Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk direktør: Sådan GPS-overvåger vi de ansatte

Et stort dansk energiselskab overvåger sine montørers færden på vejene med GPS-tracking. Overvågningen er indført for at optimere forretningen, forklarer selskabets direktør.

Hos energiselskabet Trefor har man i 2007 indført GPS-tracking i selskabets op mod 300 biler, så selskabet kan forbedre sine præstationer ude i marken.

Formålet med GPS-installationerne er ifølge Trefors direktør Knud Steen Larsen at optimere driften og forretningen, når selskabets montører kører rundt i det ganske land og svejser fjernvarmerør eller lægger fiberkabler i jorden.

"Vi ønsker at holde styr på vores ruter og optimere vores service. Selv om det kan bruges til overvågning af de ansatte, er det ikke derfor, vi har indført det," forklarer Knud Steen Larsen.

Ingen brok hos medarbejderne

Han fortæller, at medarbejderne har taget positivt imod GPS-trackingen, selv om det giver Trefor-ledelsen et helt unikt værktøj til at holde et vågnet øje med medarbejdernes færden i arbejds- og fritiden.

"Vi har talt med tillidsfolkene og samarbejdsudvalget omkring GPS-trackingen, og der har ikke været nogen sure miner. Heller ikke til julefrokoster, hvor medarbejderne jo ellers gerne vil tale med cheferne om lidt af hvert," bedyrer Knud Steen Larsen.

Direktøren siger, at alle medarbejdere bliver bekendt med GPS-ordningen ved ansættelsen, ligesom den er skrevet ind i selskabets personalehåndbog.

Stoppede tyven med GPS-tracking

GPS-trackingen bliver hos Trefor blandt andet brugt til at organisere kørslen, så medarbejderne kan flyttes rundt som skakbrikker på et landkort.

Det vil sige, at når en kunde ringer ind til Trefor med en opgave, så bliver den montør, der er tættest på kunden, udsendt til opgaven.

Samtidig kan selskabet via GPS-logs holde øje med biler, der har kørt så mange kilometer, at de skal ind til serviceeftersyn.

Knud Steen Larsen fortæller også, at Trefor for nylig havde en spøjs episode, hvor en af selskabets Mercedes Sprinter-varevogne var blevet stjålet.

Via GPS-trackingen kunne Trefor så se, at bilen befandt sig i Berlin med retning mod den polske grænse, hvorefter selskabet med hjælp fra dansk og tysk politi kunne få grebet tyvene på fersk gerning med en vejafspærring.

"Sådan en Sprinter koster 400.000 kroner med udstyr, så vi var meget glade for GPS-trackingen i den situation," fortæller Knud Steen Larsen.

Tager stikprøver mod snyd

Han er dog ikke bleg for at indrømme, at GPS-trackingen i visse tilfælde også bliver brugt til at overvåge medarbejdernes lovovertrædelser på vejene og i fritiden.

Holder øje med medarbejdernes lovovertrædelser

"Hvis vi får et opkald om, at en af vores medarbejdere har kørt alt for hurtigt på motorvejen, så kigger vi i vores GPS-logs for at se, om det også kan passe. På den konto har vi da haft nogle medarbejdere til en samtale, fordi fart-overskridelser ikke er godt for hverken trafiksikkerhed eller vores brand," siger Knud Steen Larsen.

"Af skattemæssige årsager ønsker vi heller ikke, at medarbejderne kører rundt i firmabilen om aftenen eller i weekenderne, og der tager vi stikprøver, hvis vi har en begrundet formodning, for at se, om dette skulle være tilfældet," fortsætter han.

Trefor-direktøren indskyder samtidig, at den slags stikprøver langtfra foretages på daglig eller ugentlig plan.

"Vi ønsker jo ikke at skabe mistillid til vores medarbejdere, men ligesom vi har regler for vores pc-brug med hensyn til eksempelvis ikke at gå på pornosider og Facebook i arbejdstiden, så har vi også nogle regler for brugen af vores biler," forklarer Knud Steen Larsen.

"Vi vil ikke overvåge ned på personniveau"

Afklarede sag om utroskab
I modsætning til en amerikansk sag, hvor et skadedyrsbekæmpelsesfirma introducerede GPS-tracking på medarbejdernes smartphones til overvågning af pjækkerier, så er Trefor tilfreds med den nuværende og noget dyrere GPS-tracking i bilerne. 

"Vi vil ikke overvåge ned på personniveau, men i stedet er hele formålet at optimere vores drift og forretning," fastholder Knud Steen Larsen.

Han fortæller dog samtidig, at der i lighed med situationen hos det amerikanske skadedyrsbekæmpelsesfirma har verseret rygter om sidespring med besøg til kvinder i arbejdstiden blandt Trefors ansatte, og i det tilfælde hev selskabet GPS-loggen frem for den anklagedes bil.

"På vores GPS-oversigt kunne vi konstatere, at medarbejderne ikke har været på den påståede adresse på de påståede tidspunkter, og affæren foregik i så fald ikke i en af vores biler," forklarer Knud Steen Larsen.

'Vi er ikke naive'

Han mener overordnet, at Trefor har fået fuld valuta for pengene med GPS-trackingen, og han tilskynder derfor andre selskaber til lignende initiativer for at skabe forretningsmæssige fordele.

"Det er dog samtidig klart, at vi ikke er himmelråbende naive med hensyn til vores 600 medarbejdere, som jo på godt og ondt afspejler det omliggende samfund. Derfor kan vores GPS-tracking også bruges til at sørge for, at alle vores medarbejdere opfører sig ordentligt," lyder det fra Trefor-direktøren, som understreger, at der ikke foregår en generel overvågning af medarbejderne. 

I Danmark er det lovligt at overvåge medarbejderne med tiltag som GPS-tracking, så længe arbejdsgiveren informerer medarbejderne om overvågningstiltagene, som det er tilfældet hos Trefor.

Læs også:

Her overvåger direktøren de ansattes sidespring

Tidligere PET-chef: Digitaliseringen har smadret dit privatliv totalt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere