Artikel top billede

Distributør får kæmpebøde for ulovlig eksport til Syrien

Ledelse løj om leverance af avancerede produkter til netværksovervågning.

Da det syriske regime under det "arabiske forår" brugte amerikansk udstyr til at overvåge landets borgere på internettet spillede distributøren Computerlinks en uheldig rolle. Udstyret, der stammede fra den amerikanske producent Blue Coat og hører under den produkttype, som det er ulovligt at eksportere til Syrien, var nemlig leveret gennem Computerlinks.

Det har nu kostet Computerlinks en kæmpebøde på 16 millioner kroner fra den amerikanske forbundsdomstol. Det skriver flere medier.

I 2010 og 2011 medvirkede Computerlinks datterselskab, Computerlinks FZCO, i Dubai nemlig til, at Blue Coat-udstyr for knap otte millioner blev solgt til det statslige syriske telefonselskab.

USA har gennem en lang årrække haft en handelsembargo mod Syrien. Derfor strider leverancen af den amerikanske producent Blue Coats avancerede overvågningsudstyr imod amerikansk lov.

Derfor har Computerlinks indgået en aftale med de amerikanske myndigheder, hvor Computerlinks betaler en bøde på 16 millioner kroner, hvilket er den maksimale bøde, der kan udstedes i den slags sager.

Af de officielle amerikanske dokumenter fremgår det, at Computerlinks FZCO i Dubai overfor producenten Blue Coat har angivet at udstyret skulle eksporteres til Irak og Afghanistan, som ikke er ramt af embargo.

Læs mere: Salg til Dubai er et minefelt

Den taktik var måske også lykkedes, hvis ikke det var fordi en hackergruppe hackede sig ind på officielle syriske servere og via logfiler afslørede, at Syrien overvågede landets borgeres brug af internettet med det amerikanske udstyr.

Ikke nok med at hackerne afslørede, at Blue Coats teknologi blev brugt til at blokere websider, logfilerne afslørede også serienumre på det udstyr, der blev brugt.

Serienumrene førte amerikanske efterforskere på sporet af Computerlinks FZCO, der bedyrede deres uskyld, og hævdede at varerne var sendt til Irak og Afghanistan.

Men efterfølgende blev det afsløret, at en række ansatte herunder FZCO's direktør, var fuldstændig klar over, at de handlede med Syrien. En række emails afslører direkte kommunikation mellem selskabet og det statslige syriske teleselskab, ligesom betalingen for varerne 12. maj 2011 blev overført fra Syrien.

Derfor endte Computerlinks med skulle betale den højeste bødetakst i det forlig, som distributøren har indgået med de amerikanske myndigheder.

Computerlinks har været fåmælt omkring sagen, men i en officiel kommentar udtalt, at selskabet er glad for, at sagen nu er overstået. Det fremgår ikke, om sagen har fået konsekvenser for de ansatte i distributørens datterselskab i Dubai.

Den amerikanske producent Blue Coat har i mellemtiden ophævet Computerlinks distributionsaftale i Mellemøsten, men Blue Coat og Computerlinks arbejder stadig sammen i Europa.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
På trods af ransomware-betaling: Dansk hotelplatform stadig ramt af problemer to uger senere
Den 9. juni blev den danske hotelplatform AK Techotel ramt af et ransomware-angreb, og modvilligt valgte selskabet dagen efter at betale løsepenge. Men i dag to uger efter, bliver der stadigvæk arbejdet på højttryk på de indre linjer, og problemerne er stadigvæk ikke løst fuldstændigt.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.