Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Derfor blev Microsoft presset til nye licensregler

Truslen om at miste store del af sit salg til det offentlige marked har fået Microsoft til at ændre sine licensregler i ny offentlig indkøbsaftale. Vores kunder vil have klarere regler, lyder forklaringen fra SKI.

SKI's hårde armvridning med Microsoft på licensområdet er endt med en aftale, der de næste tre år giver kommunerne nogle markante fordele sammenlignet med kunder fra private virksomheder.

Normalt må en kunde maksimalt mangle licenser på fem procent af sin software, før hammeren falder. Men i den nye SKI-aftale 02.06 er den grænse hævet til 15 procent.

Straftolden for at købe ekstra licenser er også blevet reduceret væsentligt. I stedet for at skulle betale den fulde enkeltbrugerpris kommer kommunerne kun til at betale 110 procent af deres licenspriser, når de er blevet fanget med for få licenser.

Desuden får kommunerne bedre tid til at få orden i licenserne. En licensaudit hos de offentlige kunder skal nu varsles 60 dage i forvejen mod tidligere 30 dage.

Ændringerne fremgår blandt andet af SKI's aftale med en række forhandlere, som i sidste måned blev godkendt som leverandører af Microsoft-kompatibel software på den såkaldte delaftale 2 under 02.06.

Tidligere har producenten IBM valgt helt at droppe SKI-aftalen, fordi IBM i modsætning til Microsoft ikke ønsker at bløde op på sine licens-regler.

Udbudsdirektør i SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) Christian Lunding er tilfreds med aftalen og lægger ikke skjul på, at de blødere licensvilkår har været et stort ønske hos kommunerne, der flere gange er blevet fanget med rod i licenserne. Derfor er der nu skabt større klarhed for de offentlige kunder, siger han

Læs mere:
Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme

Men hvorfor skal offentlige kunder have bedre betingelser end andre kunder?

"SKI er sat i verden for primært at varetage vores brugeres interesser. Vi er rigtig tilfredse med den her aftale, som har skabt gode vilkår for de brugere, der nu har fået kontraktvilkår i forhold til både licenser og audits, som er rigtig fornuftige," siger Christian Lunding, som understreger, at alle leverandører på rammeaftale 02.06 har budt ind på præcis de samme kontraktvilkår.

"Brugerne har over for SKI efterspurgt klare reguleringer af, hvilke kontraktforhold brugerne skal forholde sig til omkring licenser og audits. Det er i kontrakten præciseret både i forhold til varsling og i forhold til omkostninger."

En lempelse

Hvordan er licensreglerne præciseret? De oprindelige regler fra Microsoft er ret præcise. Der er vel snarere tale om en lempelse?

"Ekstraprisen, som en kunde skal betale efter en audit, er sat til at være på ti procent. Det gør, at de (kunderne, red.) ved præcis, hvordan tingene skal forløbe, når begynder at handle på en SKI-aftale. Så vi er ret tilfredse med at få skabt en aftale, der giver nogle forbedrede vilkår for køb af standardsoftware til offentlige kunder, samtidig med at en lang række velkendte leverandører er med på aftalen.

Men hvordan er det en præcisering af aftalen. De oprindelige regler er vel rimeligt klare. Det er kun nogle tal, der er ændret?

"Vores brugere har følt, at der har været et behov for at præcisere tingene, sådan som vi har gjort. Derfor har vi valgt de kontraktvilkår, som fremgår af aftalen. Den ekstrapris, som kunderne skal betale efter en audit, er reguleret til at være præcis ti procent."

Det skriver I så ind i udbudsmaterialet velvidende, at det ikke stemmer med de standardbetingelser, der har været hos de forskellige producenter?

"Vores kunder har haft et behov for at få tingene præciseret. Det har de leverandører, som er på aftalen, valgt at acceptere og indgå kontrakt på baggrund af. Så vi synes, vi har en rigtig god aftale .

Så SKI har sat producenterne kniven for struben: Hvis de vil sælge software til offentlige kunder, bliver det på SKI's betingelser. For eksempel har IBM valgt at lade være med at byde ind på aftalen af lige præcis den grund?

"Det vil jeg ikke kommentere på."

Men hvordan er jeres krav blevet modtaget af for eksempel Microsoft? Det er vel noget I har drøftet med dem, før I skrev udbudsmaterialet?

"Det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Vi er sat i verden for at spare det offentlige for nogle penge og lave nogle gode aftaler med klare vilkår, og jeg synes virkelig, vi har landet en fornuftig aftale, som rammer rigtigt," siger SKI's udbudsdirektør Christian Lunding.

Læs mere:

Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme
Forhandlere i klemme: IBM blokerer ny SKI-aftale
SKI affejer IBM-bombe: Vi har en god aftale
Hård kritik af SKI: It-kæmper dropper milliardaftale
Vindere fundet til dansk milliard-udbud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere