Artikel top billede

SKI afviser alle planer om pc-monopol

Der kommer mere end én leverandør på en kommende kæmpe-aftale om offentlige pc-indkøb, lyder det fra SKI.

Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) afviser, at man har planer om at gøre en kommende milliardaftale for offentlige pc-indkøb til en monopol-aftale, hvor kun én forhandler får mulighed for at levere til de offentlige kunder.

"For mig er det vigtigt at slå fast, at vi ikke lægger op til en monopolaftale. Den nye aftale er et supplement til andre offentlige indkøbsaftaler, og denne her vil være en frivillig aftale," siger udbudsdirektør i SKI Christian Lunding.

Han peger samtidig på, at SKI ud over den nye aftale også har to såkaldt forpligtende aftaler om pc-indkøb, som i alt 58 kommuner har tilsluttet sig.

Dermed afviser SKI kritik fra en række leverandører, som frygter, at den kommende pc-aftale vil undergrave de offentlige indkøberes valgfrihed og reelt sætte konkurrencen ud af kraft.

"Alt peger på, at vi kommer med et udbudsdesign med tre leverandører, som formentlig vil være forhandlere."
   Christian Lunding, udbudsdirektør, SKI

Den nye pc-aftale skal ifølge Computerworlds oplysninger erstatte to eksisterende aftaler for computere (02.04) og computer-standardarbejdspladser (02.02).

Christian Lunding fortæller, at SKI arbejder på at få en aftale med et bredt sortiment af pc'er fra flere forskellige producenter. Den nye aftale vil "meget snart" blive sendt i udbud, siger han.

"Vi forventer om ikke ret lang tid at kunne offentliggøre en prækvalifikation, baseret på de tilbagemeldinger, vi har fået fra kunder og leverandører," siger Christian Lunding.

De leverandører, som vi har talt med, siger, at SKI lægger op til en monopolaftale. Hvordan kan de have fået den opfattelse?

"Det har jeg ingen idé om. Vi har talt med leverandører, og vi har talt med kunder i vores indledende research til, hvordan vi skal lave den her aftale. Der kan være mange forståelser af, hvad der er blevet sagt, men faktum er, at når vi har samlet trådene, er vi nået frem til, at vi kan lave en aftale som vil være velfungerende med tre leverandører. Det er det, vi arbejder hen imod lige nu."

Tavshed om krav til leverandører

Vil du udelukke, at der bliver tale om en eneleverandøraftale?

"Vi arbejder med vores udbudsdesign lige nu, så jeg er lidt forsigtig med love noget endeligt. Men alt peger på, at vi kommer med et udbudsdesign med tre leverandører, som formentlig vil være forhandlere, da vi har brug for bredde i sortimentet med mange producenter på.

Er det korrekt, at SKIs nuværende computeraftaler bliver slået sammen?

"Det er ikke så simpelt. Vi kigger hele tiden på vores marked og kundernes ønsker."

Lige nu har SKI to computeraftaler. Så er det vel forholdsvis enkelt at svare på, om I slår dem sammen eller ej?

Vi laver en kommende computeraftale, som har et bredt sortiment og som er nem (for kunderne, red.) at bestille på. De kunder, som hidtil har brugt 02.02 og 02.04 eller andre aftaler, vil så kunne bruge den nye aftale, hvis det falder inden for deres behov."

Hvilke forventninger havde I til omsætningen på den nuværende 02.04-aftale, og hvor stor er omsætningen så rent faktisk blevet?

"Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg har ikke lyst til at behandle, hvor meget der bliver købt ind på vores aftaler, i pressen."

Men hvilke forventninger havde I til omsætningen?

"Ingen kommentarer. Jeg vil slet ikke ind på noget, der handler om, hvad vi havde af forventninger (til de nuværende aftaler, red.), eller hvor stor omsætning, der har været."

Hvad er grunden til, at I ikke vil tale om det i offentligheden?

"Det vil jeg ikke drøfte. Jeg vil gerne tale om den kommende computeraftale."

Hvad vil I gøre for at skabe gennemsigtighed i markedet og komme leverandørernes bekymring for manglende konkurrence i møde?

"Når vi laver vores aftaler, undersøger vi altid, hvad vores kunder har behov for. Vi laver et design, som skal være konkurrencemæssigt fornuftigt, og som skal passe til det, markedet efterspørger. Det kommer vi også til at gøre her. Men da vi ikke har offentliggjort udbuddet endnu, er det vanskeligt for mig at fortælle om det af hensyn til princippet om ligebehandling (af tilbudsgivere, red.)."

Vil I stille krav til leverandørernes soliditet, omsætning og overskud i den nye aftale?

"Det kan jeg ikke tale om af hensyn til ligebehandlingsprincippet," slutter Christian Lunding.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere