Artikel top billede

Ekspert til danske forhandlere: Cloud er vildt opreklameret

Onlinehandel har ikke slået it-kanalen ihjel, og det vil cloud heller ikke gøre, siger britisk kanalekspert. Han har et godt bud på, hvor forhandlerne skal tjene deres penge i fremtiden.

"Folk, som burde vide bedre, går rundt og siger en masse sludder om, at cloud computing vil overtage hele it-markedet og slå it-kanalen ihjel. Men cloud er i høj grad overhyped."

Sådan lød budskabet fra direktør Steve Brazier, analysefirmaet Canalys, da han i går talte til en forsamling af danske forhandlere ved distributøren Alsos årlige messe "Trends+Visions" i Ballerup Super Arena.

"Cloud giver god mening i forhold til consumermarkedet, fordi cloud er godt til at skalere løsninger til mange kunder, der ligner hinanden. Man kan sammenligne cloud med at leje en bil. Og ingen ved deres fulde fem ringer vel til Hertz eller Avis og beder om at leje en bil 365 dage om året," lød det retoriske spørgsmål.

Ifølge Steve Braziers analyser vil cloud i løbet af de næste tre år fordoble sin markedsandel til syv procent, men lokale serverinstallationer vil stadig udgøre mere end halvdelen af markedet, med løsninger indenfor managed services og hosting med en andel på omkring 20 procent hver.

"De fleste burde holde sig væk fra cloud"

"Cloud vil slå langsomt igennem, og det skyldes, at der endnu ikke er nogen, der har svaret på det vigtigste spørgsmål: Hvorfor skal kunden gå i skyen? Det umiddelbare svar er: For at spare penge! Men passer det? I dag er der ikke en eneste af de store cloud-leverandører, som tjener penge. Så vi er meget skeptiske over for cloud, og de fleste producenter ville klare sig bedre, hvis de holdt sig væk fra cloud," siger Steve Brazier.

Den britiske kanalekspert rettede også et par hug til flere af de aktuelle myter om udviklingen i it-branchen. Han gjorde for eksempelvis op med forestillingen om, at pc-markedet er i krise. Pc'ens eneste problem er, at kunderne har flyttet sig i retning af tablet-computere og smart devices.

"Regner man antallet af solgte tablets med i pc-salget, er der det seneste år reelt sket en stigning i salget af computere. Men problemet er selvfølgelig, at tablets er billigere end en traditionel pc. Som forhandlere kan I ikke lide den udvikling, men det er den virkelighed, som I må forholde jer til, selv om I tjener færre penge," lød det fra Steve Brazier.

Den øgede brug af mobile enheder betyder ifølge Brazier også, at branchen i dag lever i en "post-Windows-verden". Samlet set sidder Microsofts styresystem stadig på to tredjedele af markedet for pc'er. Men antallet af solgte smart devices på verdensplan er tre gange så stort som pc-salget, og her fylder Windows kun cirka 25 procent. Her vil Android blive den dominerende spiller, spår Steve Brazier.

"Så vi lever i en post-Windows-verden. Det er ikke en spådom, men en begivenhed, der allerede er indtruffet," mener han.

Masser af nye forretningsmuligheder

Men bevægelsen i retning af mobility åbner masser af nye forretningsmuligheder for it-kanalen, mener Steve Brazier. Han peger på tidligere ændringer i markedet, som har udløst spådomme om it-kanalens død.

"Det er før blevet spået, at onlinehandel eller software på nettet ville slå kanalen ihjel, men det er ikke sket. Det det vil heller ikke ske på grund af mobility og cloud. Kanalen er sund, og vores forventning er, at forhandlerne vil klare sig bedre end producenterne," lød det fra den britiske kanalekspert, som også rådede forhandlerne til at satse på at skabe værdi for kunderne gennem udvikling af apps og management af sikkerhed på mobile enheder.

"I skal ud og skræmme livet af jeres kunder ved at spørge, hvor meget styr de har på deres medarbejderes brug af devices. I kan tilbyde en analyse af det felt for kunden, og det er en stor mulighed for at gøre forretning," sagde Steve Brazier.

Læs mere:
Voldsom smartphonevækst - Android styrer
Canalys: Microsofts strategi er forkert
Canalys: Consumerization rykker ved kanalen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere