenter, som skal være virksomhedens ansigt udadtil, pleje kunderelationer og være tæt på forretningsprocesserne," siger Lars Damgaard og fortsætter:

"Men de erfarne og dygtige konsulenter er dyre i drift, og i en tid, hvor kunderne forventer mere til en mindre pris, er det en svær øvelse at få til at hænge sammen."

Sådan får Ciber lønniveauet ned

En af løsninger for Ciber har derfor været at ansætte en snes spritnye akademikere, der blev udvalgt efter en proces, hvor et 100-mand stort felt blev sorteret ned til de endelige 20.  

Og der er flere grunde til, at det er en fordel at satse og investere i nyuddannede.

"En af de eneste måder at sænke løngennemsnittet på er ved at ansætte unge med en stejl lønkurve," siger Lars Damgaard og fortsætter:

"Derudover handler det også om, at der er lidt af et generationsproblem i it-branchen - gennemsnitsalderen er alt for høj, efter min mening."

Læs også: 
Dansk IT's løsning på rekrutteringsproblemet

Så lang tid vil det tage, før investeringen i de unge er hjemme igen

Lønniveauet og gennemsnitsalderen skal de 20 nye unge være med til at sænke, og så håber direktøren også på, at det vil være en motiverende faktor for de etablerede medarbejdere.

"De medarbejdere, der har været i virksomheden i 15 til 20 år, skulle gerne få en 'vitaminindsprøjtninig'. Nu kommer der nogle nye karrierebevidste, ambitiøse og flittige mennesker ind, og det kan jo være med til at sætte barren lidt højere,"  siger han.

De 20 unge er siden blevet tilbudt et tranieeforløb over seks måneder, hvor en række kurser og en tilknyttet mentor vil sørge for den fornødne efteruddannelse.

Og for virksomheden ligger der her en god mulighed i tidligt at få sat sit præg på sine nye medarbejdere.

"De unge er trods alt mere lyttende på nogle punkter. På den måde er det nok nemmere at indgyde en kultur og en måde at gøre tingene på," erkender han.

Turde tage risikoen

Det er dog heller ikke kun en dans på røde akademiker-roser.

"Det er klart, at det er en stor investering. Det tager mellem to til fem år at blive en god konsulent. Det er derfor på den lange bane, at den her investering gerne skulle give afkast," siger han og fortsætter:

"Det nemmeste på den korte bane er jo at skære efteruddannelsen væk. Men effekten af det vil komme senere, når man pludselig mangler konkrete kompetencer. Derfor skal man nogle gange turde se hen over næste måneds forecast og de kortsigtede beslutninger."

Julelys i øjnene

De oprindelige 100 kandidater var igennem et hårdt udskillelsesforløb, hvor uddannelse i første omgang var alfa omega.

Og med den store arbejdsløshed blandt akademikere var det et solidt felt, hvor 11- og 12-taler mere var reglen end undtagelsen.

Ciber har samtidig ingen garanti for, at de nye superakademikere bliver i butikken de næste 20 år.

"Der ligger selvfølgelig en risiko i at investere i dem. Men sådan er gamet. Der er nødt til at komme nyt blod i markedet, hvilket, jeg mener, alle virksomheder bør tage ansvar for," siger han og afrunder:

"Jeg er sikker på det bliver en kæmpe gevinst for både Ciber og vores nye medarbejdere. Det er ikke hver dag man ser sine medarbejdere med julelys i øjnene om morgenen." 

Læs også:

Sådan kan ledige danske it-folk komme i arbejde

Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat

Derfor kan nyuddannede it-folk godt finde job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere