Derfor massefyrer Atea

Den store fyringsrunde i Atea rusker op i gamle vaner og internt bureukrati, men vidner også om, at it-branchens krise langt fra er overstået. Og i horisonten lurer hovedaktionærens salgsplaner.

ComputerViews: Man kan læse meget ud af den fyringsrunde, som i dag kostede jobbet for 101 medarbejdere hos it-forhandleren Atea.

Lad os starte med at kigge på den officielle pressemeddelelse fra Atea. Her bliver fyringsrunden udlagt som en omstrukturering, der sker med henblik på at "fokusere" og "styrke" forretningen for at blive klar til "fortsat vækst". Og hvem i dansk erhvervsliv vil ikke gerne være fokuseret, stærk og i voksealderen?

Så i hvert fald kan man konstatere, at Ateas koncernchef Claus Hougesen ligesom mange af sine kolleger i it-branchen er god til at få grimme nyheder til at tage sig pænt ud på papiret.

Men udover de helt håndfaste fyringer er realiteten, at fyringerne er udtryk for, at markedet for it - især indenfor hardware - stadig skranter ganske alvorligt.

Uden for citat er det nemt at få topfolk fra it-producenter, distributører og forhandlere til at indrømme, at det længe - alt for længe - har stået mere end almindeligt sløjt til med salget.

Den virkelighed gælder også for Atea, som på trods af en omsætning på flere milliarder kroner alene i Danmark også mærker den tilbageholdenhed hos kunderne, som har præget it-branchen i snart flere år - ja faktisk helt tilbage fra finanskrisens start i 2008.

Mange har sat deres lid til, at kunderne her efter sommerferien for alvor ville tage skeen i den anden hånd og for alvor igen begynde at bruge penge på it. Men i stedet har markedet for mange stået stort set stille.

Og når forretningen går sløjt, er omkostninger - og især personaleomkostninger - et oplagt sted at sætte ind.

Flere steder i branchen peger man også på, at den største del af Ateas imponerende vækst er sket gennem opkøb, som gør det svært at gennemskue, hvordan koncernens evne til at tjene penge og genere vækst på egen hånd egentlig er.

Hougesen elsker en flad organisation
En anden forklaring på de mange fyringer hos Atea skal formentlig også findes i koncernchef Claus Hougesens temperament. Folk, der kender Hougesen godt, siger, at han er en mand, der foretrækker en flad organisation med hurtige beslutningsprocesser og så kort vej fra top til bund som muligt.

I begyndelsen af august overtog han styringen af den danske del af Atea efter Lars Johansson, som meget pludseligt forlod jobbet. Flere har noteret sig, at Johansson kun holdt halvandet år i jobbet.

Hvad baggrunden er for Johanssons exit, kan man kun gisne om, men efter dagens fyringsrunde er et godt gæt i hvert fald, at Claus Hougesen de sidste to måneder har brugt en del krudt på at analysere, om der var for mange overflødige fedtlag i Ateas danske organisation.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vi prøver klodens letteste kontor-laptop: Med HP Probook 635 Aero G7 har du ingen undskyldninger
Test HP's nyeste kontor-kreation er klodens letteste kontor-maskine - på papiret. Når arbejdsdagen er ovre, er det dog ikke maskinens fluevægt, der vækker mest glæde.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.