Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Jeg vil ikke betale for nyheder

Klumme: Jeg elsker at læse og blive klogere. Men jeg kunne ikke drømme om at betale for de nuværende netaviser.

Jeg er den oplagte kunde til netavisernes betalingstjenester. Men jeg gider ikke betale. Og det har egentlig undret mig.
 
Jeg er gammel avisjournalist og identificerer mig, som så mange andre tidligere journalister, stadig med faget, selvom jeg forlod det for snart 15 år siden. Men jeg elsker stadig at læse og blive klogere.

Jeg bruger dagligt en time på netaviserne. Jeg er manden bag den allerførste udgave af Politiken.dk, og jeg har bjerge af sympati for netavisernes behov for indtjening. Så jeg burde være den første til at købe abonnement.

Men jeg kunne ikke drømme om at gøre det.

Jeg betaler ellers for så meget andet på nettet. Også nyheder.

Men det er nyheder, der relaterer sig til mit professionelle virke. Netaviserne relaterer sig angiveligt til mit virke som samfundsborger. Og så alligevel ikke.

For nyhederne om samfundet er blandet i en skøn vælling af madanmeldelser, finurlige historier fra den store verden, sport, biografnyheder, kændissladder og alt for meget andet.

Og helt ærligt: Det meste af det findes i overmål så mange andre steder på nettet. Faktisk i endnu bedre versioner. Der er special-sites om det hele: Sport, Film, Kendisser, Musik, Mad og Sjove historier fra verden.

Der var engang

Netaviserne efteraber de papiraviser, der var engang: De bringer lidt af det hele i deres helt eget miks. Der er masser af gentagelser fra andre medier uden henvisning til originalen. Og det hele er pakket ind i avisens egen stil.

Det fungerede fint på tryk. Men det fungerer ikke på nettet.

Det skal aviserne gøre

Bevares, det er hyggeligt nok at læse net­avis, jeg gør det selv flere gange dagligt. Men det er bare ikke så fantastisk, at jeg vil betale for det. Det meste findes jo gratis andre steder på nettet i både dybere og bredere udgaver - med nogle ganske få undtagelser.

En af undtagelserne er dækningen af vores liv som samfundsborgere. En anden er dækningen af de lokale sportsresultater, men dem interesserer jeg mig ikke for.

Mit spørgsmål er, om jeg vil betale for det første, hvis nogen tilbød mig en fuld og lødig dækning mod betaling - og uden alt det andet gejl?

Jeg tror det helt ærligt ikke. For så meget interesserer det mig heller ikke. Og jeg tvivler på, at der overhovedet er nok danskere der vil betale, til at en sådan forretning ville løbe rundt.

Godt vi har DR, som jo heldigvis fortsat tilbyder historier, der handler om vores fælles liv som danskere.

Troværdighed er penge værd

Men hvad så med aviserne, hvad skal de så gøre? Jeg tror, at de skal genopfinde sig selv - hvilket som bekendt er noget af det sværeste. Men der er ingen vej uden om at tilbyde noget helt unikt, hvis man vil have succes på nettet.

Troværdighed er avisernes største aktiv - det gælder i hvert fald for nogle af dem. Og jeg tror, at den nye netavis skal tage udgangspunkt netop her. For troværdigheden er penge værd. Mange penge.

Dygtige virksomheder har opdaget det for længst. For ti år siden sagde vi, at virksomheder skal opføre sig som medier. At de skal formidle deres viden på læsernes præmisser. At de skal gøre sig interessante i kundernes øjne for at opnå den troværdighed og tillid, der er så vigtig, når købsbeslutningen skal tages.

I dag hedder det Content Marketing. Det vokser vildt, og det handler i bund og grund om, at virksomhederne har kæmpe udbytte af at bygge bare en flig af den samme troværdighed, som aviserne har haft i årevis.

Virksomhederne kaster pengene efter troværdighed i form af indhold på nettet. Aviserne har troværdighed, men ingen penge.

Der må være en kobling her. Også i en mere begavet version end blot at bede virksomhederne betale journalisterne for at skrive om dem.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere