Artikel top billede

Derfor blev Microsoft presset til nye licensregler

Truslen om at miste store del af sit salg til det offentlige marked har fået Microsoft til at ændre sine licensregler i ny offentlig indkøbsaftale. Vores kunder vil have klarere regler, lyder forklaringen fra SKI.

SKI's hårde armvridning med Microsoft på licensområdet er endt med en aftale, der de næste tre år giver kommunerne nogle markante fordele sammenlignet med kunder fra private virksomheder.

Normalt må en kunde maksimalt mangle licenser på fem procent af sin software, før hammeren falder. Men i den nye SKI-aftale 02.06 er den grænse hævet til 15 procent.

Straftolden for at købe ekstra licenser er også blevet reduceret væsentligt. I stedet for at skulle betale den fulde enkeltbrugerpris kommer kommunerne kun til at betale 110 procent af deres licenspriser, når de er blevet fanget med for få licenser.

Desuden får kommunerne bedre tid til at få orden i licenserne. En licensaudit hos de offentlige kunder skal nu varsles 60 dage i forvejen mod tidligere 30 dage.

Ændringerne fremgår blandt andet af SKI's aftale med en række forhandlere, som i sidste måned blev godkendt som leverandører af Microsoft-kompatibel software på den såkaldte delaftale 2 under 02.06.

Tidligere har producenten IBM valgt helt at droppe SKI-aftalen, fordi IBM i modsætning til Microsoft ikke ønsker at bløde op på sine licens-regler.

Udbudsdirektør i SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) Christian Lunding er tilfreds med aftalen og lægger ikke skjul på, at de blødere licensvilkår har været et stort ønske hos kommunerne, der flere gange er blevet fanget med rod i licenserne. Derfor er der nu skabt større klarhed for de offentlige kunder, siger han

Læs mere:
Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme

Men hvorfor skal offentlige kunder have bedre betingelser end andre kunder?

"SKI er sat i verden for primært at varetage vores brugeres interesser. Vi er rigtig tilfredse med den her aftale, som har skabt gode vilkår for de brugere, der nu har fået kontraktvilkår i forhold til både licenser og audits, som er rigtig fornuftige," siger Christian Lunding, som understreger, at alle leverandører på rammeaftale 02.06 har budt ind på præcis de samme kontraktvilkår.

"Brugerne har over for SKI efterspurgt klare reguleringer af, hvilke kontraktforhold brugerne skal forholde sig til omkring licenser og audits. Det er i kontrakten præciseret både i forhold til varsling og i forhold til omkostninger."

En lempelse

Hvordan er licensreglerne præciseret? De oprindelige regler fra Microsoft er ret præcise. Der er vel snarere tale om en lempelse?

"Ekstraprisen, som en kunde skal betale efter en audit, er sat til at være på ti procent. Det gør, at de (kunderne, red.) ved præcis, hvordan tingene skal forløbe, når begynder at handle på en SKI-aftale. Så vi er ret tilfredse med at få skabt en aftale, der giver nogle forbedrede vilkår for køb af standardsoftware til offentlige kunder, samtidig med at en lang række velkendte leverandører er med på aftalen.

Men hvordan er det en præcisering af aftalen. De oprindelige regler er vel rimeligt klare. Det er kun nogle tal, der er ændret?

"Vores brugere har følt, at der har været et behov for at præcisere tingene, sådan som vi har gjort. Derfor har vi valgt de kontraktvilkår, som fremgår af aftalen. Den ekstrapris, som kunderne skal betale efter en audit, er reguleret til at være præcis ti procent."

Det skriver I så ind i udbudsmaterialet velvidende, at det ikke stemmer med de standardbetingelser, der har været hos de forskellige producenter?

"Vores kunder har haft et behov for at få tingene præciseret. Det har de leverandører, som er på aftalen, valgt at acceptere og indgå kontrakt på baggrund af. Så vi synes, vi har en rigtig god aftale .

Så SKI har sat producenterne kniven for struben: Hvis de vil sælge software til offentlige kunder, bliver det på SKI's betingelser. For eksempel har IBM valgt at lade være med at byde ind på aftalen af lige præcis den grund?

"Det vil jeg ikke kommentere på."

Men hvordan er jeres krav blevet modtaget af for eksempel Microsoft? Det er vel noget I har drøftet med dem, før I skrev udbudsmaterialet?

"Det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Vi er sat i verden for at spare det offentlige for nogle penge og lave nogle gode aftaler med klare vilkår, og jeg synes virkelig, vi har landet en fornuftig aftale, som rammer rigtigt," siger SKI's udbudsdirektør Christian Lunding.

Læs mere:

Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme
Forhandlere i klemme: IBM blokerer ny SKI-aftale
SKI affejer IBM-bombe: Vi har en god aftale
Hård kritik af SKI: It-kæmper dropper milliardaftale
Vindere fundet til dansk milliard-udbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere