Artikel top billede

Derfor blev Microsoft presset til nye licensregler

Truslen om at miste store del af sit salg til det offentlige marked har fået Microsoft til at ændre sine licensregler i ny offentlig indkøbsaftale. Vores kunder vil have klarere regler, lyder forklaringen fra SKI.

SKI's hårde armvridning med Microsoft på licensområdet er endt med en aftale, der de næste tre år giver kommunerne nogle markante fordele sammenlignet med kunder fra private virksomheder.

Normalt må en kunde maksimalt mangle licenser på fem procent af sin software, før hammeren falder. Men i den nye SKI-aftale 02.06 er den grænse hævet til 15 procent.

Straftolden for at købe ekstra licenser er også blevet reduceret væsentligt. I stedet for at skulle betale den fulde enkeltbrugerpris kommer kommunerne kun til at betale 110 procent af deres licenspriser, når de er blevet fanget med for få licenser.

Desuden får kommunerne bedre tid til at få orden i licenserne. En licensaudit hos de offentlige kunder skal nu varsles 60 dage i forvejen mod tidligere 30 dage.

Ændringerne fremgår blandt andet af SKI's aftale med en række forhandlere, som i sidste måned blev godkendt som leverandører af Microsoft-kompatibel software på den såkaldte delaftale 2 under 02.06.

Tidligere har producenten IBM valgt helt at droppe SKI-aftalen, fordi IBM i modsætning til Microsoft ikke ønsker at bløde op på sine licens-regler.

Udbudsdirektør i SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) Christian Lunding er tilfreds med aftalen og lægger ikke skjul på, at de blødere licensvilkår har været et stort ønske hos kommunerne, der flere gange er blevet fanget med rod i licenserne. Derfor er der nu skabt større klarhed for de offentlige kunder, siger han

Læs mere:
Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme

Men hvorfor skal offentlige kunder have bedre betingelser end andre kunder?

"SKI er sat i verden for primært at varetage vores brugeres interesser. Vi er rigtig tilfredse med den her aftale, som har skabt gode vilkår for de brugere, der nu har fået kontraktvilkår i forhold til både licenser og audits, som er rigtig fornuftige," siger Christian Lunding, som understreger, at alle leverandører på rammeaftale 02.06 har budt ind på præcis de samme kontraktvilkår.

"Brugerne har over for SKI efterspurgt klare reguleringer af, hvilke kontraktforhold brugerne skal forholde sig til omkring licenser og audits. Det er i kontrakten præciseret både i forhold til varsling og i forhold til omkostninger."

En lempelse

Hvordan er licensreglerne præciseret? De oprindelige regler fra Microsoft er ret præcise. Der er vel snarere tale om en lempelse?

"Ekstraprisen, som en kunde skal betale efter en audit, er sat til at være på ti procent. Det gør, at de (kunderne, red.) ved præcis, hvordan tingene skal forløbe, når begynder at handle på en SKI-aftale. Så vi er ret tilfredse med at få skabt en aftale, der giver nogle forbedrede vilkår for køb af standardsoftware til offentlige kunder, samtidig med at en lang række velkendte leverandører er med på aftalen.

Men hvordan er det en præcisering af aftalen. De oprindelige regler er vel rimeligt klare. Det er kun nogle tal, der er ændret?

"Vores brugere har følt, at der har været et behov for at præcisere tingene, sådan som vi har gjort. Derfor har vi valgt de kontraktvilkår, som fremgår af aftalen. Den ekstrapris, som kunderne skal betale efter en audit, er reguleret til at være præcis ti procent."

Det skriver I så ind i udbudsmaterialet velvidende, at det ikke stemmer med de standardbetingelser, der har været hos de forskellige producenter?

"Vores kunder har haft et behov for at få tingene præciseret. Det har de leverandører, som er på aftalen, valgt at acceptere og indgå kontrakt på baggrund af. Så vi synes, vi har en rigtig god aftale .

Så SKI har sat producenterne kniven for struben: Hvis de vil sælge software til offentlige kunder, bliver det på SKI's betingelser. For eksempel har IBM valgt at lade være med at byde ind på aftalen af lige præcis den grund?

"Det vil jeg ikke kommentere på."

Men hvordan er jeres krav blevet modtaget af for eksempel Microsoft? Det er vel noget I har drøftet med dem, før I skrev udbudsmaterialet?

"Det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Vi er sat i verden for at spare det offentlige for nogle penge og lave nogle gode aftaler med klare vilkår, og jeg synes virkelig, vi har landet en fornuftig aftale, som rammer rigtigt," siger SKI's udbudsdirektør Christian Lunding.

Læs mere:

Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme
Forhandlere i klemme: IBM blokerer ny SKI-aftale
SKI affejer IBM-bombe: Vi har en god aftale
Hård kritik af SKI: It-kæmper dropper milliardaftale
Vindere fundet til dansk milliard-udbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.