Artikel top billede

Foto: Peasap/Flickr

"Game of Thrones" - en økonomisk succes på grund af fildeling?

Instruktør af populær tv-serie: Vi drager nytte af piraterne.

"Game of Thrones" blev sidste års mest fildelte tv-serie. Samtidig er den populære serie en ret god forretning for producenten HBO. Så spørgsmålet om hønen og ægget ligger lige for.

Er pirateriet en økonomisk drivkraft - eller er pirateri blot en naturlig følge af økonomisk succes?

En af seriens instruktører gav i sidste uge fildelingen en del af æren for "Game of Thrones"-successen. David Petrarca er på en konference citeret for at sige, at serier som "Game of Thrones" lever godt af den omtale og hype, som fildeling skaber, og at serierne drager økonomisk fordel af omtalen.

"Det er sådan, den slags serier overlever," sagde David Petrarca ifølge TheAge.

Han måtte dog senere modificere eller nedtone den pointe, da kommentaren ramte nettets jungletrommer - og sandsynligvis hans arbejdsgivers kontor, hvor man næppe ønsker at rose ulovlig fildeling for noget som helst.

Noget om snakken?

Efter konferencen måtte Petrarca hurtigt udtale, at han ikke støtter ulovlig fildeling, og at ingen - ifølge ham - vinder på, at der fildeles.

For kort tid siden var HBO ellers ude at fortælle, at antallet af solgte dvd'er af sæson to af "Game of Thrones" kommer til at slå alle HBO-rekorder. Om det er en direkte effekt af fildeling, er der ikke bevis for, men der er tilbagevendende dokumentation for, at fildeling kan være gavnligt og ikke skadeligt for underholdningsbrancherne.

I forbindelse med "Game of Thrones" bliver den store interesse for at fildele serien også kædet sammen med, at HBO ikke har gjort det helt nemt for sine kunder at få adgang. I USA kræver det kabel-tv-abonnement at se serien, hvilket sidste år startede en lille protestbevægelse, der tiggede HBO om nemmere at få lov til at købe adgang til serien.

Her i Norden har ankomsten af HBO Nordic gjort det en del nemmere lovligt at få adgang til serien. Også når sæson 3 af "Game of Thrones" begynder i denne måned.

LÆS OGSÅ:

Så besværligt er det at være filmbruger i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere