Artikel top billede

Sådan slipper du jobbet og tager på ferie uden feber

Klumme... tips og tricks til at få det optimale ud af din sommerferie

Klumme af kanalveteran og ICC-certificeret erhvervscoach, Søren Munk.

Sommerferien er i fuld gang, den længste ferieperiode på året for de fleste.

Måske du er en af de mange, der hvert år starter sommerferien med at blive syg, og nyder den første flaske kolde italienske rødvin med tilhørende ægte stenovnsbagt pizza, med snot i hornet, hoste og let feber.

Måske er du så vant til at spilde din første sommerferieuge med at være syg - fordi det sker hvert år - at du betragter det som en ganske naturlig del af din virkelighed. Men måske du i virkeligheden godt kunne tænke dig, at det blev anderledes?

Hvad er det lige, der gør, at mange af os bliver ramt af dette besynderlige fænomen, ferie-influenza?

Her er forklaringen på din influenza

Den overordnede forklaring er, at der er sammenhæng mellem vores psyke og vores fysik, som når vi er stressede (psyken), og vi mærker fysisk ubehag som brystsmerter, svimmelhed m.m.

I vores vigtige, travle hverdag, hvor mange er afhængige af vores tilstedeværelse og indsats, vælger psyken ganske smart at fortælle immunforsvaret, at vi ikke er klar til at blive syge. Vi kører hjem om fredagen sent, fordi vi var lidt for ambitiøse i forhold til, hvad der skulle klares før ferien. Ude af parkeringspladsen tar' vi en dyb indåndning og puster ud med en indre dialog:

"ENDELIG SOMMERFERIE".

Med denne handling fortæller vi immunforsvaret, at nu kan det også godt holde ferie, for nu er der ikke nogen, der er afhængige af vores tilstedeværelse og indsats.

Næsen klør og snotten løber, nærmest inden vi har ramt indkørslen og tagboksen, vi havde glemt lå klar til den lange tur i morgen til Italien.

Den overtrukkede mentale børne-opsparing

Et spadestik dybere er ferie-influenza-syndromet et fænomen til at sikre artens overlevelse. De urmennesker, der ikke blev syge, når de havde små børn, der var afhængige af dem, de overlevede.

Et paradoks i vores moderne virkelighed, hvor netop sommerferien er de tre uger, hvor der virkelig skal sættes ind på den overtrukkede mentale børne-opsparing. Den børneopsparing, der ultimativt om mange år skal sikre, at ungerne gider komme og besøge os på plejehjemmet. Et paradoks, at vi så skal være syge, fraværende og ugidelige og starter ferien med at aflyse turen i AQUA WORLD...

Et overtræk, der er skabt af for mange arbejdstimer gennem året, manglende deltagelse i cirkusforestillinger i børnehaven, forældremøder på skolen, meningsfyldte middagssamtaler og nærværende go'nathistorier.

Hvis du kan genkende scenariet, er en go' start, at du beslutter dig for, at ovennævnte beskrivelse er gældende for sommerferien 2012. At du beslutter, at sommerferiebillederne fra 2013 ikke skal indeholde billeder af din røde næse og en snotklud i hånden.

Som bekendt kræver nye resultater nye handlinger, så hvad kan du gøre anderledes?

Skift dit perspektiv

Er du på vej TIL sommerferie, eller er du på vej væk FRA arbejde?

En mental handling til forandring er at skifte perspektivet, så du fokuserer på det, du er på vej til, i stedet for det du er på vej væk fra.

Måske du allerede ved at læse ovennævnte spørgsmål kan mærke den store forskel, der ligger i de to meget forskellige perspektiver.

Er dit perspektiv på vej væk fra arbejde, så gir' det go' mening, at du trækker grænsen til ferien til absolut sidste øjeblik sent fredag eftermiddag, eller at du måske tar' weekenden til hjælp for at nå de sidste opgaver.

Hvis du vælger at være på vej til sommerferie, hvordan har du så planlagt den sidste uge før ferien?

  • Hvornår skal din forventningsfulde familie forvente at se dig fredag før ferien?
  • Har du prioriteret de opgaver, der skal gøres færdige inden ferien, og har du afsat tid af til at udføre dem?
  • Hvilke opgaver kan sagtens vente? Husk, at alle andre også er på ferie.
  • Har du planlagt møder i den sidste uge før ferien, der sagtens kan vente til efter ferien?

Udfordr dig selv 
Det er et perspektivskift, jeg udfordrer mange af min klienter med, der har svært ved at skabe den rigtige balance mellem arbejdsliv og privatliv. Du er velkommen til at øve dig på kun at tænke på arbejde, når du transporterer dig til arbejde, og kun på privatlivet, når du transporterer dig hjem igen, og se hvad der sker?

Kan du undværes?

Flosklen "ingen er uundværlige" høres tit, men er den understøttet af konkrete handlinger, når det kommer til stykket?

Vælger du at deltage i det ugentlige conference call med hovedkontoret i din ferie, fordi du bilder dig ind, at du ikke har nogle i dit team, der kan gøre det lige så godt? Så kunne du overveje, hvor godt du i virkeligheden efterlever flosklen.

Du kan også vælge, at de tre uger om året, hvor du holder sommerferie, repræsenterer 5,76 procent af samtlige uger på året, hvor du sikkert er tilgængelig 24/7. Det retfærdiggør til fulde, at du holder 100 procent fri fra arbejde i sommerferien, og at du indfører dødsstraf for dine kollegaer og din CHEF, hvis de kontakter dig - medmindre nogle er døde.

Husk, at opskriften på at blive en succesfuld langdistanceløber ikke er at løbe hele tiden. Restituering, pauser og opladning i den rigtige ballance er løsningen.

Du blir' ikke en succesfuld medarbejder af at arbejde hele tiden.

Jeg ønsker alle en rigtig go' sommerferie.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.