Artikel top billede

Så mange penge har Ateas aktionærer tabt

Faldende aktiekurs har kostet ejerne af Nordens største it-forhandler en formue.

Værdien af Nordens største it-forhandler Atea er på kun lidt over en måned faldet med tæt på en milliard kroner.

Det seneste højdepunkt for Atea-aktien var den 8. november, da kursen på børsen i Oslo lå på 67 norske kroner pr. aktie. Siden da er kursen gradvis faldet, og her til morgen blev Atea-aktien handlet til 57 kroner på børsen i Oslo.

Med 102.138.016 udstedte aktier svarer det til, at selskabets aktier over den seneste måned er blevet godt en milliard norske kroner - svarende til 899 millioner danske kroner - mindre værd.

Aktionærerne kan så varme sig ved, at de tilbage i april kunne trække et ordinært udbytte på 5,50 kroner pr. aktie ud af selskabet. Ved en ekstraordinær generalforsamling i november besluttede Atea desuden at give aktionærerne et ekstraordinært udbytte på yderligere fire kroner pr. aktie.

Aktienedturen kommer, efter at Atea i løbet af efteråret har sat gang i en større sparerunde, som kommer til at koste 300 medarbejdere jobbet. Første fyringsrunde ramte Ateas danske afdeling allerede i slutningen af september, da 100 ansatte blev afskediget.

Samtidig har Atea opgivet at nå målet for omsætning på 30 milliarder kroner i 2015 og en indtjeningsmargen på seks procent. Målet er dog fortsat at nå en nordisk markedsandel på 20 procent.

Ateas hovedaktionær Ib Kunøe har tidligere udtalt til Computerworld, at selskabets strategi er ændret, så man nu går efter at skabe udbytte til aktionærerne.

"Vi har meldt ud, at vi med det resultat og det cashflow, vi har, er en udbytteaktie. (...) Det gør, at det er pensionskasser og lidt andre typer af aktionærer end de, der bare tænker på, at aktien skal stige," lød det 1. november fra Ib Kunøe.

Det har så heller ikke hjulpet på investorernes tillid til Atea-aktien, at Ib Kunøe i starten af november solgte omkring ti procent af den aktiebeholdning, han ejer gennem selskabet Systemintegration. Efter salget er Kunøes egen ejerandel i Atea faldet fra 27,33 til 24,34 procent.

Heller ikke Ateas CEO, Claus Hougesen, og CFO Rune Falsstad har været totalt loyale over for Atea-aktien. Hver især solgte de to i november mere end halvdelen af deres personlige aktiebeholdninger i Atea.

Læs også:

Efter fyringer: Atea forgylder sine topchefer

Investorer straffer Atea: Aktiekursen rasler ned
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere