Artikel top billede

Fonas nedtur værre end først antaget

Udsigten til underskud på 20 millioner kroner fik i efteråret Fona til at tvinge sine ansatte ned i løn. Nyt regnskab viser, hvor dybt krisen stikker.

Den økonomiske krise får forbrugerne til at holde på pengene og gå efter de billigste tilbud. Sådan lyder forklaring på et skuffende regnskab fra radio- og tv-kæden Fonas moderselskab F Group, som i 2012/13 måtte indkassere et underskud på næsten 32 millioner kroner.

Omsætningen stiger dog med fire procent - eller godt 70 millioner kroner - til i alt 2,1 milliarder kroner. Problemet er bare, at den stigende omsætning bliver ædt op af øgede udgifter til vareindkøb, som er gået op med mere end 100 millioner kroner.

F Groups direktør Michael Kjær forklarer det skuffende resultat med, at markedet for forbrugerelektronik fortsat er præget af "priskonkurrence og forbrugertilbageholdenhed", som i Fonas tilfælde især rammer det traditionelle radio/tv-marked, mens der dog fortsat er vækst i salget af home-office-produkter og tilbehør.

F Group og Fona er i en klassisk klemme med for høje omkostninger i forhold til indtjeningen. Allerede når varerne på hylden er afregnet med leverandørerne, huslejen for butikkerne er betalt og de ansatte har fået deres løn, lyder underskuddet på fire millioner kroner. Det toppes op med renteudgifter og afskrivninger, så underskuddet ender på de nævnte 32 millioner kroner.

Det tærer på egenkapitalen, som må bløde med 40 millioner kroner, ligesom F Groups samlede gældsposter er steget med omkring 25 millioner kroner.

Kriseindgreb i oktober

I oktober sidste år tvang F Group Fonas omkring 750 ansatte til en lønnedgang på mellem fem og ti procent ved udsigten til, at selskabet ville komme ud af 2012/13 med et minus på 20 millioner kroner. Alternativet var omfattende butikslukninger og massefyringer.

Langt de fleste ansatte endte med at acceptere at gå ned i løn. Spareplanen medførte dog lukning af fire butikker og afskedigelse af omkring 30 ansatte.

At underskuddet endte med at blive på 32 millioner skyldes de hensættelser, som selskabet har måttet foretage på grund af den igangværende spareplan.

At det er muligt at tjene penge på forbrugerelektronik, vidner det seneste resultat fra en af Fonas største konkurrenter, Elgiganten, om. Elgiganten kunne i sit seneste regnskab notere en vækst i omsætningen på næsten en milliard - eller næsten 25 procent - og et rekordstort overskud før skat på 175 millioner kroner.

F Groups Michael Kjær har dog tidligere overfor Computerworld afvist at sammenligne Fonas forretning med konkurrenten.

I en mail til Computerworld skriver Michael Kjær, at man fortsat følger den igangværende spareplan. Han afviser, at det skuffende regnskab vil udløse yderligere tiltag som eksempelvis yderligere lønnedgang for de ansatte eller nedskæringer i antallet af butikker.

Læs også:

Få historien: It-butikkernes vilde rutsjetur

Fona-kunde fik adgang til anden kundes Facebook
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.