Artikel top billede

Sådan får vi flere succesrige danske it-iværksættere

At Danmark får flere it-værksættere er langt fra lig en sikker innovations-succes, for iværksætterne skal også overleve de første svære år. Læs her, hvad der skal til for at få succes med it-iværksættere i Danmark.

Det vælter frem med danske it-iværksættere.


Således er der siden 2002 kommet 30 procent flere it-iværksættere til om året, hvor den klart største stigning er inden for service- og konsulentbranchen, viser tal fra it-brancheforeningen IT-Branchen og Danmarks Statistik.

I dag kommer der omkring 2.300 it-iværksættervirksomheder til om året.

Infographics

Overlevelse vigtigere end fødsel

Det totale tal for iværksættere i Danmark har efter flere års fald stabiliseret sig på omkring 18.000 nye virksomheder årligt.

Men det er faktisk ikke antallet af firmaer startet af ildsjæle, som er det vigtigste tal ifølge direktøren i Dansk Iværksætter Forening, Jakob Engel-Schmidt.

Det er derimod antallet af virksomheder, der overlever, og her viser tal fra OECD (Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling) og statistikker fra Erhvervsstyrelsen, at antallet af de såkaldte vækstvirksomheder er jævnt faldende herhjemme.

"Det danske iværksætter-miljø er lidt af en sur-sød sauce, for vi har mange nye, dygtige iværksættere, mens vi generelt har et historisk lavt antal nystartede virksomheder, og de nystartede CVR-numre med vækst er også rekordlavt," lyder det fra Jakob Engel-Schmidt, som ud over sin direktør-titel også er suppleant for Venstre i Folketinget.

It-firmaer har en fordel

Jakob Engel-Schmidt peger på, at kun omkring 100 iværksættere bliver til vækstvirksomheder, der blandt andet er kendetegnet ved at have fem eller flere personer ansat.

"100 vækstvirksomheder ud af mellem 17.000 og 19.000 iværksættere er jo ikke særlig meget," indskyder han.

Omkring 1.500 ud af de i alt 18.000 nystartede firmaer vokser sig så stærke, at de fortsætter, selvom de ikke bliver til vækstvirksomheder i første omgang. Resten drejer nøglen om, forbliver hobbyvirksomheder og kommer aldrig for alvor ud af starthullerne.

Hvordan er it-branchens muligheder for at berige iværksættermiljøet?

"Hos Dansk Iværksætter Forening har vi ingen religiøse holdninger til brancher. Mit indtryk er dog, hvilket også er dokumenteret i flere undersøgelser, at vi herhjemme har en konkurrencemæssig fordel på it-området," svarer Jakob Engel-Schmidt.

IT-Branchen: Her er formlen for succes

Han fremhæver samtidig den hovedulempe, at når eksempelvis en it-virksomhed vokser sig større og stærkere, så er risikoen, at virksomheden forlader dansk jord, fordi vækstvilkårene er gunstigere andre steder.

De succesrige betaler tilbage

For at sikre succes med de nystartede selskaber peger Jakob Engel-Schmidt på, at der skal bedre rammebetingelser til for iværksættere i Danmark.

"I Frankrig er der særlige gunstige momsregler til iværksættere, som får et likviditetsplus og er godt for væksten. I Sverige får du som privatperson et personligt fradrag på 150.000 kroner, hvis du har investeret tilstrækkeligt meget af din personlige formue i din virksomhed," fortæller Jakob Engel-Schmidt.

Udover mere gunstige rammebetingelser ønsker han sig samtidig, at der i Danmark bliver bygget et mere solidt øko-system op, hvor succesrige it-iværksættere betaler tilbage til iværksætter-miljøet.

"Steder som Berlin, London og især Silicon Valley er der et meget veludviklet øko-system, hvor iværksættere med succes giver en del af deres kapital tilbage til miljøet igennem ny-investeringer, som vi herhjemme kender det fra eksempelvis Freeway, Just-eat og Podio."

It-branchen er fremtiden

Direktør i IT-Branchen Morten Bangsgaard fortæller til Computerworld, at medarbejdere i it-virksomheder i Danmark genererer en årlig omsætning på 700.000 kroner.

Den slags værdiskabelse per medarbejder kan stort kun matches af pharma- og medicoindustrien.

"Det siger selv, at det er den slags medarbejdere og arbejdspladser, som vi har brug for for at få rettet op på økonomien," siger Morten Bangsgaard.

Han peger i lighed med Jakob Engel-Schmidt fra Dansk Iværksætter Forening på bedre rammebetingelser.

I Morten Bangsgaards optik går ønskelisten til rammebetingelserne dog først og fremmest på en justering af skattesystemet, så iværksættere får mulighed for at hive flere investeringskroner hjem.

"Vi skal jo have den risikovillige kapital ud at arbejde igen, og de fleste, der har tjent penge på it, er jo villige til at geninvestere den gevinst, hvis rammebetingelserne er på plads," lyder det fra Morten Bangsgaard.

Han understreger, at risikovilligheden er til stede, hvilket du kan læse mere om på nedenstående links, men det kræver, at Danmark kan holde på både talenter og investorerne.

Læs også: 
Sådan bliver du it-millionær - uden at kunne kode

Dansk opstartsvirksomhed med kurs mod himmelen

Danske it-iværksættere bader i penge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere