Artikel top billede

De fleste har ingen anelse om, at Google og Apple bruger vores personlige data

Mange forbrugere har det fint med, at deres personlige data og adfærd på nettet logges. Men en stor gruppe er stadig uvidende om, hvor meget firmaer har adgang til.

Data er vor tids olie. Og firmaer som Google og Facebook sidder på enorme kilder af digital olie. Men hvordan har brugerne det med, at deres personlige oplysninger gemmes - og i nogle tilfælde anvendes som handelsvare?

Meget splittet viser en rapport fra Ericsson ConsumerLab.

Her svarer kun fem procent, at de gerne vil dele personlige data med firmaer, hvis firmaerne videresælger oplysningerne. Til gengæld vil cirka 44 procent gerne lade firmaer indsamle og gemme personlige oplysninger, hvis det kan forbedre deres fremtidige købsoplevelser - eller give dem følelsen af en "individuel behandling".

Der er dog forskel på, hvilke personlige data kunderne accepterer, at firmaerne bruger.

En overvejende andel er enten neutralt indstillede eller ok med, at informationer om deres kærlighedsliv, politiske eller religiøse overbevisning anvendes kommercielt. Men når det kommer til oplysninger om deres løn, helbredsforhold eller informationer, der ligger på deres pc eller smartphone - fx. telefonnumre til venner - ser hovedparten helst, at firmaerne holder snuden væk.

Noget for noget

Den voksende industri med personlige data kan være lukrativ for virksomheder. Men firmaerne skal lære at omgå oplysningerne forsvarligt, hvis de i fremtiden skal nyde godt af data.

"Virksomheder kan vokse og forbedre deres produkter gennem indsamling og brug af personlige informationer - men det er netop en balance. Forbrugerne skal have noget igen, som de føler er nyttigt, og der skal være 100 procent transparens om, hvordan data opbevares og bruges. Ellers vil forbrugerne ikke udlevere informationerne i fremtiden," udtaler Michael Björn, leder af research på Ericsson ConsumerLab.

Med til undersøgelsen hører nemlig, at mange forbrugere stadig ikke aner, hvordan deres færden på nettet og personlige informationer i dag anvendes kommercielt - og hvordan de indsamles, fortæller rapporten. Over 50 procent har ingen anelse om data-udnyttelsen eller tror fejlagtigt, at Apple og Google ikke gemmer og bruger personlige oplysninger.

Hele rapporten, Personal information Economy, kan hentes her. Data er indsamlet via spørgeskemaer fra 23.000 mennesker i alderen fra 15-69 år i 40 lande.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.