Artikel top billede

Drop fiks-fakserierne - og tjen mere i din webshop

Nystartede webshop-ejere: Frygt ikke krævende paragraffer og rigide regler. De kan ifølge E-mærket vendes til din fordel.

Der er mange regler, der skal overholdes som webkøbmand. Derfor hopper nogle e-handlende over, hvor gærdet er lavest - eller decideret snyder på vægten.

Men man kan lige så godt stryge skjorten, sætte midterskilningen og være klassens kæledægge. Det betaler sig.

Det mener E-mærket, der har fundet mindst tre eksempler på, at det er klogt og god forretning at bruge regler og restriktioner aktivt til at give sin netbutik et fortrin i forhold til konkurrenterne. 

 
Skjul ikke gebyrer og fragt - du mister salg
For eksempel med tydelige prisangivelser.

"Det står tydeligt i markedsføringreglerne, at man skal oplyse om alle de beløb, der kommer oven i varens pris, for eksempel fragt og gebyr på kreditkort, første gang kunden ser varen," forklarer Maria Jensen, jurist ved E-mærket.

Men det er der mange, der ikke gør. Og så bliver det hurtigt en konkurrenceforvridende ulempe for dem, der forsøger at efterleve reglerne - fordi de også er svære at håndhæve. 

Men det giver mening på den lange bane at lege dydsmønster.

Hvis kunder lokkes til købssituationen uden at kende de faktiske omkostninger, forlader mange alligevel den fyldte indkøbskurv ved checkout. Får en dårlig oplevelse. Og vender måske aldrig tilbage.

Tal fra Dansk e-handelsanalyse (2011) viste, at hele 34 procent af dem, som forlader netbutikken midt i købsflowet, kun kiggede forbi for at undersøge prisen. Det er altså med til at forpurre konverteringsraten, hvis man tvinger folk gennem hele købsforløbet for at finde prisen.

Der findes ingen eksempler på en teknisk implementation, der lever op til lovens regler. Men E-mærket forsøger at lave flere vejledende skabeloner. Maria Jensen foreslår som alternativ, at webbutikker kan tilbyde fri fragt. Så fjerner de lovgivningsskravet.
Betal dine kunders del af fragten - det betaler sig
Netop fragt er et ofte debatteret element i webhandel.

Ifølge loven skal webbutikker ikke betale fragten, hvis kunder fortryder købet. Men den omkostning bør man overveje at sluge, mener E-mærket.

"Vi kan bare konstatere, at der er rigtig mange klagesager, der tager udganspunkt i fragt, eller at kunden har oplevet det besværligt at skulle sende noget retur," siger jurist Maria Jensen ved E-mærket.

"Jeg ved godt, at det selvfølgelig ikke er alle, der kan tilbyde fri fragt. Så det er også ment som en opfordring til butikkerne om, at det kan være en måde, der giver lidt omtale, måske flere kunder og en mulighed for at skille sig ud fra konkurrenterne."

Ifølge E-mærkets tal siger op mod 85 procent af de webhandlende kunder, at fragt har en stor eller afgørende betydning for deres køb.

Snyd ikke dine kunder til at abonnere på nyhedsbreve

Ifølge markedsføringsloven skal kunder aktivt tilmelde sig et nyhedsbrev, ellers kan det som spam give bødestraf via Forbrugerombudsmanden. Men mange e-købmænd kan ikke stå for fristelsen for mange nye abonnenter - og sætter automatisk flueben i nyhedsbrevstilmeldingen eller bruger en - ifølge E-mærket - usikker undtagelse i reglerne.

"Man skal aktivt acceptere at tilmelde sig nyhedsbrev. Men der er en undtagelse, der går på, at hvis der er tale om præcis den samme vare, så må man gerne sende et nyhedsbrev. Men så er der altså tale om, at man kun må sende nyhedsbreve om sandaler, hvis kunden købte sandaler. Præcis hvor stor afvigelsen må være, er det ikke taget stilling til. Så hvis 1000 personer pludselig modtager en mail om støvler, og klager, så kan det blive en bøde på minimum 10.000 kroner og derefter 100 kroner per udsendt mail," siger Maria Jensen.

"Der er generelt rigtig meget fokus på spamregler og hvor grænsen for at man overtræder dem går, så vi opfordrer vores medlemmer til at være meget påpasselige på det område".

Hvis man samler alt for store bunker af nyhedsbrevstilmeldinger fra folk, der reelt ikke er interesseret, risikerer man også at få svært ved at lave en nøjagtig effektmåling af nyhedsbrevene. Og sure eller inaktive nyhedsbrevsmodtagere kan også have den negative konsekvens, at firmaets nyhedsbrev bliver kategoriseret som spam hos for eksempel TDC eller Gmail.

Samtlige prismarkedsføringsregler finder man på Forbrug.dk. 

LÆS OGSÅ: 

Er fragt-gebyrer at snyde kunderne?

Danske nethandlere forsvinder ud af landet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.