Artikel top billede

Derfor kan en enkel applikation være forbistret kompleks

Klumme: De organisationer, der er dygtige til at udnytte data, får en gigantisk konkurrencefordel. Men du skal stille dig selv et vigtigt spørgsmål.

Efter et par år, hvor it-afdelingen er blevet suppleret af Line of Business, når det gjaldt it-indkøb og adfærd, er det nu på tide at gentænke it-afdelingens rolle.

LoB har næppe tænkt sig at ændre adfærd og overlade initiativet til it-folkene. Snarere tværtimod.

I mellemtiden er LoB blevet it-konsumenter med høje krav - og de har fået øget momentum med konstellationen af cloud, social, mobile og information.

Men hvilke nye kompetencer skal it-afdelingen besidde?

Selv om LoB har fået mere magt med selvstændige it-budgetter, så har it-afdelingen naturligvis fortsat en rolle at udfylde. LoB har fokus på forretningen og digitaliserer dér, hvor det giver forretningsværdi.

Det gør de i mange tilfælde mere eller mindre autonomt og uden forudgående dialog med it-afdelingen.

Men med den øgede og i praksis decentraliserede digitalisering i virksomhedens frontlinje, i produkter og markedskommunikation stiger kompleksiteten tilsvarende bagud mod kernesystemerne.

Her kommer problemerne

Det er lidt af et paradoks: På overfladen ser det forførende enkelt ud. Du kan så nemt købe standardiserede applikationer, hvor brugervenligheden er i top, og bruge dem ASAP.

Men det ser anderledes ud på den anden side.

Sat lidt på spidsen skal it-afdelingen balancere mellem at supportere LoB og forretningens behov for sømløs og brugervenlig it på den ene side og samtidig håndtere den forbistrede kompleksitet bagtil - uden at kompleksiteten kommer til at stå i vejen for det, forretningen gerne vil.

Og it-folkene skal naturligvis sikre, at de strategiske it-valg følger den overordnede forretningsstrategi.

Det betyder det for infrastrukturen

Selv om hverken cloud, social, mobile eller information er nyt, når man betragter dem isoleret, så opstår der en dynamik i kombinationen af dem og i den måde, hvorpå de influerer på hinanden - jo mere sociale vi bliver, desto mere information genererer og udveksler vi, og vores mulighed for at være sociale bliver i høj grad understøttet af mobile devices.

I vores anywhere-, any time- og any device-adfærd trækker vi intensivt på cloud, da en række af de tjenester, vi benytter os af, er cloud-baserede.

Det stiller blandt andet krav til en mere fleksibel infrastruktur og ikke mindst til governance.

Derfor kan it-afdelingen med fordel se på, hvilke komponenter der skal være i it-værktøjskassen, og hvordan de skal sættes i spil, så de understøtter forretningen og medarbejderne, når de bevæger sig i et felt karakteriseret af mobility, cloud, social og information.

Sådan skal du gøre med dine data

Data er strategiske aktiver, og de organisationer, der er dygtige til at udnytte data, får en gigantisk konkurrencefordel.

Når du bruger data til at forstå dine kunder bedre, til at give dem en bedre service, til at målrette dine produkter og din kommunikation, til at optimere din supply chain og produktion og så videre, så bliver resultatet en mere præcis og velsmurt maskine.

Effekten af det vil kunne mærkes på alle niveauer af organisationen. Men det er ingen mirakelkur, og det primære spørgsmål er: Hvor vil du hen, og hvad er din strategi?

Kombinationen af data og nye redskaber som for eksempel high performance-databaser, der kan behandle store mængder data lynhurtigt, har betydning for de spørgsmål, organisationen stiller.

Ganske enkelt fordi det nu er muligt at få svar på spørgsmål, det tidligere var for kompliceret at behandle. Evnen til at arbejde med data bliver en forretningstransformerende styrke.

Og business-applikationerne er ikke universalmidler, der automatisk sikrer, at virksomheden får værdi ud af data - værdiskabelsen er fortsat afhængig af skarpe analytikere, der skal fortolke data meningsfuldt, ligesom forandringskraften og evnen til innovation ligger hos medarbejderne.

Men it kan være med til at støtte den evne.

It-afdelingen skal finde en balance mellem at give LoB autonomi i forhold til deres it-adfærd og skal samtidig etablere en it-infrastruktur, der kan håndtere den kompleksitet, det kaster af sig.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.