Artikel top billede

Børnebogsfiguren Ruby leger med nogle af sine bedste venner, som er hentet fra forskellige hjørner af it-verdenen. Sneleoparden er ret reserveret og gider tit ikke lege med de andre. Den grønne Android-robot er sjov, men noget af et rodehoved, mens Pingvinen ved en masse ting, som andre til gengæld kan have svært ved at forstå.

Børn på fire år skal lære at programmere

En rødhåret pige og en grøn Android-robot skal få børn til at interessere sig for kodning og teknologi.

På lidt over en uge har finske Linda Liukas rejst næsten halvanden million kroner - 260.000 dollar - til børnebogsprojektet "Hello Ruby", som skal åbne teknologiens magiske verden for børn i alderen fire til syv år.

Bidragene til projektet er kommet ind via iværksætter- og crowdfunding-portalen Kickstarter. De mange rare penge skal bruges til produktion og tryk af bogen, som efter planen skal ligge klar til sommer.

Projektet har været tre år undervejs, og målet er at lære de små poder om fundamental kodning og programmering. Ud over en traditionel højtlæsnings-bog følger også en arbejdsbog, hvor ungerne skal løse forskellige opgaver. Begge dele bliver efter planen også tilgængelige som e-bøger.

Hovedfiguren i børnebogen er den rødhårede pige Ruby - en lille pige med en stor fantasi - som for en skandinav leder tankerne hen på børnebogs-klassikere som Pippi Langstrømpe, skarnsungen Emil fra Lønneberg og de finske Mumi-trolde.

Linda Liukas havde oprindeligt sat 10.000 dollar som succeskriterium, og hun er lige nu overvældet over projektets succes. Hun har blandt andet annonceret, at hun vil kaste sig ud i at producere en forældre-guide til Ruby-universet.

"Jeg havde aldrig forestillet mig en så stor interesse og opbakning til projektet. Bidragene er kommet fra folk over hele verden. Det gør det muligt for mig at arbejde med Ruby-projektet på fuld tid," fortæller Linda Liukas på en telefon fra Helsinki.

Hun står også bag det globale non-profit community Railsgirls, som arbejder for at få piger til at interessere sig for teknologi og programmering. Hun har desuden arbejdet for Codecademy - et New York-baseret firma, der leverer online-uddannelse.

Skal også bruges til godnat-læsning

Linda Liukas ambition med bogprojektet er at gøre computerprogrammering og it-færdigheder til en kreativ disciplin i uddannelsessystemet på linie med evnen til at læse, skrive, sløjd og tegning.

"Der er et stort behov for, at mennesker forstår de grundlæggende principper for programmering i en verden, der i stigende omfang styres af software. Jeg håber, at bog-projektet kun er en begyndelse, fordi der åbenbart er en stor interesse for den menneskelige side af teknologi," siger hun.

Det er også grunden til, at hun har valgt det klassiske bogformat som udgangspunkt for projektet.

"Jeg voksede op med bøgerne om Mumi-dalen og Astrid Lindgrens bøger. Noget af det mest fundamentale, jeg selv har lært om, hvordan verden fungerer, og hvordan vi omgås hinanden som mennesker, kom derfra. Bøgerne minder om de ting, jeg har oplevet med at forsøge at lære børn om programmering. Der er så meget, vi kan lære om computere uden at sidde foran en terminal. Så ideen var, at der måske var en niche, jeg kunne udfylde," siger Linda Liukas

"Jeg så for mig, hvordan en far eller mor fortalte den her slags godnathistorier for deres børn," siger hun.

Historien om den rødhårede Ruby - der har fået sit navn fra programmeringssproget af samme navn - udspiller sig i en verden befolket af forskellige figurer med navne, der ikke er svære at relatere til it-teknologi.

Ruby kender for eksempel "den grønne robot" (Android), som er legesyg, men noget af et rodehoved - sneleoparden (Mac), som tit stiller sig på tværs og ikke vil lege med de andre. Pingvinen - der ikke er svær at forbinde med Linux - er meget klog og belæst, men det kan nogle gange være svært for andre at forstå, hvad han egentlige taler om. Ruby har desuden en slange ved navn Python som kæledyr, ligesom hun tænker meget på en jævnaldrende dreng, der hedder Django.

"Django er nærmest en hipster, og Ruby og han er på en eller anden måde tiltrukket til hinanden på den måde, man er som seks-årige," fortæller Linda Liukas.

Linda Liukas fortæller, at hun har brugt Ruby-figuren som inspiration i sit eget arbejde.

Kickstarter er åbent for bidrag til "Hello Ruby"-projektet frem til 22. februar. Efter at have passeret 250.000 dollar i bidrag vil Linda Liukas som nævnt udvide projektet med en manual til forældre, der vil følge med i ungernes eventyr i teknologi-verdenen. Og på den anden side af 500.000 dollar ligger der planer om at udvikle en "Hello Ruby"-app.

Læs også:

Ubuntu vender telefon-fiasko til en ny succes

Helt vildt: Spilfirma scorer millioner på Kickstarter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere