Artikel top billede

Jeg vil ikke betale for nyheder

Klumme: Jeg elsker at læse og blive klogere. Men jeg kunne ikke drømme om at betale for de nuværende netaviser.

Jeg er den oplagte kunde til netavisernes betalingstjenester. Men jeg gider ikke betale. Og det har egentlig undret mig.
 
Jeg er gammel avisjournalist og identificerer mig, som så mange andre tidligere journalister, stadig med faget, selvom jeg forlod det for snart 15 år siden. Men jeg elsker stadig at læse og blive klogere.

Jeg bruger dagligt en time på netaviserne. Jeg er manden bag den allerførste udgave af Politiken.dk, og jeg har bjerge af sympati for netavisernes behov for indtjening. Så jeg burde være den første til at købe abonnement.

Men jeg kunne ikke drømme om at gøre det.

Jeg betaler ellers for så meget andet på nettet. Også nyheder.

Men det er nyheder, der relaterer sig til mit professionelle virke. Netaviserne relaterer sig angiveligt til mit virke som samfundsborger. Og så alligevel ikke.

For nyhederne om samfundet er blandet i en skøn vælling af madanmeldelser, finurlige historier fra den store verden, sport, biografnyheder, kændissladder og alt for meget andet.

Og helt ærligt: Det meste af det findes i overmål så mange andre steder på nettet. Faktisk i endnu bedre versioner. Der er special-sites om det hele: Sport, Film, Kendisser, Musik, Mad og Sjove historier fra verden.

Der var engang

Netaviserne efteraber de papiraviser, der var engang: De bringer lidt af det hele i deres helt eget miks. Der er masser af gentagelser fra andre medier uden henvisning til originalen. Og det hele er pakket ind i avisens egen stil.

Det fungerede fint på tryk. Men det fungerer ikke på nettet.

Det skal aviserne gøre

Bevares, det er hyggeligt nok at læse net­avis, jeg gør det selv flere gange dagligt. Men det er bare ikke så fantastisk, at jeg vil betale for det. Det meste findes jo gratis andre steder på nettet i både dybere og bredere udgaver - med nogle ganske få undtagelser.

En af undtagelserne er dækningen af vores liv som samfundsborgere. En anden er dækningen af de lokale sportsresultater, men dem interesserer jeg mig ikke for.

Mit spørgsmål er, om jeg vil betale for det første, hvis nogen tilbød mig en fuld og lødig dækning mod betaling - og uden alt det andet gejl?

Jeg tror det helt ærligt ikke. For så meget interesserer det mig heller ikke. Og jeg tvivler på, at der overhovedet er nok danskere der vil betale, til at en sådan forretning ville løbe rundt.

Godt vi har DR, som jo heldigvis fortsat tilbyder historier, der handler om vores fælles liv som danskere.

Troværdighed er penge værd

Men hvad så med aviserne, hvad skal de så gøre? Jeg tror, at de skal genopfinde sig selv - hvilket som bekendt er noget af det sværeste. Men der er ingen vej uden om at tilbyde noget helt unikt, hvis man vil have succes på nettet.

Troværdighed er avisernes største aktiv - det gælder i hvert fald for nogle af dem. Og jeg tror, at den nye netavis skal tage udgangspunkt netop her. For troværdigheden er penge værd. Mange penge.

Dygtige virksomheder har opdaget det for længst. For ti år siden sagde vi, at virksomheder skal opføre sig som medier. At de skal formidle deres viden på læsernes præmisser. At de skal gøre sig interessante i kundernes øjne for at opnå den troværdighed og tillid, der er så vigtig, når købsbeslutningen skal tages.

I dag hedder det Content Marketing. Det vokser vildt, og det handler i bund og grund om, at virksomhederne har kæmpe udbytte af at bygge bare en flig af den samme troværdighed, som aviserne har haft i årevis.

Virksomhederne kaster pengene efter troværdighed i form af indhold på nettet. Aviserne har troværdighed, men ingen penge.

Der må være en kobling her. Også i en mere begavet version end blot at bede virksomhederne betale journalisterne for at skrive om dem.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere