Artikel top billede

SKI afviser alle planer om pc-monopol

Der kommer mere end én leverandør på en kommende kæmpe-aftale om offentlige pc-indkøb, lyder det fra SKI.

Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) afviser, at man har planer om at gøre en kommende milliardaftale for offentlige pc-indkøb til en monopol-aftale, hvor kun én forhandler får mulighed for at levere til de offentlige kunder.

"For mig er det vigtigt at slå fast, at vi ikke lægger op til en monopolaftale. Den nye aftale er et supplement til andre offentlige indkøbsaftaler, og denne her vil være en frivillig aftale," siger udbudsdirektør i SKI Christian Lunding.

Han peger samtidig på, at SKI ud over den nye aftale også har to såkaldt forpligtende aftaler om pc-indkøb, som i alt 58 kommuner har tilsluttet sig.

Dermed afviser SKI kritik fra en række leverandører, som frygter, at den kommende pc-aftale vil undergrave de offentlige indkøberes valgfrihed og reelt sætte konkurrencen ud af kraft.

"Alt peger på, at vi kommer med et udbudsdesign med tre leverandører, som formentlig vil være forhandlere."
   Christian Lunding, udbudsdirektør, SKI

Den nye pc-aftale skal ifølge Computerworlds oplysninger erstatte to eksisterende aftaler for computere (02.04) og computer-standardarbejdspladser (02.02).

Christian Lunding fortæller, at SKI arbejder på at få en aftale med et bredt sortiment af pc'er fra flere forskellige producenter. Den nye aftale vil "meget snart" blive sendt i udbud, siger han.

"Vi forventer om ikke ret lang tid at kunne offentliggøre en prækvalifikation, baseret på de tilbagemeldinger, vi har fået fra kunder og leverandører," siger Christian Lunding.

De leverandører, som vi har talt med, siger, at SKI lægger op til en monopolaftale. Hvordan kan de have fået den opfattelse?

"Det har jeg ingen idé om. Vi har talt med leverandører, og vi har talt med kunder i vores indledende research til, hvordan vi skal lave den her aftale. Der kan være mange forståelser af, hvad der er blevet sagt, men faktum er, at når vi har samlet trådene, er vi nået frem til, at vi kan lave en aftale som vil være velfungerende med tre leverandører. Det er det, vi arbejder hen imod lige nu."

Tavshed om krav til leverandører

Vil du udelukke, at der bliver tale om en eneleverandøraftale?

"Vi arbejder med vores udbudsdesign lige nu, så jeg er lidt forsigtig med love noget endeligt. Men alt peger på, at vi kommer med et udbudsdesign med tre leverandører, som formentlig vil være forhandlere, da vi har brug for bredde i sortimentet med mange producenter på.

Er det korrekt, at SKIs nuværende computeraftaler bliver slået sammen?

"Det er ikke så simpelt. Vi kigger hele tiden på vores marked og kundernes ønsker."

Lige nu har SKI to computeraftaler. Så er det vel forholdsvis enkelt at svare på, om I slår dem sammen eller ej?

Vi laver en kommende computeraftale, som har et bredt sortiment og som er nem (for kunderne, red.) at bestille på. De kunder, som hidtil har brugt 02.02 og 02.04 eller andre aftaler, vil så kunne bruge den nye aftale, hvis det falder inden for deres behov."

Hvilke forventninger havde I til omsætningen på den nuværende 02.04-aftale, og hvor stor er omsætningen så rent faktisk blevet?

"Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg har ikke lyst til at behandle, hvor meget der bliver købt ind på vores aftaler, i pressen."

Men hvilke forventninger havde I til omsætningen?

"Ingen kommentarer. Jeg vil slet ikke ind på noget, der handler om, hvad vi havde af forventninger (til de nuværende aftaler, red.), eller hvor stor omsætning, der har været."

Hvad er grunden til, at I ikke vil tale om det i offentligheden?

"Det vil jeg ikke drøfte. Jeg vil gerne tale om den kommende computeraftale."

Hvad vil I gøre for at skabe gennemsigtighed i markedet og komme leverandørernes bekymring for manglende konkurrence i møde?

"Når vi laver vores aftaler, undersøger vi altid, hvad vores kunder har behov for. Vi laver et design, som skal være konkurrencemæssigt fornuftigt, og som skal passe til det, markedet efterspørger. Det kommer vi også til at gøre her. Men da vi ikke har offentliggjort udbuddet endnu, er det vanskeligt for mig at fortælle om det af hensyn til princippet om ligebehandling (af tilbudsgivere, red.)."

Vil I stille krav til leverandørernes soliditet, omsætning og overskud i den nye aftale?

"Det kan jeg ikke tale om af hensyn til ligebehandlingsprincippet," slutter Christian Lunding.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere


Sådan forsvarer du dig effektivt mod Ransomware

Mange danske virksomheder været ramt af succesfulde ransomware-angreb i det seneste års tid, hvor hackere formår at indsnige kode i systemerne, som de anvender til at blokere for organisationens data. På denne konference får du derfor overblik over en række muligheder for at modstå ransomware-angreb - og komme videre når de sker.

16. december 2021 | Læs mere