Artikel top billede

De fleste har ingen anelse om, at Google og Apple bruger vores personlige data

Mange forbrugere har det fint med, at deres personlige data og adfærd på nettet logges. Men en stor gruppe er stadig uvidende om, hvor meget firmaer har adgang til.

Data er vor tids olie. Og firmaer som Google og Facebook sidder på enorme kilder af digital olie. Men hvordan har brugerne det med, at deres personlige oplysninger gemmes - og i nogle tilfælde anvendes som handelsvare?

Meget splittet viser en rapport fra Ericsson ConsumerLab.

Her svarer kun fem procent, at de gerne vil dele personlige data med firmaer, hvis firmaerne videresælger oplysningerne. Til gengæld vil cirka 44 procent gerne lade firmaer indsamle og gemme personlige oplysninger, hvis det kan forbedre deres fremtidige købsoplevelser - eller give dem følelsen af en "individuel behandling".

Der er dog forskel på, hvilke personlige data kunderne accepterer, at firmaerne bruger.

En overvejende andel er enten neutralt indstillede eller ok med, at informationer om deres kærlighedsliv, politiske eller religiøse overbevisning anvendes kommercielt. Men når det kommer til oplysninger om deres løn, helbredsforhold eller informationer, der ligger på deres pc eller smartphone - fx. telefonnumre til venner - ser hovedparten helst, at firmaerne holder snuden væk.

Noget for noget

Den voksende industri med personlige data kan være lukrativ for virksomheder. Men firmaerne skal lære at omgå oplysningerne forsvarligt, hvis de i fremtiden skal nyde godt af data.

"Virksomheder kan vokse og forbedre deres produkter gennem indsamling og brug af personlige informationer - men det er netop en balance. Forbrugerne skal have noget igen, som de føler er nyttigt, og der skal være 100 procent transparens om, hvordan data opbevares og bruges. Ellers vil forbrugerne ikke udlevere informationerne i fremtiden," udtaler Michael Björn, leder af research på Ericsson ConsumerLab.

Med til undersøgelsen hører nemlig, at mange forbrugere stadig ikke aner, hvordan deres færden på nettet og personlige informationer i dag anvendes kommercielt - og hvordan de indsamles, fortæller rapporten. Over 50 procent har ingen anelse om data-udnyttelsen eller tror fejlagtigt, at Apple og Google ikke gemmer og bruger personlige oplysninger.

Hele rapporten, Personal information Economy, kan hentes her. Data er indsamlet via spørgeskemaer fra 23.000 mennesker i alderen fra 15-69 år i 40 lande.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere