Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk direktør: Sådan GPS-overvåger vi de ansatte

Et stort dansk energiselskab overvåger sine montørers færden på vejene med GPS-tracking. Overvågningen er indført for at optimere forretningen, forklarer selskabets direktør.

Hos energiselskabet Trefor har man i 2007 indført GPS-tracking i selskabets op mod 300 biler, så selskabet kan forbedre sine præstationer ude i marken.

Formålet med GPS-installationerne er ifølge Trefors direktør Knud Steen Larsen at optimere driften og forretningen, når selskabets montører kører rundt i det ganske land og svejser fjernvarmerør eller lægger fiberkabler i jorden.

"Vi ønsker at holde styr på vores ruter og optimere vores service. Selv om det kan bruges til overvågning af de ansatte, er det ikke derfor, vi har indført det," forklarer Knud Steen Larsen.

Ingen brok hos medarbejderne

Han fortæller, at medarbejderne har taget positivt imod GPS-trackingen, selv om det giver Trefor-ledelsen et helt unikt værktøj til at holde et vågnet øje med medarbejdernes færden i arbejds- og fritiden.

"Vi har talt med tillidsfolkene og samarbejdsudvalget omkring GPS-trackingen, og der har ikke været nogen sure miner. Heller ikke til julefrokoster, hvor medarbejderne jo ellers gerne vil tale med cheferne om lidt af hvert," bedyrer Knud Steen Larsen.

Direktøren siger, at alle medarbejdere bliver bekendt med GPS-ordningen ved ansættelsen, ligesom den er skrevet ind i selskabets personalehåndbog.

Stoppede tyven med GPS-tracking

GPS-trackingen bliver hos Trefor blandt andet brugt til at organisere kørslen, så medarbejderne kan flyttes rundt som skakbrikker på et landkort.

Det vil sige, at når en kunde ringer ind til Trefor med en opgave, så bliver den montør, der er tættest på kunden, udsendt til opgaven.

Samtidig kan selskabet via GPS-logs holde øje med biler, der har kørt så mange kilometer, at de skal ind til serviceeftersyn.

Knud Steen Larsen fortæller også, at Trefor for nylig havde en spøjs episode, hvor en af selskabets Mercedes Sprinter-varevogne var blevet stjålet.

Via GPS-trackingen kunne Trefor så se, at bilen befandt sig i Berlin med retning mod den polske grænse, hvorefter selskabet med hjælp fra dansk og tysk politi kunne få grebet tyvene på fersk gerning med en vejafspærring.

"Sådan en Sprinter koster 400.000 kroner med udstyr, så vi var meget glade for GPS-trackingen i den situation," fortæller Knud Steen Larsen.

Tager stikprøver mod snyd

Han er dog ikke bleg for at indrømme, at GPS-trackingen i visse tilfælde også bliver brugt til at overvåge medarbejdernes lovovertrædelser på vejene og i fritiden.

Holder øje med medarbejdernes lovovertrædelser

"Hvis vi får et opkald om, at en af vores medarbejdere har kørt alt for hurtigt på motorvejen, så kigger vi i vores GPS-logs for at se, om det også kan passe. På den konto har vi da haft nogle medarbejdere til en samtale, fordi fart-overskridelser ikke er godt for hverken trafiksikkerhed eller vores brand," siger Knud Steen Larsen.

"Af skattemæssige årsager ønsker vi heller ikke, at medarbejderne kører rundt i firmabilen om aftenen eller i weekenderne, og der tager vi stikprøver, hvis vi har en begrundet formodning, for at se, om dette skulle være tilfældet," fortsætter han.

Trefor-direktøren indskyder samtidig, at den slags stikprøver langtfra foretages på daglig eller ugentlig plan.

"Vi ønsker jo ikke at skabe mistillid til vores medarbejdere, men ligesom vi har regler for vores pc-brug med hensyn til eksempelvis ikke at gå på pornosider og Facebook i arbejdstiden, så har vi også nogle regler for brugen af vores biler," forklarer Knud Steen Larsen.

"Vi vil ikke overvåge ned på personniveau"

Afklarede sag om utroskab
I modsætning til en amerikansk sag, hvor et skadedyrsbekæmpelsesfirma introducerede GPS-tracking på medarbejdernes smartphones til overvågning af pjækkerier, så er Trefor tilfreds med den nuværende og noget dyrere GPS-tracking i bilerne. 

"Vi vil ikke overvåge ned på personniveau, men i stedet er hele formålet at optimere vores drift og forretning," fastholder Knud Steen Larsen.

Han fortæller dog samtidig, at der i lighed med situationen hos det amerikanske skadedyrsbekæmpelsesfirma har verseret rygter om sidespring med besøg til kvinder i arbejdstiden blandt Trefors ansatte, og i det tilfælde hev selskabet GPS-loggen frem for den anklagedes bil.

"På vores GPS-oversigt kunne vi konstatere, at medarbejderne ikke har været på den påståede adresse på de påståede tidspunkter, og affæren foregik i så fald ikke i en af vores biler," forklarer Knud Steen Larsen.

'Vi er ikke naive'

Han mener overordnet, at Trefor har fået fuld valuta for pengene med GPS-trackingen, og han tilskynder derfor andre selskaber til lignende initiativer for at skabe forretningsmæssige fordele.

"Det er dog samtidig klart, at vi ikke er himmelråbende naive med hensyn til vores 600 medarbejdere, som jo på godt og ondt afspejler det omliggende samfund. Derfor kan vores GPS-tracking også bruges til at sørge for, at alle vores medarbejdere opfører sig ordentligt," lyder det fra Trefor-direktøren, som understreger, at der ikke foregår en generel overvågning af medarbejderne. 

I Danmark er det lovligt at overvåge medarbejderne med tiltag som GPS-tracking, så længe arbejdsgiveren informerer medarbejderne om overvågningstiltagene, som det er tilfældet hos Trefor.

Læs også:

Her overvåger direktøren de ansattes sidespring

Tidligere PET-chef: Digitaliseringen har smadret dit privatliv totalt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere